En systematisk ildsjæl

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. august 2005.


Manglen på kvinder i it-branchen er et velkendt problem. Men hvad kan der gøres for at komme det til livs? Barselsordninger som supplement til bordfodboldbordet og it-workshops på folkeskoler er nogle af forslagene.

Hvorfor er der så få kvinder at sladre med i frokostpausen, spurgte Annette Stausholm fra IBM en dag sig selv. Og
besluttede sig for selv at gøre noget ved det.

En sætning går igen, når kolleger skal sætte ord på Annette Stausholm: "Hun brænder for det, hun laver". Det skinner igennem som et helt sankthans-bål, når hun forklarer om sin store ambition: at gøre unge piger mere interesserede i it og naturvidenskab.
Ligesom på vel nok alle andre it-arbejdspladser i landet er der hos IBM langt mellem håndtasker, læbestifter og kvindelig intuition i de it-faglige afdelinger. Men med 46-årige Annette Stausholms store engagement i sagen kan det være, at det kommer til at se ganske anderledes ud i fremtiden. Et engagement, der sidste år blev belønnet med en European Women of Achievements Award.
Til daglig er hun afdelingsleder og har ansvaret for den faglige udvikling af det tekniske personale hos IBM's software-enhed i hele Europa. Men ved siden af leder hun projektet Teknologi og Piger, der er rettet mod 13-15-årige piger. En alder, hvor de typisk endnu ikke har valgt eller fravalgt nogen uddannelsesretning.
Tre gange om året er Annette Stausholm selv ude på folkeskoler for at forklare pigerne, hvor lidt nørdet arbejdet i it-branchen faktisk er - og at det er helt normale kvinder som hende selv, der har deres daglige gang der. Med workshops, quizzer og et efterfølgende besøg hos IBM prøver hun at få de unge piger til at ryste de stereotype forestillinger af sig. Over 100 kvinder fra IBM er nu med i projektet, der også har spredt sig til Jylland via samarbejdspartnere. Tilsammen har mere end 1.100 unge piger siden starten i 2002 deltaget i en workshop.

Ideen til projektet startede som en helt personlig interesse:
- Jeg syntes, at det ville være hyggeligt med flere kvinder som kolleger. Mænd er da bestemt gode kolleger, men ofte når man arbejder sammen i grupper eller holder frokostpause sammen, er det altså nogle lidt andre ting, kvinder interesserer sig for. Det ville give et bedre arbejdsmiljø med en mere ligelig fordeling af mænd og kvinder, siger Annette Stausholm. Og så er der alle de forretningsmæssige grunde: Flere it-talenter at rekruttere blandt, et mere kreativt og stimulerende fagmiljø, der giver bedre løsninger i sidste ende, og bedre forståelse af slutbrugere af begge køn.
Med inspiration fra et lignende program i USA, og med fuld opbakning fra IBM, satte hun sig for at komme ud til pigerne, inden de valgte retning i gymnasiet. Undersøgelser viste nemlig, at pigernes forestillinger om, hvad de skal være, begynder meget tidligt. Det betyder på den anden side også, at der går otte-tolv år, før resultaterne af hendes arbejde viser sig, og IBM får flere kvindelige ansøgere. Men allerede nu har projektet faktisk opfyldt hendes ønske om flere kvinder at snakke med i hverdagen:
- Vi er gerne 15 kvinder ude til en workshop ad gangen, så jeg har lært mange kvindelige kolleger fra hele IBM at kende på den måde. Det har været meget værdifuldt, især i forbindelse med overtagelsen af Mærsk Data og DMdata, hvor vi fik flere tusinde nye kolleger, fortæller hun.

Da Annette Stausholm selv var en ung pige og skulle vælge mellem de mange studiemuligheder, var naturvidenskab og teknologi slet ikke på ønskesedlen. I første omgang valgte hun med hjertet: Hendes store interesse for litteratur førte hende til drømmestudiet litteraturhistorie på Aarhus Universitet. Men jobudsigterne så ikke alt for lyse ud, hvis litteraturen skulle gøres til en levevej.
- Jeg havde overhovedet ikke lyst til at blive gymnasielærer, og job i forlags- eller medieverden var der ikke mange af dengang i firserne, siger Annette Stausholm. Så da hun skulle vælge sit bifag, fik fornuften lov at bestemme.
- Det var en veninde, der foreslog, at jeg læste humanistisk datalogi, og jeg tænkte "du må da være tosset". Jeg havde jo aldrig set en computer før på det tidspunkt. Men jeg prøvede, og blev hurtigt bidt af det. Og jeg havde et job allerede et halvt år inden, jeg var færdig på universitetet, siger hun.
I dag ville hun have valgt et rent naturvidenskabeligt studie, hvis hun kunne gøre det om.
- Der er jo så mange rigtig spændende dele af naturvidenskab, har jeg fundet ud af. Ikke bare datalogi, men også alle de andre fag, siger hun.
Det var Danfoss, der gerne ville have glæde af hendes arbejdskraft dengang i 1986. Snart efter gik turen til WM-data, og i 1988 fik hun job i IBM, hvor hun har været siden.
- Det er måske usædvanligt i branchen at være så længe det samme sted, men det er typisk i IBM, forklarer hun, der allerede som studerende havde snuset til firmaet gennem et sommerpraktikophold. De 17 år hos IBM har budt på mangt og meget, og Annette Stausholm er gået til alle opgaverne med samvittighedsfuld systematik og opsmøgede ærmer, fortæller kollegerne, der også hæfter sig ved hendes altid store hjælpsomhed.

Når arbejdsdagen går på hæld, er det tid til motionsløb i skoven og en god bog - interessen for litteratur er ikke falmet med årene. Afslapning i familien foregår faktisk ofte ved, at Annette, hendes mand Bo, og børnene Nina på 10 og Dan på 13 sidder opslugt af hver deres bog.
- Min datter tager nogle gange på biblioteket i stedet for at bruge skolens fritidsordning. Men hun ser skam også fjernsyn og spiller computer, forsikrer Annette Stausholm.
Med Annette som mor er hun måske allerede blevet påvirket i retning af en it-karriere?
- Det er lidt tidligt at sige. Hun har i hvert fald interessen. Men det er jo ikke sådan, at alle piger nødvendigvis skal interessere sig for naturvidenskab, siger Annette Stausholm.

Billedtekst:
Teknologi-angst - Når vi holder it-workshops for de unge piger, siger de ofte "det er dejligt, at drengene ikke er med." Jeg tror, pigerne normalt bliver intimiderede af drengene, når det drejer sig om teknik og computere. Så det ville være et stort fremskridt, hvis det blev mere acceptabelt at dele undervisningen op i drenge og piger i nogle fag, siger Annette Stausholm, der sammen med over 100 kvindelige IBM-kolleger arbejder for at få piger gjort interesserede i it.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere