Antiterror

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. juni 2005.


Vi voksne kan også være bange. Og selv om vi ikke nødvendigvis synger lange, lange, bange sange, kan vores handlemåder ofte give indtryk af en beslægtet magtesløshed. Magtesløsheden kan komme forklædt som handling. Da er den mest farlig. For handlingerne bliver besværgelser og giver kun falsk tryghed. Ligesom halvfjerdsernes forældre ikke kunne fjerne atomtruslen ved at synge en skræk i livet på deres børn, kan myndighederne ikke forhindre terrorisme ved at lagre vores mails og telefonopkald i årevis, som der er lagt op til i den såkaldte logningsbekendtgørelse.
Værre er, at hvor protestsangen kun bidrager til en art omsorgssvigt i privaten, når forælderen så åbenlyst udstiller tab af kontrol, så risikerer vi med langtidslagring af personlige oplysninger at sætte fundamentale principper om borgerens rettigheder over styr. Mindre principielt, men kommercielt irriterende vil antiterror-logning medføre kæmpe udgifter til internet- og teleudbydere. Kun storage-producenterne får kronede dage.
Udkastet til bekendtgørelsen blev udformet af Justitsministeriet sidste år i juni. Men den er endnu ikke trådt i kraft af hensyn til ønsket om fælles EU-regler. I Danmark ønsker myndighederne at pålægge udbyderne at lagre samtlige telefonopkald og mails i et år. I tal lægger udkastet op til omkring 60 milliarder registreringer om året eller 12.000 per indbygger. Men da virksomheder, biblioteker, universiteter og udbydere af webmail-tjenester er undtaget for forpligtelser i udkastet, vil kun cirka halvdelen af de digitale ytringer blive gemt. Dertil kommer, at instant messaging og IP-telefoni ikke er omhandlet af pakken.

Konsekvensen af bekendtgørelsen vil være, at en række kommercielle virksomheder påføres unødvendige udgifter, samtidig med at de opbevarer den mest intime form for personlige information om borgerne. De onde terrorister kan tage en tur på biblioteket eller køre lidt ICQ på arbejdspladsen. Vi lovlydige borgeres samtaler med præster, bankrådgivere og elskere bliver gemt.
Udvider Justitsministeriet bekendtgørelsens genstandsfelt, bliver det økonomiske scenario værre, og risikoen for krænkelser endnu mere overhængende.
Det var der udsigt til på et tidspunkt, da det forfærdelige bombe- og terrorangreb i Madrid sidste år fik Frankrig, Irland, England og Sverige til at foreslå, at oplysningerne ikke kun skulle gemmes i et enkelt år men tre, fordi data om telefonopkald hjalp det spanske politi til at foretage hurtige anholdelser.

Heldigvis er EU-Kommissionen på trapperne med et forslag om højst at opbevare oplysningerne i et år. Kommissær for informationsteknologi, Viviane Reding, betoner over for for Computerworlds internationale nyhedsbureau, at de fire lande har været for fokuseret på sikkerhed og for lidt på balancen mellem sikkerhed og private og kommercielle hensyn.
Modstand mod lagring af oplysninger i lang tid handler ikke om maskinstormeri. Tværtimod er der på denne plads tidligere blevet argumenteret for, at mere overvågning og registrering af vores færden kan gøre vores liv lettere og sikkert - Big Mum-samfundet. Men får magtesløsheden os til at langtidsgemme data, bliver det til Big Brother.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere