Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. september 2005.
Eksperterne kan ikke rigtig finde ud af det. Får vi en generation af forkælede, egocentrerede curling-unge, som skriger i vilden sky, når de ikke får deres vilje, og vælter omkuld ved det første stød af modgang? Vi vover et øje og råber næppe. Og heldigvis for det.
De er trætte af en verden fyldt med sutteklude og klynk. Det er en selvstændig, ambitiøs og stræbsom generation, som er på vej. De kan selv. De vil selv.
Og nu må 68-generationes magtmonopol da snart slutte. Der er behov for nye dagsordner og diskussioner. Vi bor i en designverden kreeret af den berømte generation - en verden som en slimline skjorte, der virker stadig mere snærende for den ny generation. Det er unge, der kræver god plads som frie agenter på en global arena med højt til himlen befriet for formynderi.
De trækker på skulderen af iværksætterydelser og isbryderordninger og siger nej til efterløn og pension. Hvad der hverken lykkedes for den klemte No Future-generation eller den efterfølgende Generation X, der for eftertiden blot vil være en bog af Douglas Coupland og en bristet dotcom-boble, sker nu: 60'er-eliten forstødes.
De vilde unge fører sig med selvbevidsthed og selvsikre, savende albuer. Normer? Jeg er ligeglad. Rammer? Jeg sprænger dem. Funktionær? Jeg er min egen chef.
Bannerførerne fra it-verdenen er folk som Janus Friis fra Skype eller David Heinemeier Hansson - verdens bedste programmør ifølge Google (læs portrættet i sidste udgave af Computerworld) eller måske en Kim Hvidkjær stifter af Shockwaved. På universiteterne er andre potentielle eksponenter på vej. Ifølge et rundspørge blandt landets datalogistuderende påtænker cirka 100 at forsøge for sig selv.
Eksperterne reagerer med skepsis. De unge kan ikke klare mosten, mener de, og vil bukke under, når de indkasserer det første svidende nederlag. Det er en vurdering, der kan være korrekt. De selvstændige unge skal bevise, at de både kan holde balancen og stå distancen - jævnfør case-historierne i dagens avis.
Vi vil dog i stedet hæfte os ved, at nutidens unge tør sætte alt på spil for deres idé og drøm. De viger uden om den statslige omklamring, støtteskemaerne og pædagogisk hjernehjælp. Den iværksættertankegang skal man tilbage til begyndelsen af forrige århundrede for at finde, epoken hvor Danmarks største virksomheder blev grundlagt.
Et berømt foto på trappen foran Christiansborg fra slutningen af 60'erne viser nogle kunstnere, der suger på en hashpibe. Fotoet er blevet et ikon for både en generation og et velfærdssamfund. Nutidens unge gør oprør ved at turde gå solo.
Læs side 12 - 13