Når it-projekter ender som julestjerner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. juni 2005.


Formanden for Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi, Erik Bonnerup, slår et slag for central styring af offentlig it-udvikling. Effektiviteten går fløjten, når man vil gøre alle tilfredse, mener han.
Da Erik Bonnerup var direktør for Danica, kunne virksomhedens it-folk på et tidspunkt ikke blive enige om, hvordan et it-system skulle udvikles. Hans svar på uenigheden lød, at de i så fald måtte slå plat og krone om det. It-folkene rynkede på næsen, men Erik Bonnerup mente, at det alt andet lige ville være bedre end at udvikle to systemer. Næste dag viste det sig, at de to ansatte alligevel kunne blive enige.
Eksemplet er blot et af mange, der gav Erik Bonnerup ry for at være en bulldozer. Uanset om det ry holder, vidner cv'et om en lang karriere med netop effektiviseringer og rationaliseringer som et speciale - og det gerne ved hjælp af it.
Det samme gælder politiet og deres brug af ældgammel it, som fik en tur under bulldozeren, da han for nylig som formand fremlagde Visionsudvalget vedrørende Fremtidens politis rapport om fremtidens struktur i politiet. Den tjans fik den nyuddannede Padi-dykker, cand.scient i matematik og tidligere lastvognschauffør kort tid efter, at han havde været med til at tegne fremtidens danske kommunale landkort som medlem af Strukturkommisionen.

I dag citeres Erik Bonnerup ofte i landets medier som ekspert i offentlige it-projekter, men det er en titel, han snarere har arbejdet end læst sig til.
Efter sin uddannelse som matematiker i 1966 blev Erik Bonnerup nemlig en af Danmarks første programmører, da han på universitetet kastede sig ud i at programmere klædeskabsstore maskiner til at konstruere en simulationsmodel til beregning af offentlige pensioner.
Det meste af arbejdet blev dog skrottet, da VKR-regeringen i 1968 pludselig ikke mente, at de kunne bruge det alligevel.
- Det var lidt trist, når nu vi havde arbejdet på det i halvandet år. Men vi kunne da bruge kodebåndene til at folde nogle flotte julestjerner med, husker Erik Bonnerup, der herefter indledte en karriere, der førte så vidt omkring, at blandt andre Finansministeriet og Politiken har haft ham som direktør eller bestyrelsesformand.

Det sker ikke hver dag, at it-projekter ender som julestjerner, men Erik Bonnerup undrer sig alligevel over, at en så central del af vores hverdag ikke har større bevågenhed.
- Når det er infrastruktur som motorveje og broer, er der altid en masse mennesker, der brokker sig. Men i længden bliver de alligevel glade for det. Sådan er det ikke med it. Det er usynligt i det daglige, og derfor er det aldrig i folks bevidsthed, siger Erik Bonnerup, der efterhånden er blevet svoren tilhænger af stærk central koordinering, når det handler om it-udvikling.
- Jeg har altid undret mig over, hvorfor man ikke beslutter, at udviklingen af visse opgaver styres centralt. De bedste it-systemer er netop udviklet på rekordtid og med fokus på de allermest basale funktioner, siger Erik Bonnerup og peger på cpr-systemet og systemet, der ligger bag skatteberegninger som eksempler.
- Den fejl, der altid bliver begået, er, at man forsøger at imødekomme alle mulige forskellige behov, når man udvikler it. Nogle gange mener man, at det giver større fleksibilitet, hvis eksempelvis kommunerne får hver deres it-system, men i virkeligheden sker der det modsatte, og økonomisk set er det helt unødvendigt.

Både cpr- og skattesystemet blev udviklet centralt og bruges i dag i hele landet. Systemerne er for Erik Bonnerup gode eksempler på, at det kræver en temmelig håndfast ledelsesstil at gennemføre store offentlige it-projekter - ikke som i dag, hvor alting decentraliseres.
Dengang blev der ikke taget hensyn til alle mulige menneskers ønsker til systemer, men blot fokuseret på kerne-funktionaliteten. En nutidig udviklingsproces var ganske enkelt ikke mulig, fordi hverken teknik, tid eller penge var til det, og resultatet blev systemer, der har været ualmindeligt velfungerende i adskillige år.
- Microsoft Word er et godt eksempel. Det bruger alle, og alle har det fint med det. Det ville være absurd, hvis hver enkel kommune mente, at de skulle udvikle deres eget Word. Men når det handler om en række administrative systemer, så er sagen åbenbart en helt anden, forklarer Erik Bonnerup, der lidt kuriøst kunne tænke sig at undersøge fænomenet som et psykologisk forskningsprojekt med titlen: "Hvorfor vil alle have deres eget system, når resultatet altid bliver dyrere og dårligere?"
En samlet udvikling af it er også et omdrejningspunkt i det arbejde, Erik Bonnerup netop har afsluttet med visionerne for fremtidens politi. I dag kører meget af politiets it decentralt hos de enkelte politikredse, og hverken systemer eller data arbejder ordentligt sammen - og slet ikke på tværs af de mange systemer, politiet bruger hver dag.
Resultatet er dobbeltarbejde, ineffektivitet, og at ingen centrale enheder i politiet har det fulde overblik. Siden rapportens fremlæggelse har Visionsudvalget fået ret i deres bange anelser, da et stort nedbrud for nylig lagde politiets it ned i flere dage, og data gik tabt for evigt.
Senest har Datatilsynet kritiseret en række fejlindtastninger, der på grund af sjusk og dobbeltarbejde har haft konsekvenser for de berørte borgere.
- Politiets it er et godt eksempel på, hvor ufatteligt svært det er at komme på omgangshøjde igen, når man først er kommet rigtigt bagud. Det ser vi også i kommunerne, hvor man nu skal lægge mange it-systemer sammen og blive enige om, hvordan det skal være i fremtiden. Det kan hurtigt blive kolossalt dyrt, siger Erik Bonnerup, der dog ikke er fortaler for en slags statsmonopol på it-udvikling.

Han understreger, at en samlet ledelse ikke betyder, at der ikke kan tages hensyn til medarbejderne. Det betyder ikke, at opgaver skal placeres hos samme leverandør. Konkurrencen er vigtig, men det skal være med udgangspunkt i fælles basale krav.
- Men politikere og administration udnytter ikke, at offentlige instanser kan dele erfaringer i modsætning til erhvervslivet, hvor man konkurrerer - også på it-anvendelsen. Man låser sig selv fast, fordi man kun dårligt kan ændre på systemer, der allerede har
knopskudt i alle retninger.

Billedtekst:
mangel på overblik
- Jeg har altid undret mig over, hvorfor man ikke beslutter, at udviklingen af visse opgaver styres centralt, siger Erik Bonnerup,
formand for Visionsudvalget
vedrørende fremtidens politi.
Foto: Torben Klint




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Projektledere til nyetableret PMO-kontor

Politiets Efterretningstjeneste

Bliv AD-specialist hos PET

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere