Nyt indgreb mod mobilpriser overser datatrafik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. juni 2005.


Efter nytår er de europæiske telemyndigheder klar med et indgreb over for priserne på brug af mobiltelefonen i udlandet. Men indgrebet vil kun omfatte prisen for tale og SMS, ikke datatrafik i form af GPRS.

Mobilselskaberne tjener styrtende, når deres kunder tager mobilen med til udlandet. Mens der efterhånden er hård konkurrence på mobilselskabernes priser i hjemlandene rundt omkring i Europa, er det de færreste mobilbrugere, der sætter sig ind i, hvad det koster at bruge mobiltelefonen i udlandet - såkaldt international roaming. Her kan selskaberne liste tårnhøje priser ind, uden at abonnenterne opdager det.
Det vil telemyndighederne i 32 europæiske lande nu gøre noget ved. EU mener, at roamingpriserne er urimeligt høje og vil koordinere indsatsen for at sikre et effektivt indgreb. På et fælles møde i Slovenien i sidste uge gav telemyndighederne i European Regulators Group (ERG) hinanden håndslag på at gribe ind overfor de uhyrlige priser.

Men indgrebet omfatter ikke roamingpriserne for datatrafik via GPRS. Kun tale og SMS.
- ERG har besluttet, at det skal være frivilligt for det enkelte land, om det vil regulere GPRS. Det er nemlig forskelligt, hvor udbredt det produkt er i de forskellige lande, og samlet er der et meget lille marked for GPRS, siger Jørgen Abild Andersen, der er direktør for IT- og Telestyrelsen og samtidig formand for ERG.
GPRS bruges til at sende datatrafik via mobiltelefonen, og anvendes oftes i forbindelse med internet og email, ligesom det kan bruges til at gå på virksomhedernes interne netværk.
GPRS er fortsat meget dyrt at anvende i udlandet som dansk abonnent. Hvis man for eksempel har mobilabonnement hos TDC koster det op til hundrede kroner at sende bare en MB data fra telefonen i Tyskland. Inden for landets grænser er prisen 25 kroner.
Jørgen Abild Andersen oplyser, at IT- og Telestyrelsen endnu ikke har besluttet, om roamingprisen for GPRS skal reguleres herhjemme. Men han mener, at man skal fokusere på det positive i aftalen - at der nu i det hele taget kommer et indgreb.
- Det har været svært at få den her aftale på plads. De forskellige myndigheder har været tilbageholdende med at foretage indgreb i det hele taget, fordi et indgreb over for international roaming ikke er til fordel for indbyggerne i det land, hvor det finder sted. Hvis vi for eksempel lavede et indgreb overfor de danske mobilselskaber, ville det kun komme de, som besøger Danmark til gode, siger Jørgen Abild Andersen.
- Men nu er man altså blevet enig på europæisk plan om at gå igang med markedsanalyser på dette område samtidig i alle de europæiske lande. Det er et markant fremskridt mod en løsning på et problem, som vi har bokset med i årevis, siger han.

Boks:
Sådan undgår du tårnhøje mobilpriser i udlandet
Teleselskaberne skal offentliggøre deres roamingaftaler og -priser. Før man rejser, kan man på hjemmesiden for sit teleselskab undersøge hvilket selskab i det land, man rejser til, der har den bedste roamingaftale med det pågældende danske mobilselskab og dermed de laveste roamingpriser. Og så skal man huske manuelt at indstille telefonen til kun at ringe via dette selskabs net, når man kommer til udlandet. Alternativt kan man købe et discount-taletidskort og sætte det i telefonen, når man når frem. fog




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere