Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. september 2005.
Balladen om de mange fejl i kommunernes ejendomsregistre er nu på vej mod en løsning.
En gennemgribende modernisering og en regulær storvask af de kommunale BBR-registre rykker tættere på, når Folketinget den 12. oktober førstebehandler et lovforslag, der skal centralisere det omfattende register over danske boliger. Det sker efter flere års ballade om det gamle register, hvor flere boligejere har oplevet, at deres ejendomme var forkert registreret, fordi tidligere ejere havde glemt at indberette ændringer om eksempelvis tilbygninger eller grundens størrelse.
Problemet er opstået, fordi registreringen tidligere har været varetaget af kommunerne selv på basis af oplysninger, som boligejerne har været ansvarlige for at indberette. Hertil kommer, at ikke alle kommuner har været lige gode til at opdatere registret, siden det blev indført i 70'erne.
I fredags udløb høringsperioden for et nyt lovforslag, der skal tage opgaven fra kommunerne og lægge den i en central enhed i et nyt it-system, som Erhvervs- og Byggestyrelsen nu er i fuld gang med at lave kravspecifikationer til. Glider lovforslaget smertefrit igennem Folketinget, håber kontorchef Lars Green Lauridsen, at et nyt, støvsuget register kan være kørende om små to år.
- Vi ved, at der er fejl, men vi ved ikke, hvor de er eller hvor mange. Derfor er det i alles interesse at få synliggjort, hvor stort problemet er og få lagt ansvaret hos en central enhed, så vi ikke har 271 forskellige kommunale måder at gøre tingene på, siger Lars Green Lauridsen.
Umiddelbart forventer Erhvervs- og Byggestyrelsen dog, at der er mindst ét kontroversielt punkt i den nye lov. Der lægges nemlig op til, at kommunerne selv må ud med målebåndet hos den enkelte boligejer.
Vedtages det nye lovforslag i sin nuværende form, skal opgaven sendes i udbud, og Lars Green Lauridsen forventer, at udgiften til det nye it-system i længden på sigt vil tjene sig mere end hjem, fordi der er tale om effektivisering og centralisering af eksisterende systemer.