Flere vil have papir på modenhed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. august 2005.


I en tid med stadig mere komplekse it-projekter og skærpet konkurrence udefra søger et voksende antal it-virksomheder at få styr på processerne - og dokumentation for, at de har det.

- De nemme it-projekter er lavet. Tilbage er de komplekse sager, der kræver andre styringsredskaber end tidligere. Derfor er der fokus på procestankegangen. Det handler om en professionalisering af branchen, siger Michael Holm, administrerende direktør i Systematic.
Århus-virksomheden, der er kendt både som leverandør til det amerikanske forsvars Joint Strike Fighter-program og Århus Amts elektroniske patientjournaler, har arbejdet med CMMI-certificeringen i snart ti år og venter til november at nå det højeste niveau, fem, som den første virksomhed i Europa.
På baggrund af det interne arbejde, hvor 10-15 medarbejdere i virksomhedens Business Process Improvement-team har arbejdet på at få modenheden på plads, har Systematic netop lanceret konsulentydelser inden for projektledelse, kvalitetssikring og softwareudviklingsprocesser som nyt forretningsområde. Salgsargumentet er, at Systematic har prøvet det selv.
- Vi har i adskillige år arbejdet med at køre CMMI ind, vi har haft værktøjsportefølje og teknikker tæt inde på livet og fejlet mange gange undervejs, siger Michael Holm.
Et andet salgsargument er, at man ved at have styr på processerne kan effektivisere og optimere sin virksomhed.
- Det betaler sig - også for de små og mellemstore virksomheder. Vi kan sige, præcis hvad vi har fået ud af det. For eksempel er vores evne til at levere til tiden steget med 10-15 procent om året de seneste fire-fem år, så vi nu leverer 91 procent af vores projekter til tiden. Vi er også blevet markant bedre til at estimere og lave krav- og risikostyring, siger han.

Arbejdet med procesværktøjer beskrives som særdeles organisatorisk i sin karakter - som 20 procent teknik og 80 procent organisation. Det forudsætter en kraftig ledelsesforankring, for man skal være vedholdende og kan ikke bare sætte procesforbedringsarbejdet hen på en hylde efter et par år.
NNIT har ligeledes arbejdet i årevis med CMMI, er certificeret på niveau to og stræber efter niveau tre. På den baggrund var det nemt for NNIT at blive valgt som leverandør, da Statens og Kommunernes Indkøbs Service sidste år indførte modenhedskrav på sin første rammekontrakt for konsulentydelser.
I modsætning til Systematic vil NNIT ikke sælge konsulentydelser, men administrerende direktør Torben Skriver Frandsen er en glødende tilhænger af certificeringer og dokumentation i det hele taget.
- At det offentlige er begyndt at rasle med sablen på det her område, har min største sympati. Vi har set problemerne - overtaget opgaver, der trodser enhver beskrivelse. Med alle de fadæser kan jeg ikke se andet, end at markedet på et tidspunkt må kræve, at deres leverandører inden for de tekniske discipliner har det fornødne antal certifikater - også på kvalitetsstyring. Hvis man skal operere en patient, skal man have været igennem en certificeringslignende proces. Skal man føre en sag for Højesteret, skal du have en bestemt kompetence. Hvorfor i alverden er det ikke lige så nødvendigt at have sine kompetencer på it-området på plads? lyder det retoriske spørgsmål fra Torben Skriver Frandsen.

At interessen vokser ude i virksomhederne for modenhed i processerne, bekræftes af chefkonsulent Morten Korsaa fra rådgivningsvirksomheden Delta, hvor et dusin medarbejdere arbejder med procesforbedringer:
- Virksomhederne opdager, at der bare er tale om sunde arbejdsproceser, og at det er deres egen forretning, det handler om. Situationen lige nu er, at det for it-leverandører vil være et konkurrenceparameter at have deres arbejdsprocesser certificeret. Om et par år vil en certificering på mellemniveau være almindeligt udbredt.

Boks:
CMMI og ISO
CMMI, Capability Maturity Model Integration, er den førende internationale model til vurdering af modenhed, udtrykt i kvaliteten af virksomhedens organisationsprocesser. Den er udviklet på Software Engineering Institute på opdrag af det amerikanske forsvar. Niveauerne går fra et til fem, hvor fem er højest.

ISO 15504 er det europæiske alternativ. De to modeller ligner hinanden og konvergerer gradvist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere