Penge til den gode lyd

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. maj 2005.


Nu er der er frit løb foran målet for Dynaton, mener investorerne, som derfor har kanaliseret et betydeligt millionbeløb til virksomheden.

Med avanceret teknologi til digital rumkompensation har Dynaton specialiseret sig i god højttalerlyd. Den går rent ind - ikke bare i ørerne, men om små fire uger også i en OEM-kundes produkter, der sælges i 28 lande.
Og det bliver ikke ved det, siger medstifter og administrerende direktør i Dynaton Lars Høg-Iversen. Produktet kan anvendes alle steder, hvor der bruges højttalere til gengivelse af lyd. En patentansøgning er indsendt, en dialog med en stor japansk producent er i gang, og også lydteknologigiganten Dolby Laboratories har vist interesse. Dynaton har opgjort sin potentielle markedsandel til en omsætning på 40-70 millioner euro årligt inden for fem år.
På den baggrund har iværksætterfonden Seed Capital føjet omkring ni millioner kroner til det grundbeløb på godt en million, som Dynaton fik for et år siden fra CAT-Symbion Innovation til at udarbejde en fysisk prototype.

Virksomheden markerer sig i klyngen af højteknologiske audiovirksomheder - fra Audioasics til B&O, høreapparat- og højttalerproducenter.
Samtidig er Peter Lyngdorf - en af pioneerne i dansk audio industri med Hi-Fi Klubben, Dali højttalere og Toccata Technology - kommet ind som investor. Han kalder Dynatons digitale rumkompensation for en ny milepæl og havde allerede inden investeringen besluttet at skifte den tilsvarende teknologi i sine egne Lyngdorf Audio (tidligere TacT Audio) produkter ud med Dynatons.
Med TacT var han med til at introducere det første kommercielt velfungerende system til rumkompensation - der var uden for almindelige forbrugeres rækkevidde på grund af prisen.
- Det specielle ved vores teknologi er, at den bruger meget mindre computerkraft, end vi har set før. Det holder omkostningerne nede, hvilket er nødvendigt, når man har med forbrugerelektronik at gøre. Når man ser på, hvad det koster nu at implementere sådan en teknologi, kommer det ret hurtigt op på processorkraft til op mod 150 dollars - for at styre to kanaler. Vi kan styre otte kanaler bare med en fem-dollars processor. Faktisk med bedre resultat, siger Lars Høg-Iversen.

De faldende omkostninger gør, at det også bliver økonomisk bæredygtigt at anvende teknologien til at forbedre lyden i billige højttalere. Som Lars Høg-Iversen udtrykker det, favoriserer teknologien ikke et bestemt segment.
- Alle flytter flere klasser op, simpelthen fordi rummet har meget større indflydelse på din højttalerlyd, end du tror.
Dynaton, der nåede med i Venture Cup finalen sidste år, er udsprunget af et fritidsforskningsprojekt. De grundlæggende ideer til patentet blev født for to år siden. Undervejs blev ekstern ekspertise hidkaldt til at løse de komplekse matematiske problemer bag teknologien. Nu består Dynaton af tre af stiftergruppens syv medlemmer plus tre andre medarbejdere.

Boks:
Vi har talt med:

• Ole Chr. Andersen, adm. dir., Nangate
• Jens J. Tybo, marketingdirektør, Nangate
• Lars Høg-Iversen, adm. dir., Dynaton
• Peter Haahr, Investment Manager, Seed Capital
• Lars Andersen, partner, Seed Capital
• Ulla Brockenhuus-Schack, adm. dir., DTU-Innovation
• Lars Stigel, adm. dir. Østjysk Innovation
• Christina Hvid, adm. dir., Symbion A/S

Boks:
43 millioner til O-pen
Symbion-virksomheden O-pen, hvis optiske touch-teknologi anses for at have potentiale til at vende op og ned på det eksisterende teknologiske verdensbillede, tager med en nyinvestering fra Seed Capital et kvantespring fra iværksætterprojekt til etableret aktør.
Virksomheden, som først blev omtalt i Computerworld for et år siden, har fået tilført 43 millioner kroner til de kommende års udvikling og drift. Katalysator for investeringen - der følger et mindre millionbeløb i starthjælp fra Symbion Capital og Vækstfonden - er rekrutteringen af engelske Bob Senior som administrerende direktør.
Virksomheden, hvis patenterede teknologi gør det muligt at producere trykskærme meget billigt, regner med at have et produkt klar i løbet af de kommende 15 måneder, når et betydeligt stykke udviklingsarbejde er klaret. Anvendelsesmulighederne er brede, men i første omgang satses på mobiltelefoner og trykskærme som dem, man ser i pengeautomater og til køb af fly- og togbilletter. hjort

Billedtekst:
Jens Østergaard (tv.) og Jonas Eliasson er stiftere af O-pen, der har fået frisk kapital.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere