Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. september 2005.
En højere grad af modenhed fører til en højere succesrate. Men processen er svær og tidkrævende.
ScanJour arbejder ihærdigt med sine processer for at opnå en højere grad af modenhed som leverandør. Ambitionen er at blive CMMI niveau 2-certificeret i 2007. Op mod 10 procent af den 40 mand store udviklingsafdelings ressourcer er afsat til at nå målet.
Samtidig skal alle på leverancesiden gennem Prince 2-projektlederuddannelsen inden næste sommer for at få processerne her på plads.
- Vi har set tendensen længe. Virksomhederne ved godt, vi skal den vej - om så Videnskabsministeriet kommer med kravet, eller vi selv finder ud af det. Både nationalt og internationalt ser vi nødvendigheden, og alle med respekt for sig selv arbejder for at komme derhen. Men det tager tid at vende en hel organisation. Derfor siger vi til Videnskabsministeriet og de offentlige organisationer, at I må give os tid og sætte overliggeren, så vi kan komme over, siger Ivan K. Pedersen, fra ScanJour.
Den godt 20 år gamle, danske virksomhed med speciale i systemer til elektronisk sags- og dokumenthåndtering har en plads på den fællesoffentlige FESD-rammeaftale og omkring 135 medarbejdere. Og den er en af IT-Brancheforeningens tovholdere i arbejdet med Videnskabsministeriets modenhedskrav.
Matchende modenhed hos kunden på den anden side af bordet er også et kardinalpunkt for virksomhederne. Således arbejder man på at matche de omkring 25 krav, Videnskabsministeriet foreløbig har spillet ud med for at få noget balance ind. Dialogen fortsætter i efterårets løb - pointen er, at projektet er en fælles indsats.
Et væsentligt spørgsmålet er, hvem og hvilke projekter skal omfattes af modenhedskrav. Mange - inklusive Ivan K. Pedersen selv - udtrykker bekymring for de helt små virksomheders skæbne i modenhedskarrusellen.
- Eksempelvis handler kommunerne ofte med små, lokale virksomheder med bare en håndfuld medarbejdere. For dem vil det være en stor udfordring at tackle modenhedskrav og dermed svært at kvalificere sig til leverancer til det offentlige. Det samme gælder iværksættervirksomheder, hvis fokus er på ideskabelse og innovation. De vil først senere i deres udvikling kunne tackle de mere strukturelle facetter. Min opfattelse er dog, at man ikke ønsker at favorisere de helt store ved at stille krav, kun de kan magte. Og det er heller ikke i nogens interesse, at branchen konsolideres så meget, siger han.
Præcis hvordan, modenhedskravene vil blive stillet, er stadig uvist. Der lægges op til forskellige løsninger, for eksempel at virksomhederne kan lave en "self assessment", altså måle og vurdere sig selv, frem for at skulle købe konsulenter til en egentlig certificering.
Hvad økonomien angår, er virksomhedssynspunktet, at kunderne skal være med til at betale.
- I kundernes adfærd oplever vi en meget høj grad af prisfokus. Men hvis vi skal investere en masse i modenhed, skal de være med til at betale. Markedet får de leverandører, aktørerne vil betale for. Kravet om modenhed er fair, og vi hilser det velkomment, men det kræver ændret indkøbsadfærd. Selvfølgelig skal prisen også fremover være et væsentligt parameter, men det skal vægtes i forhold til andre parametre, siger Ivan K. Pedersen.