Mere intelligente netværk på vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 2. september 2005.


Herhjemme er det først og fremmest i datacentre og store virksomheder, der benyttes avancerede netværksmanagement-systemer. Gennemsnitlige danske virksomheder klarer sig med det værktøj, der er fulgt med deres netværksudstyr. Derfor kan det heller ikke undre, at it-giganter, som Cisco, IBM og HP venter, at det netop er datacentre og store virksomheder, der vil gå i forvejen med at gøre netværkene applikationsbevidste.
Den førende netværksleverandør, Cisco, har flere initiativer på området: I juni i år introducerede selskabet en ny forretningsenhed til at tage sig af såkaldte Application-Oriented Networking (AON). Samtidig har Cisco projekter inden for netværksmanagement i samarbejde med IBM på dette selskabs Tivoli-platform.
AON er ifølge Ciscos tekniske direktør i Danmark, Henrik Ballermann, et middleware-projekt, hvor løsningerne vil blive lavet i samarbejde med applikationsleverandører som SAP, IBM med flere - i første omgang rettet mod finanssektoren. Sammen med disse applikations-leverandører skal den nye forretningsenhed i Cisco udvikle en fælles platform af middleware-applikations-elementer, som sætter applikationerne i stand til at kommunikere indbyrdes.
Tidligere var den enkelte applikationsserver sat op til at have en forud defineret relation til en anden på grundlag af fastlagte kommunikationsformater. Med AON skal applikationerne kunne kommunikere dynamisk og på tværs, hvilket er årsagen til, at middleware-teknologien opfattes som et skridt på vejen mod serviceorienteret arkitektur - men et skridt, det vil tage et stykke tid at tage.
- Vi har samarbejdet med nogle af
de største amerikanske virksomheder om at udvikle denne type middleware. Det vil tage noget tid, siger Henrik Ballermann.
Ifølge ham hører en funktion som at forudsige, hvilke flaskehalse der kan opstå ved at introducere en given applikation på netværket, derimod hjemme i det netværksmanagementværktøj, som Cisco udvikler sammen med IBM til Tivoli-platformen.
- Her vil større insourcingvirksomheder i stil med KMD og CSC blive de første til at tage denne type applikationsbevidste redskaber i brug i løbet af de næste et-to år. Mindre virksomheder har sikkert lige så meget brug for værktøjer, der kan afgøre, om netværket er klar til en applikation, men det er meget krævende, fordi det skal tilpasses til de individuelle systemer i den enkelte virksomhed. Derfor vil mange af de mindre først komme med, når det bliver en hyldevare, bygget på standarder, siger han.

IBM opfatter interessen for netværksmanagement som fokuseret på tilgængelighed og svartider.
- De større virksomheder har typisk god kapacitet, og på Tivoli-platformen er de allerede i stand til for eksempel at rekonfigurere netværket, så de kan tilgodese forskellige applikationer - herunder backupfunktionen - med kapacitet på forskellige tidspunkter. Målet er at gøre applikationerne mere tilgængelige, siger teknisk chef Ulf Nilsson fra IBM Software.
Udfordringerne ligger i at automatisere så mange af disse processer som muligt. Desuden er det krav kommet til - i nogle tilfælde fra virksomhedens revisorer - at netværksmanagementsystemet kan dokumentere, hvilke medarbejdere, der har adgang til hvilke services.
Værktøjet til at finde ud af, hvordan applikationerne sameksisterer, mener IBM allerede at have på Tivoli-platformen.
- Det sidste års tid har vi fået et stigende antal henvendelser også fra mellemstore og små virksomheder, der ønsker et klarere billede af, hvad brugerne oplever. I den proces får vi etableret målepunkter forholdsvis langt nede i netværket, helt ned på belastningen af den enkelte router eller processor. Dette bruges som grundlag for en analyse af, hvad der ligger til grund for flaskehalsene, siger Ulf Nilsson.

Ifølge Hewlett-Packard (HP) har det de senere år mest været større virksomheder, ofte med datacentre, der har brugt netværksmanagementværktøjer til at overvåge, at service level agreements (SLA'er) overholdes, og at for eksempel fallback-routere er klar. Mindre organisationer har typisk støttet sig på, at netværkskomponenterne i denne periode er blevet mere tolerante - og at kapacitet er blevet billigere. Nu er der imidlertid et skifte på vej.
- Vi begynder at betragte applikationerne som en helhed. De danner services, som hviler på en lang række elementer, som netværkskomponenter, serverhardware og -styresystem og selve applikationerne. Man skal på en gang vide hvordan disse enkelte elementer opfører sig, og hvordan deres indbyrdes relationer er, siger software business manager Lars Holm fra HP.
Mellemstore og mindre virksomheder går efter løsninger, der overvåger applikationerne i sammenhæng.
Denne type løsninger vil først se på serverrelationer og svaghed i styresystemer, når der er konstateret uacceptable forsinkelser. Dette har HP lanceret en forenklet udgave af deres netværksmanagement til at gøre.
- Men herfra er der stadig et stykke vej til at kunne forudsige, hvordan en applikation vil opføre sig på netværket. For at virksomhederne kan nå dertil, råder vi dem gerne til at forenkle deres installation, så de når ned på et begrænset antal platforme - ellers vil de aldrig kunne hente investeringen i at gøre netværket applikationsbevidst hjem, siger Lars Holm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere