Stil krav - det gør vi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. september 2005.


It-leverandører skal muligvis allerede fra nytår kunne dokumentere modenhed, evnen til at holde styr på projektplanlægning og udviklingsprocesser, hvis de vil handle med det offentlige.

ToldSkat går foran med krav om modenhed til sine it-leverandører. Det er inkorporeret i det store rammeudbud af ToldSkats totale it-modernisering.

"Leverandøren forpligter sig til at arbejde med sin modenhed inden for udvikling, vedligehold, forvaltning og drift, således at leverandøren i kontraktens løbetid skal stige mindst et trin i modenhed i forhold til en objektiv og anerkendt modenhedsskala som fx. CMMI."
- Den var de ikke glade for, fortæller Thomas Juhl, underdirektør i IT Services hos ToldSkat.
Kravet indgik i udbudsmaterialet, og leverandørerne skrev under på de fireårige aftaler alligevel - henholdsvis IBM, CSC samt et konsortium med KMD og Capgemini Danmark, der vandt en plads på rammeaftalen foran de to øvrige prækvalificerede, Accenture og Hewlett-Packard.
I deres bud på delaftaler er de også blevet afkrævet svar på 20 siders spørgsmål, hvis formål er at afklare deres modenhed som it-leverandører.
- For os var det vigtigt at få forpligtelsen bygget ind i kontrakten. Så har vi mulighed for at bruge den. Mange slog sig i tøjret. Men de kunne ikke modargumentere, for selvfølgelig kan de godt se logikken i det, siger Thomas Juhl.
ToldSkat tog en praktisk tilgang til modenhedskravet og vurderede, hvad der betyder noget for organisationen. Ud over CMMI-delen til udviklingfasen gør man også en del ud af, at der skal være styr på de efterfølgende leveranceforhold som drift, forvaltning, vedligeholdelse osv. Her gælder det ITIL, som ToldSkat også selv er ved at implementere.

Udgangspunktet for leverandørerne er forskelligt. Nogle er langt, andre knap så langt. Nogle satser på de internationale standarder og nogle har lavet deres egne metodikker og procesmodeller. Budskabet fra ToldSkat var, at viljen til at arbejde med modenhed betød langt mere, end det eksisterende niveau. Som Thomas Juhl udtrykker det, havde feltet af tilbudsgivere været stærkt begrænset, hvis ToldSkat have krævet selv en lav CMMI niveau 2-certificering.
Hvem skal nu betale, er et af de store spørgsmål i debatten om det offentliges krav om modenhed. Den overvejelse gør man sig også hos ToldSkat.
- Leverandørerne gjorde opmærksom på, at det kan betyde omkostninger for os, og til det sagde jeg, at sådan er det jo. Men også at jeg grundlæggende ikke mener, jeg skal betale for, at de kommer op på et modenhedsniveau, som de retteligt burde udvikle sig i retning af ligegyldigt hvad, siger Thomas Juhl.
Derudover går betalingsargumentet begge veje, mener han.
- Vi er også i gang med en modenhedsudvikling og har eksempelvis brugt mange kræfter internt på ITIL for at skabe et fælles fundament. Det koster også os penge. Men jeg går ikke ud til leverandørerne og siger, at det skal de betale for, fordi de så får en bedre, mere professionel kunde og dermed lavere enhedsomkostninger.

Den væsentligste årsag til, at virksomheder arbejder stadig mere intensivt med modenhed i processerne, er, at det kan øge deres produktivitet og effektivitet og dermed bundlinjen, fordi enhedsomkostningerne falder. Det er Thomas Juhl ikke blind for:
- Hvis man øger modenheden, burde enhedsprisen på en udviklingstime og mange andre elementer falde. Når en virksomhed bliver bedre, producerer den mere på en time og får en lavere marginal omkostning på hver solgt time. Skal det så komme leverandøren eller kunden til gode? Eller burde det være noget, man delte ligeligt i porten?
- Det er ikke gratis at køre sådan nogle programmer ind. Men groft sagt skal det jo ikke foranlediges af, at der kommer en enkelt kunde og stiller krav. Der skal jo være en fornuftig business case i virksomheden selv for at gøre det her. Ellers giver det ingen mening. CMMI og ITIL er jo ikke opfundet, fordi nogle konsulenter skal have noget at lave. Eksempelvis er ITIL udsprunget af konkrete behov i den engelske regering, siger Thomas Juhl.
Leverandørerne til den store rammeaftale er i sagens natur store ligesom opgaverne. En udbredt bekymring over modenhedskrav er, at små virksomheder på den konto udelukkes fra offentlige opgaver. Thomas Juhl ser praktisk på det.
- Edb-manden nede på hjørnet kan ikke levere en stor, forkromet skatteløsning, det har han ikke erfaring og kompetencer til. Og derfor behøver han ikke at have et apparat, der understøtter disse modenhedskrav. Man bør ikke stille så firkantede krav, at man lukker af for samtlige små innovative virksomheder. Men når du går op i meget store og komplekse projekter, bliver det endnu mere fornuftigt at have sådanne krav.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere