Dansk modenhed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. august 2005.


Krav om dokumenteret modenhed er på vej til danske it-virksomheder, når det offentlige køber løsninger og konsulenttimer. Gennem et år har Videnskabsministeriet drøftet med repræsentanter for branchen, hvordan det kan foregå. Man er endnu ikke nået til enighed, og selv om parterne melder positivt ud, mærker man tydelig uenighed mellem dem. På den ene side vedkender branchen sig, at modenhedscertificeringen CMMI hos it-leverandøren kan være en vej til at undgå it-katastrofer, på den anden side forventer branchen, at der tilsvarende skal stilles krav til modenhed hos den offentlige modpart.

At det kan være påkrævet fik softwareselskabet Systematic at føle. Firmaet er med modenhedsniveau 4 blandt Europas højest certificerede softwarevirksomheder efter CMMI. Det var ikke nok til at forhindre, at et EPJ-projekt i Århus Amt blev væsentligt forsinket og løb ind i talrige budgetoverskridelser - prisen løb fra 50 millioner kroner til en kvart milliard kroner. Systematic var moden. Men det var den offentlige kunde ikke.

En anden problemstilling føjer sig til. Den handler om den danske erhvervsstruktur med små virksomheder. IT-Brancheforeningens Jakob Lyngsø er bange for, at de små it-virksomheder bliver chanceløse med krav om certificering, fordi de ikke har råd. Store - amerikanskejede - virksomheder vil til gengæld have den nødvendige pondus og økonomi og herefter sætte sig totalt på det offentlige marked. Bemærk i den forbindelse, at de indiske it-fabrikker i Bangalore i rigt mål er certificerede og altså er i stand til at dokumentere, hvordan de arbejder ordentligt og struktureret - i modsætning til de danske. Sådan kan globalisering også mærkes.

Helt åbenlyst er forsvindende få danske it-virksomheder certificerede. Og da modenhedsudvikling tager flere år, ville der ikke være leverandører at vælge imellem for de offentlige kunder, hvis kravet blev indført i morgen.
Mens det endnu er uklart, hvilke krav man kan stille til en offentlig samarbejdspartner i et projekt - ud over en åbenlys certificering i projektledelse som Prince 2 og et udviklingsarbejde om Best Practices - er det lettere at nå sagens kerne på leverandørsiden: Skal de CMMI-certificeres eller ej?

En pragmatisk løsning er ønskelig. Der er ingen grund til, at vi skal opfinde en dyb tallerken i den tro, at vi bare er meget anderledes end i andre lande. Men samtidig må vi anerkende, at der i den danske erhvervsstruktur er kulturer og arbejdsmåder, der kan være svære at forene med den bureaukratiske model for procesforbedring, som CMMI er udtryk for. Og der findes opgaver, som nok kræver kvalitet i udførelse, men måske ikke hele modenhedsapparatet. Det må derfor være opgavens karakter - taler vi om et EPJ-system, en administrativ rutine eller et jagerfly? - der afgør modenhedskravet.
Kunsten må være en model med trin, der bygger på elementer i CMMI, og som er mulig for små innovative virksomheder at kaste sig ud i. Det behøver ikke at blive så dyrt, som branchen frygter. Der findes en del autoriserede automekaniker-værksteder med få hoveder og begrænset omsætning. Det er bare at komme i gang.

Læs side 8




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere