For få har styr på it-styringen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. maj 2005.


En tredjedel af de europæiske virksomheder lever ikke op til reglerne for god it-ledelse. Et veritabelt bombardement af regler og forordninger giver metaltræthed, lyder en forklaring.

En undersøgelse blandt 400 it-direktører i europæiske virksomheder viser, at 33 procent af dem ikke kan leve op til de regler for god it-ledelse og Corporate Governance, som de burde.
De bliver næppe heller klar til at leve op til et nyt EU-direktiv om Corporate Governance, en pendant til den amerikanske Sarbanes-Oxley-lov om god virksomhedsledelse, fremgår det af undersøgelsen, som er udført af analysefirmaet Illuma Research. EU-direktivet er på vej, og medlemsstaterne skal i givet fald leve op til det inden udgangen af 2006.
94 procent erkender deres ansvar for at sikre, at it-systemerne lever op til de lovmæssige "compliance"-krav - altså krav om overholdelse og dokumentation af væsentlige forretningsprocesser og beslutninger. Men samtidig siger 72 procent, at de ikke bekymrer sig om det eller frygter at blive holdt personligt ansvarlig.
- De slappe holdninger burde give anledning til bekymring i virksomhederne. Går det galt, lider virksomhedens brand, troværdighed og økonomi for alvor skade, hvis organisationen ikke har været i "compliance", siger Ayman Gabarin, der er Vice President på IT Governance-området i EMEA for Compuware.

En medvirkende årsag til slapheden er ifølge Gabarin det paradoksale, at myndighederne oven på finansskandaler som Enron i USA og Parmalat i Italien har bombarderet virksomhederne med nye love og regulativer - både nationalt i Europa, på EU-plan, fra USA og også specifikt på brancheplan. De overlapper hinanden på kryds og tværs, så den enkelte virksomhed til sidst kommer til at lide af regeltræthed, mener han.
- Reglerne er under udvikling og er ikke så klart defineret, som de burde være. De har typisk været hastet igennem som følge af pres efter skandalerne. Så siger virksomhederne, at når reglerne ikke er defineret klarere, behøver de ikke tage dem alvorligt, og de sætter governance-arbejdet på standby, til der er skabt mere klarhed, siger Ayman Gabarin.
Skærpede krav til Corporate Governance, der udløser behov for at udvikle it-strukturen i virksomhederne, er også på vej i Danmark. Her er nye anbefalinger om god selskabsledelse netop sendt i høring fra Fondsbørsens komité.

Samtidig arbejder Dansk IT's fagråd for IT Governance på et kodeks med anbefalinger til danske virksomheder om god it-governance. I modsætning til Nørby-udvalget, som kun arbejder med børsnoterede selskaber, retter fagrådet sine anbefalinger mod både små og store virksomheder med vidt forskellig modenhedsgrad.
Virksomhederne i Illuma-rundspørgen er hollandske, tyske, franske og britiske, og der er forskelle fra land til land. Formanden for fagrådet, partner i KPMG Knud Fiil Nielsen, vurderer situationen ganske positivt, hvad Danmark angår.
- Vores indtryk er, at nogle danske virksomheder er længere fremme med it-governance, end de internationale undersøgelser indikerer. Især i den finansielle sektor, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere