Komiske Ali

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. august 2005.


Han stod på toppen af Palestine Hotel i Bagdad. Saddam Husseins informationsminister, Mohammed Saeed al-Sahaf, fortalte verdens tv-seere, at den irakiske hær havde alt under kontrol. Amerikanerne var i færd med at begå selvmord ved Bagdads porte, som han så malende udtrykte det. Mens informationsministeren talte, detonerede granater i baggrunden, og store røgskyer gled ind som bagtæppe til regimets sidste pressemøde.
De fleste havde lidt ondt af al-Sahaf, der egenhændigt holdt fanen højt, mens de tidligere ledere sammen med Hussein for længst var gået under jorden.
Dankort A/S er et selskab ejet af landets banker, der kæmper lige så heroisk for det chipbaserede dankort, som al-Sahaf gjorde for et faldende Irak.
Sidste år modtog danskerne et brev fra deres bank om, at dankortet skulle udskiftes med et nyt og mere sikkert kort. En indbygget chip ville gøre svindel nærmest umulig, modsat magnetstriben som relativt nemt kan kopieres og misbruges.
Med indførsel af chipdankortet forsvandt ejerens foto og laminerede signatur fra dankortet - en nu overflødig sikkerhed, forstod man. Dertil fremførte bankerne, at det ikke var deres opgave at udstede identifikationskort, men statens. Administration af bankkunders foto var en udgift, bankerne ville være foruden.

Herefter fulgte nytårsgyseren, hvor bankerne kunne indkræve en halvkrone per dankort-transaktion fra butikkerne. Erhvervsminister Bendt Bendtsen blev i valgkampen presset af statsminister Anders Fogh Rasmussen til at gøre transaktionsgebyret ulovligt. Finansrådets formand Peter Straarup var skuffet over regeringens upålidelighed. Når bankerne ikke kan tage sig betalt for den øgede sikkerhed, chipkortet rummer, vil det heller ikke blive udviklet med nye services. Danmarks nye dankort, mente Straarup, ville sakke bagud i forhold til andre landes betalingskort.
Her et år efter chipkortets indførelse må man knibe sig i armen. Kortets indbyggede sikkerhed kan anvendes i stadigt færre butikker, fordi teknologien ikke virker ordentligt. Hver dag er et nyt nederlag for chipkortet, der åbenlyst er jappet og sjusket igennem.
Bundlinjen er, at sikkerheden ved brug af dankort (uden foto, uden sikret underskrift, uden chip,) aldrig har været dårligere. Det burde bekymre bankerne, skulle man synes.

Men mens terminalerne bliver taget ned og tapet til i hvert et hjørne af landet, anvender bankerne direktør Niels Neergaard i Dankort A/S som skjold. Og samtidig kan de glæde sig over, at butikkerne skal betale abonnement for en service, der ikke virker, og over besparelser i administrationsomkostninger til opbevarelse af foto og signatur.
Til 1. januar slipper bankerne oven i købet for ansvar i forhold til butikkerne, hvis der bliver svindlet med dankortstriben.
Bankerne har givet danskerne et discountkort, hvor underskriften går af i vask, og sikkerhedschippen falder af, mens de ansvarlige afviser alle problemer. Man føler sig hensat til toppen af hotellet i Bagdad.

Se forsiden og side 6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere