Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. juli 2005.
KMD misbruger sit monopol, mener fire kommuner ved Frederikssund, som nu klager til såvel Konkurrencestyrelsen som bestyrelserne
for KL og KMD.
De fire kommuner, som snart fusionerer til én Frederikssund Kommune, har underskrevet en 11 millioner kroner stor kontrakt med KMD om it-sammenlægningen i forbindelse med kommunalreformen. Men det er sket under pres og ikke uden sværdslag, leveret i enighed af vrede kommunalpolitikere.
Baggrunden er en blank afvisning af kommunernes krav om, at almindelige bodsbestemmelser skulle føjes til KMD's standardkontrakt, så man kunne straffe KMD økonomisk, hvis selskabet ikke leverer den aftalte vare til tiden.
- Det er ikke ualmindeligt for it-kontrakter, at nogle ting ender med at blive forsinkede eller for dyre og altså ikke svarer til kontraktens udgangspunkt. På alle andre områder er det helt normalt med sanktionsmuligheder såsom dagbøder, hvis vilkårene ikke er opfyldt. Men her kan det ikke lade sig gøre, og det er fordi, vi forhandler med et monopol, som oven i købet er ejet af kommunerne selv, siger Henning Romme, der er formand for Venstres gruppe i Frederikssund Kommunes byråd.
Han tilføjer, at havde der været to firmaer at forhandle med, kan det være, KMD ikke ville være så overlegen.
- Det eneste, vi ønsker at opnå, er en garanti, og så får vi at vide, at selvfølgelig lever de op til kravene. Men vi ved jo, hvor vanskeligt det er at få alle disse snitflader til at fungere. Der må være en mulighed for erstatning, hvis tingene ikke virker, som de skal. Vi forventer, at KMD bliver pålagt at acceptere normale bodsbestemmelser. Og så håber vi alle sammen, at de ikke kommer i brug, siger Henning Romme, som i øvrigt peger på, at sagen med Accenture i Københavns Kommune illustrerer, hvor galt det kan gå.
Sagen har kørt politisk i alle fire sammenlægningskommuner - ud over Frederikssund er det Jægerspris, Skibby og Slangerup - og der er enighed om at sende en klage til Konkurrencestyrelsen, KMD og ikke mindst selskabets ejer, KL.
I Konkurrencestyrelsen er en klagesag over KMD netop afsluttet. Den blev iværksat af den lille skole-it-virksomhed Tabulex, der blev presset ud ved kommunesammenlægningen på Bornholm, som KMD også stod for. Her er den let kryptiske udgang, at Konkurrencestyrelsen ikke vil gøre noget i den konkrete sag, men forfølge det principielle element i en drøftelse med KMD.
- Der var ikke grundlag for en sag på Bornholm, men der er nogle ting, vi godt vil sikre os foregår på en anstændig måde fremover, og der er brug for at få skabt klarhed over spillereglerne. Vi vil undersøge, hvordan det her var skruet sammen med henblik på de situationer, der kan komme efterfølgende. Der er nogle tråde, vi vil følge op på og have en forhandling med KMD om. Og det vil jeg ikke komme nærmere ind på, siger kontorchef Hans Kierkegaard fra Konkurrencestyrelsen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra KMD.