Væg til væg er ikke nok

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. juni 2005.


Standardsoftware er ikke godt nok til specialiserede virksomheder. Det mener i hvert fald leverandørerne af nichemoduler
til ERP-systemer.

Selvom de store ERP-pakker er gode til at skabe en grundlæggende informationsinfrastruktur i en virksomhed og opsamle og levere de rette data til rette tid og sted, så er de ikke nok. "Væg til væg-systemerne" er ganske vist designet til at dække de fleste behov i de fleste virksomheder, men de skal alligevel suppleres af nicheproducerede ERP-moduler.
Det mener i hvert fald nicheproducenterne, som siger, at deres skræddersyede moduler dækker virksomhedernes specifikke behov meget bedre end de tilsvarende moduler fra producenterne af totalsuiter - for eksempel Microsoft, SAP og Oracle. Hvis de store producenter da overhovedet tilbyder tilsvarende moduler.

En af dem er Mark Information Danmark, der lever af at fange ferske data i produktionsvirksomheder, for eksempel om tid, dato, temperatur og produktionssted for en liter mælk, og bearbejde dataene, så de kan bruges af ERP-systemet. Steffen Meyer er administrerende direktør for Mark Information Danmark. Han mener, at de store standard-ERP-systemer har deres styrke i den ene ende af virksomheden, hos ledelsen og i administrationen, mens nicheprodukterne vil komme til at stå stadig stærkere på gulvet og i produktionen. Det hele skal så bindes sammen af de store leverandørers integrationsplatforme. For eksempel SAP's Netweaver og Microsofts VisualStudio.net, mener han.
- De store ERP-systemer vil ikke forsvinde, for de har helt klart deres fordele i forhold til den almene administration og økonomistyring i en virksomhed. Men softwaren til manden på gulvet og i produktionen skal være af en helt anden beskaffenhed. Når man skal sørge for datafangst i en stor produktion, må man ikke være afhængig af et stort bagvedliggende ERP-system og en stor database, der en gang imellem går ned, som eventuelt skal genstarte eller kan være taget ud til en stor opgradering. Procesovervågning og dataopfangst på produktionsudstyr er meget missionskritisk, siger han.
- Virksomhederne er begyndt at kigge på deres processer med kritiske øjne, og finder så derefter den applikation, der understøtter dem bedst - uden skelen til, om applikationen ligger i standard-ERP-systemet, eller de skal finde den hos en af nicheproducenterne og så koble den på ERP-systemet. Man er blevet mere opsat på at få understøttet den konkrete forretningsproces med den rette applikation, frem for om understøttelsen ligger i standard-ERP-systemet, siger Steffen Meyer.

Han mener, at Mark Information er et eksempel på en virksomhed, som har udnyttet den udvikling.
- Vi har fundet en lille niche, hvor de store hverken kan eller vil dække nogle konkrete funktionaliteter og processer. De har fokus et andet sted - de vil hellere sikre sig positionen som platform og så lade sådan nogle som os udvikle og markedsføre de nicheorienterede applikationer, siger han.

En af Mark Informations kunder er MAN B&W, der producerer store dieselmotorer til især skibe, men også til lokomotiver og kraftværker.
- Vi har set det som en fordel at bruge et tredjepartsprodukt, fordi det giver en uafhængighed i forhold til de store ERP-platforme, fortæller systemchef Bent Thomsen fra MAN B&W.
- Tredjepartsprodukterne gør, at når vi for eksempel skifter fra SAP R/2 til SAP R/3, kan vi sikre, at produktionen kan arbejde videre, mens vi skifter ERP-system. Det har vi gjort med held flere gange, senest i forbindelse med, at vi løftede hele MAN B&W's totaktdel, altså afdelingen i København, ind i SAP R/3 i påsken sidste år, siger han.
- Vi startede weekenden før påske og sluttede tirsdag efter påske, altså næsten 10 dage. Produktionen kørte videre på tredjepartsproduktet og de data, som vi ophobede over påsken, blev samlet op og var lige til at hælde ind i ERP-systemet efterfølgende. Havde vi kørt ren SAP, havde vi været ude i en papirløsning.
Bent Thomsen mener, at der er nogle enkle forklaringer på, hvorfor MAN B&W bruger et tredjepartsprodukt til datafangst og databehandling i produktionen:
- Vi har brugt et tredjepartsprodukt i mere end 15 år, og derfor var det nemmere og bedre for os at fortsætte ad det spor end at bruge modulerne i standard-ERP-systemet. Tredjepartsprodukterne rammer også vores specifikke behov bedre, mens SAP-løsningen kræver væsentligt mere. Samtidig sparer vi nogle licenspenge, for ofte har de timelønnede på produktionsgulvet ikke brug for adgang til hele SAP-systemet.

Billedtekst:
NICHEFORDELE MAN B&W kunne fortsætte med at opsamle data fra produktionen, mens virksomheden skiftede ERP-system, fordi det er et tredjepartsprodukt, der opsamler data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere