Komiske Ali

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. august 2005.


Han stod på toppen af Palestine Hotel i Bagdad. Saddam Husseins informationsminister, Mohammed Saeed al-Sahaf, fortalte verdens tv-seere, at den irakiske hær havde alt under kontrol. Amerikanerne var i færd med at begå selvmord ved Bagdads porte, som han så malende udtrykte det. Mens informationsministeren talte, detonerede granater i baggrunden, og store røgskyer gled ind som bagtæppe til regimets sidste pressemøde.
De fleste havde lidt ondt af al-Sahaf, der egenhændigt holdt fanen højt, mens de tidligere ledere sammen med Hussein for længst var gået under jorden.
Dankort A/S er et selskab ejet af landets banker, der kæmper lige så heroisk for det chipbaserede dankort, som al-Sahaf gjorde for et faldende Irak.
Sidste år modtog danskerne et brev fra deres bank om, at dankortet skulle udskiftes med et nyt og mere sikkert kort. En indbygget chip ville gøre svindel nærmest umulig, modsat magnetstriben som relativt nemt kan kopieres og misbruges.
Med indførsel af chipdankortet forsvandt ejerens foto og laminerede signatur fra dankortet - en nu overflødig sikkerhed, forstod man. Dertil fremførte bankerne, at det ikke var deres opgave at udstede identifikationskort, men statens. Administration af bankkunders foto var en udgift, bankerne ville være foruden.

Herefter fulgte nytårsgyseren, hvor bankerne kunne indkræve en halvkrone per dankort-transaktion fra butikkerne. Erhvervsminister Bendt Bendtsen blev i valgkampen presset af statsminister Anders Fogh Rasmussen til at gøre transaktionsgebyret ulovligt. Finansrådets formand Peter Straarup var skuffet over regeringens upålidelighed. Når bankerne ikke kan tage sig betalt for den øgede sikkerhed, chipkortet rummer, vil det heller ikke blive udviklet med nye services. Danmarks nye dankort, mente Straarup, ville sakke bagud i forhold til andre landes betalingskort.
Her et år efter chipkortets indførelse må man knibe sig i armen. Kortets indbyggede sikkerhed kan anvendes i stadigt færre butikker, fordi teknologien ikke virker ordentligt. Hver dag er et nyt nederlag for chipkortet, der åbenlyst er jappet og sjusket igennem.
Bundlinjen er, at sikkerheden ved brug af dankort (uden foto, uden sikret underskrift, uden chip,) aldrig har været dårligere. Det burde bekymre bankerne, skulle man synes.

Men mens terminalerne bliver taget ned og tapet til i hvert et hjørne af landet, anvender bankerne direktør Niels Neergaard i Dankort A/S som skjold. Og samtidig kan de glæde sig over, at butikkerne skal betale abonnement for en service, der ikke virker, og over besparelser i administrationsomkostninger til opbevarelse af foto og signatur.
Til 1. januar slipper bankerne oven i købet for ansvar i forhold til butikkerne, hvis der bliver svindlet med dankortstriben.
Bankerne har givet danskerne et discountkort, hvor underskriften går af i vask, og sikkerhedschippen falder af, mens de ansvarlige afviser alle problemer. Man føler sig hensat til toppen af hotellet i Bagdad.

Se forsiden og side 6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere