Ingen kommentarer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. juni 2005.


Når konsulentvirksomheden Accenture kunne komme så galt af sted i Københavns Kommune skyldtes det ikke kun mængden af fejlbehæftede lønsedler, men nok så meget virksomhedens strategi, når den informerede offentligheden. Virksomheden overså, at der er et andet og stærkere fokus, når det handler om en offentlig aktør end ved en privat kunde. Først ordknapheden og siden arrogancen blev parametre, der bidrog til at stigmatisere det ellers velanskrevne konsulenthus år fremover.
Der er ingen grund til at tro, at private virksomheder oplever færre fejlslagne it-projekter end stat, amt og kommune. Men det er kun Amanda, SLS, DeMars og VUE, vi hører om. Skandaleprojekter i private virksomheder er nok interessante, men kan tillades at opfattes som en, nå ja, privat sag.
Det kan det til gengæld ikke, når det drejer sig om borgernes skattekroner og myndigheders funktionsevne.
Som Computerworld skriver i dag, kan der rejses kritiske spørgsmål ved politiets it-arkitektur, hvor etaten baserer sig på software, der ikke længere understøttes af producenten Oracle.
Det nylige sammenbrud i sagsbehandlingssystemet Polsas, hvor backuppen ikke virkede, foranlediger en naturlig interesse hos samfundet for et svar på, hvis ansvar det er, at vigtige dokumenter om kriminalitet og forbrydere kan gå tabt. Det ønsker politiet ikke at fortælle og skubber dermed sorteper videre til selskabet CSC, der driver politiets systemer.

Konkret har Computerworld spurgt CSC, om virksomheden som ansvarlig outsourcing-partner, orienterer kunden om risikoen ved at forblive på en gammel platform. CSC vil ikke svare. Vi har spurgt, om virksomheden fortæller politiet, at platformen er usupporteret, når det har været kendt inden underskrift af kontraktunderskrivelsen. CSC vil ikke svare. Og vi har spurgt, hvilke konsekvenser for kontrakt og pris, det får for en ny driftskunde, at platformen ikke længere supporteres. CSC vil ikke svare.
Indtil 1996 var CSC Danmarks navn Datacentralen og var for staten, hvad KMD (Kommunedata) er i kommunerne. Anno 2005 sidder virksomheden stadig tungt på den statslige sektor, men er en privat virksomhed og ikke længere offentligt ejet. Selskabet driver en række af nationens vigtigste it-installationer fra politiet over ToldSkat til cpr.
Derfor har borgere, presse og samfund et rimeligt krav på åbenhed og gennemsigtighed, når der er problemer med dem. Det må man sige i dette tilfælde, hvor det er ganske uklart, hvor spindelvævstynd sikkerhedslinen er under politiets systemer. Som ansvarlig leverandør er CSC's lukkede mund en luksus, selskabet ikke kan tillade sig.

Det er en kendt sag, at man kan komme langt ved at dukke sig i håbet om, at en sag forsvinder af sig selv, og at nyfigenhedens driver over. Her kan man tænke på forskellen i kommunikationsstrategi mellem Novo Nordisk og Lundbeck, hvor den første virksomhed altid påtager sig et ansvar for dialog med befolkningen, medens den anden traditionelt har lurepasset. Novo Nordisk ligner vinderen af de to i det lange løb.
I it-verdenen får KMD ofte øretæver i pressen, mens CSC går fri. Kan hænde at KMD er god til at fremstille "sandheden" i egen favør, men det er et eksempel til efterfølgelse, at KMD altid vælger at stille op og forklare sig. Det fremkalder respekt. I længden kommer CSC til at betale tavshedens pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere