Terror sælger overvågning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. juli 2005.


Markedet for videoovervågning er i kraftig vækst. Danske Milestone Systems mærker effekten af terrorangreb i form af øget efterspørgsel.

Terrorbomberne i London har fået mange til at holde sig væk fra byen - blot ikke Milestone Systems, der laver software til IP-baseret videoovervågning. Virksomheden har netop været på et flere dage langt besøg som led i forberedelser på øget vækst i det store britiske marked.
- Siden angrebet i New York 11. september 2001 har markedet for overvågning været i kraftig vækst. Efterspørgslen efter systemer, der kan bekæmpe terror, forstærkes af konkrete begivenheder, hvilket vi helt klart kan mærke, siger John Blem, Chief Technology Officer og medstifter af Milestone Systems.
Netop i London har politiet haft stor, vidt publiceret nytte af videoovervågning med intelligente analysesystemer i deres opklaringsarbejde og dermed leveret god reklame for den type systemer.
- Vi kan ikke mærke en umiddelbar "London-effekt", den udmønter sig ikke i ekstra ordrer lige nu. Men beslutningstagerne påvirkes, og vi venter et løft på tre-seks måneders sigt. Derfor har vi været ovre for at tale med vores partnere og høre om lokale krav og behov. Efter den slags begivenheder bliver der set på, om sikkerheden kan forbedres, der overvejes nye teknologier og muligheder, og det er svært at sige nej, når der forhandles budgetter.

At terrorbomberne også får overvågningsmarkedet til at eksplodere, er man beklemt over hos leverandører som Milestone Systems, der nødigt vil opfattes som kynikere.
John Blem fremhæver tilfredsstillelsen ved at sælge et produkt, der kan være med til at forhindre terror.
Det danske selskab er eksponent for en global tendens til øget brug af videoovervågning - en tendens der har udspring i både sikkerheds- og forretningsmæssige overvejelser. Sidste år voksede dets omsætning 20 procent til 30 millioner kroner, og væksten accelererer kraftigt, særlig i USA hvor Milestone Systems etablerede kontor for et år siden.
- USA, hvor vi har en tredjedel af vores omsætning, er vores største vækstmarked. Der er store budgetter til overvågning, og med en vækstrate på flere hundrede procent kan vi virkelig mærke, at vores indsats derovre bærer frugt. Vi har netop udstationeret endnu en medarbejder, en tekniker der skal arbejde med certificering af partnere for at sikre deres ekspertise, og vi planlægger yderligere udvidelser, fortæller John Blem.

IP-delen udgør stadig kun en lille del af det samlede overvågningsmarked på omkring fem procent, men et skift fra det gamle, analoge udstyr - stand-alone bokse med kabler til kameraerne - til de nye IP-baserede, der kan integreres med eksisterende it-systemer, er i gang.
De analoge systemer som CCTV (closed circuit television) dominerer stadig, men konverteringsbølgen er så småt begyndt at rulle, og på to-tre års sigt ventes de IP-baserede at være de foretrukne.
- Trenden går i retning af mere avanceret intelligens i systemerne, eksempelvis til ansigtsgenkendelse, optælling af folk, registrering af deres bevægelser og af objekter, der bliver efterladt - såsom en mulig bombe på en S-togsstation. Der investeres mange penge i at udvikle avancerede algoritmer til den slags, grundlæggende med det formål at spare at have folk til at sidde og kigge på skærme hele tiden, fortæller Milestone Systems' teknologidirektør.
Selv går virksomheden platform-vejen med sin teknologi. Strategien er at være en åben platform, alle andre kan bygge ovenpå - om det så gælder ansigtsgenkendelse, adgangskontrol eller integration til kasseapparater eller pengeautomater.
Salget af softwarelicenser sker gennem partnere og distributører. 90 procent går til eksport.

Kunderne findes både i den offentlige og private sektor - fra byer, havne, militær og uddannelsesinstitutioner i USA til banker med overvågning af pengeautomater i Asien og industrivirksomheder og tankstationer i Danmark.
Opgaverne varierer fra land til land på grund af forskellige regler og normer. De relativt store begrænsninger på videoovervågning i Danmark vil blive lempet, tror John Blem.
- Efterhånden vil folk finde ud af, at kameraovervågning er mere tryghedsskabende end en anledning til bekymring, og det holdningsskift må politikerne følge, mener han.

Billedtekst:
Vækst John Blem fra Milestone Systems kan mærke en øget
efterspøgsel efter overvågningssystemer.
Foto: Torben Klint

Boks:
Øje efter øje i det høje
Videoovervågning er et marked i kraftig vækst, fordi overvågning er et stærkt våben mod såvel international terrorisme som almindelig kriminalitet, konkluderer research- og konsulentfirmaet Frost & Sullivan.
I en analyse anslår firmaet, at markedet for software til videoovervågning vil vokse med 23,4 procent om året i gennemsnit mellem 2001 og 2011. I 2011 ventes det at runde 670 millioner dollars, svarende til omkring 4,2 milliarder kroner.
Markedet beskrives som stærkt fragmenteret med mange aktører. Det befinder sig i en tidlig udviklingsfase, om end et markant skift i retning af intelligent behandling af videodata i realtid er i gang.
It-chefer og topchefer spiller en stadig større rolle på området, efterhånden som it og videoovervågning smelter sammen.
Små og mellemstore systemintegratorer trækker imidlertid i den modsatte retning. Her er mærkbar modstand mod den teknologitunge videoovervågning, konstaterer Frost & Sullivan. Baggrunden er, at systemintegratorerne er nødt til at opgradere deres medarbejdere. Hvor elektrikere typisk sætter de gammeldags systemer med kasser og kabler op, skal der it-folk til at installere de nye, digitale systemer.
På den globale Top 5 over hvilke sektorer der flittigst benytter software til videoovervågning, ligger transportsektoren øverst, fulgt af den offentlige sektor, detailhandelen på tredjepladsen, bank- og finanssektoren på fjerdepladsen, fulgt af uddannelsessektoren. hjort




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere