Bokse sætter skub i applikationerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 2. september 2005.


Fra at have været en ren web-teknologi kan udstyr til applikationsacceleration blive nyttigt for andre netværksbaserede applikationer. Markedet spås stor vækst.

Eksperterne spår, at virksomheder i stigende grad vil bruge udstyr til applikationsacceleration. Det er særlige bokse, der sætter fart på applikationerne og gør serverinstallationerne mere fleksible. Efterhånden som flere applikationer bygger på TCP/IP og HTTP, bliver det muligt at bruge udstyr fra web-verdenen til at forbedre svartiderne på et bredere udvalg af applikationer.
Et kendetegn ved denne type udstyr er, at det bevæger sig højere op i protokolstakken, end netværksudstyr normalt gør. En router eller switch behandler pakker ud fra oplysninger om afsenders og modtagers adresse og port. En boks til applikationsacceleration anvender informationer fra protokollerne på højere niveauer til at beslutte, hvordan pakken skal behandles.

Søgemaskinen Jubii har flere års erfaring med udstyr til applikationsacceleration. Det handler primært om udstyr til såkaldt load balancing. Formålet med en load balancing-boks er at fordele opkald fra klienter mellem flere servere. Så når brugeren skriver "www.jubii.dk" i sin browser, får browseren ikke direkte kontakt med den webserver, som Jubii-hovedsiden ligger på. Først lander henvendelsen i en load balancing-boks fra firmaet F5. Af sikkerhedsårsager er der to bokse, så den ene kan tage over i tilfælde af problemer.
F5-boksen behandler henvendelsen og sender den videre til en ud af flere servere.
- En af fordelene ved at bruge load balancing er, at vi kan tilføje og fjerne servere, som det passer os, fortæller it-chef Thomas Hilbert Madsen, Jubii.

En load balancing-boks kan fordele trafikken ud fra en række forskellige regler. Den mest simple er, at den fordeler henvendelserne ligeligt mellem alle serverne ved at vælge en ny server til hver henvendelse.
- Men det kan være en fordel at samle en enkelt kundes henvendelser på en enkelt server. Så kan load balanceren sende alle forespørgsler fra en bestemt IP-adresse til den samme server, eller den kan rette sig efter cookies, siger Thomas Hilbert Madsen.
Som et andet eksempel nævner han, at en virksomhed kan have en stor mængde billeder, den vil lægge på sit websted. Men den ønsker ikke at placere kopier af dem på alle webserverne. Her kan load balancing-boksen ud fra billedets URL sende forespørgslen til billedserveren, mens selve websiden hentes fra en af web-serverne i puljen.

Jubii benytter ikke kun load balancing i kommunikationen mellem browser og webserver. Også forbindelsen mellem webserver og søgemaskine går via en F5-boks.
- Adgangen ind til vores søgemaskine går via tre servere, der tager imod SOAP-forespørgsler fra webserverne. Trafikken ind til dem fordeler vi også med load balancing, fortæller Thomas Hilbert Madsen. SOAP er Simple Object Access Protocol, en XML-baseret standard for kommunikation mellem applikationer.
Efterhånden som flere applikationer bliver lavet i en serviceorienteret arkitektur, mener han, at flere kan få glæde af at bruge bokse til applikationsacceleration. Når applikationerne er opdelt i services, der kommunikerer med hinanden ved hjælp af SOAP-beskeder, er det let at optimere systemets ydeevne ved at sætte bokse ind foran de mest brugte servere.
- Vores brug af load balancing for SOAP-beskederne viser også, at teknologien ikke er begrænset til web. Jeg kunne forestille mig, at man kan bruge den andre steder, hvor en større arbejdsbyrde skal fordeles.

Foruden load balancing fås der også bokse til andre former for applikationsacceleration. For eksempel kan man købe udstyr, der tager sig af at dekryptere og kryptere SSL-forespørgsler. Så behøver webserveren ikke foretage dette arbejde, pakkerne er dekrypteret, før den modtager dem.
En anden mulighed er at lade en boks komprimere filer. Mange webbrowsere kan modtage og udpakke komprimerede filer. På den måde kan man spare båndbredde, hvis man sender alle filer i komprimeret form. Opgaven med at komprimere filerne kan man lægge ud i en accelerationsboks.
Boks:
ƒGartner venter vækst
Analysefirmaet Gartner regner udstyr til applikationsacceleration for et vækstområde. Analytikerne venter,
at der på verdensplan bliver solgt udstyr for 1,5 milliarder dollars i år, hvilket er 33 procent mere end sidste år. I år 2009 skulle det årlige marked blive 2,3 milliarder dollars værd.

Gartner opdeler markedet i to hovedgrupper: Application delivery controllers (ADC) og WAN optimization controllers (WOC). ADC er typisk load balancing-udstyr på serversiden, mens WOC er udstyr, der optimerer udnyttelsen af WAN-forbindelser, for eksempel via komprimering. Cisco og F5 er de førende på ADC-markedet, hvor WOC-markedet domineres af Network Appliance, Packeteer og Stratacache.
Torben B. Sørensen er freelancejournalist




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere