Is, internet og IP-telefoni

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. august 2005.


Jens Davidsen, grundlæggeren af Danmarks første store succes inden for internet-telefoni til private fik ideen til konceptet bag Musimi, mens han sad og spejdede ud over det snedækkede grønlandske landskab.

En mørk vinterdag for få år siden sad den nu 27-årige Jens Davidsen i sin barak på det amerikanske forsvars nordligste base, Thule Air Base, omkring 1.000 kilometer nord for polarcirklen - og tænkte over forretningsmodeller, etablering af egen virksomhed og over, hvordan man kunne lave et lille, billigt koncept for internet-telefoni til danskerne.
- Thule Air Base er et dejligt sted, hvor der er tid og ro til fordybelse. Så jeg fik masser af tid, især i de mørke vinteraftener, til at læse om etablering af virksomheder og til at studere teknikken bag IP-telefonien, fortæller Jens Davidsen, der arbejdede tre år på basen.
Han tog oprindeligt til Grønland for at arbejde som programmør af administrative it-systemer for den danske virksomhed Greenland Contractors, som fungerer som underleverandør til det amerikanske forsvar på Thule Air Base, og som står for vedligeholdelse af basen. Men han kom hjem med en forretningside, som viste sig at være så robust, at den gav internettelefonien sit gennembrud i Danmark og sikrede Jens Davidsen et købstilbud kun syv måneder efter, at han gik i luften med virksomheden.

Det startede i Jelling ved Vejle, hvor Jens Davidsen voksede op med en bror og en søster, og hvor Musimi også senere kom til at høre hjemme. Efter eksamen som datamatiker i 2001 forfulgte Jens Davidsen drømmen og det nordlige og ukendte, helt til Thule. Og ved siden af jobbet som programmør var han med til at etablere et ADSL-net via de eksisterende telefonkabler på basen.
- Vi satsede på ADSL frem for andre bredbåndsteknologier, fordi vi på den måde kunne bruge de eksisterende kabler. Det er jo ret besværligt at grave kabler ned, når der er permafrost, forklarer Jens Davidsen
- Vi kunne sende e-mail hjem til venner og familie, men det var stadig rasende dyrt at ringe. Så bestilte jeg et par IP-telefoner og gav også nogle til min familie.
- Efter at jeg havde fundet ud af, at man godt kan lave IP-telefoni selv over store afstande, fik jeg blod på tanden, også fordi pressen skrev, at IP-telefoni ville blive den næste store ting.
Efter hjemkomsten gik han straks i gang med at lave aftaler med de etablerede teleselskaber.
- Men det var ikke let. De kiggede noget mærkeligt på mig, når jeg kom der ene mand og ville lave et helt nyt teleselskab i Danmark. De var nok også lidt imod IP-telefoni og lidt konservative, men jeg endte med en god aftale hos Song, hvor jeg ikke behøvede at betale så meget fra starten, som de andre selskaber krævede.

Musimi viste sig hurtigt at dække et stort behov for internettelefoni i Danmark, og allerede i august sidste år, bare et halvt år efter, at Jens Davidsen etablerede firmaet, nåede det break-even. En hastighed som mange nystartede virksomheder i it- og telebranchen må misunde Musimi.
- Det var en stor succesoplevelse for mig at se min ide materialisere sig. Fra starten var formålet at lege med teknikken uden at tabe alt for mange penge - det var aldrig et mål at blive rig, og jeg fik da også kun løn den sidste måned, før jeg solgte, siger Jens Davidsen.
I oktober sidste år købte det norske IP-telefoni-selskab, Telio, Musimi og betalte med aktier i Telio.
Indtil juli i år var Jens Davidsen ansat som almindelig lønmodtager i Telio, hvorefter han stoppede fordi "motivationen faldt", og fordi han var uenig med de nye ejere om prioriteringerne.
- Siden har jeg været på ferie i Litauen sammen med min kæreste.
Kæresten, der er litauer, mødte Jens Davidsen på Island på en ferie fra arbejdet i Thule.

Jens Davidsen er tilbage på fødegården for at hjælpe sine forældre med årets høst, der i disse varme dage af august er ved at komme i hus med far Erling bag mejetærskerens rat.
Hvad fremtiden skal bringe, har Jens Davidsen ikke lagt sig fast på. At han nok ikke helt kan holde sig fra teleteknikken, indrømmer han dog gerne.
- Jeg vil måske kigge lidt på udviklingen af løst organiserede WiFi-netværk. Samtidig vil jeg fortsætte med at lege med gratissip.dk (En server, hvor alle kan lege med IP-telefoni, red.).
Han har dog også en drøm om at vende tilbage til Grønland en dag eller en af de andre nationer i Nordatlanten.
- I Thule er der en meget flot natur. Så jeg håber at kunne finde nogle arbejdsopgaver deroppe igen eller på Island eller Færøerne for eksempel. Det tiltaler mig, at der ikke er så mange mennesker de steder.

Billedtekst:
gensyn Jens Davidsen har en drøm om at vende tilbage til Grønland en dag.

Boks:
Telefanten og Musimi'en
- Mit firma hed oprindeligt Telefanten, men det holdt kun en uge, indtil TDC fandt ud af det. TDC havde nemlig allerede registeret det navn, så jeg måtte finde et nyt, som ingen andre hed, for jeg ville ikke have problemer igen. Og så valgte jeg Musimi. Fordi mit firma var ligesom en lille mus, der kæmper imod de store elefanter på markedet og blev trådt på i starten. Desuden betyder "simi" telefon på islandsk, og "imi" er en meget udbredt endelse i grønlandske ord.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere