Større politikredse skal holde på kloge it-hoveder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. maj 2005.


Mere it-kriminalitet i fremtiden giver større og større udfordringer for politiet, mener Visionsudvalget. Alligevel lægges der i den nye politi-rapport ikke op til nogen national it-efterforskningsenhed.
Den voldsomme stigning i antallet af sager om it-kriminalitet vil forsætte, og de elektroniske forbrydelser vil blive stadigt mere teknisk sofistikerede.
Samtidigt stiger både borgernes og virksomhedernes sårbarhed over for den it-baserede kriminalitet i takt med, at it bliver en mere og mere integreret del af vores hverdag. Sådan lyder forventningen fra Visionsudvalget i dets længe ventede rapport om fremtidens udfordringer for politiet.
Rapporten pointerer blandt andet, at den stigende grænseoverskridende kriminalitet på internettet i højere og højere grad vil stille krav til internationalt samarbejde, hvilket stiller større krav til politiets ressourcer, end det gør i dag.

I den nuværende struktur er det den enkelte lokale politikreds, der skal efterforske den ofte komplekse internationale it-kriminalitet, og selv om Rigspolitiet råder over en speciel it-sektion, må denne afdeling kun bistå de lokale politikredse i arbejdet. Det betyder, at efterforskning af international kriminalitet skal foregå side om side med biltyverier, indbrud og hastighedskontrol. Men trods erkendelsen af, at it-kriminalitet fremover vil blive endnu mere vanskelig at håndtere for politiet, rummer rapporten ikke nogen konkrete anvisninger på, hvordan problemet kan løses.
- Vi har besluttet os for, at vi vil nøjes med at påpege problemet. Så må det være op til beslutningstagerne at vurdere, hvordan det løses bedst, siger formand for udvalget Erik Bonnerup.
Han afviser dermed at tage stilling til, om det i længden bliver nødvendigt med en særlig statsadvokatur for it-kriminalitet, som det allerede i dag kendes fra bagmandspolitiet. En sådan statsadvokatur har ellers været foreslået Rådet for IT-sikkerhed som en mulig løsning på problemet med, at internationalt databedrageri principielt kan ende med at blive efterforsket hos en lokal politistation i Løgstør.

Det problem bliver dog minimeret, hvis Visionsudvalgets forslag om at nedbringe antallet af politikredse fra de nuværende 54 til 10-12 bliver gennemført, mener justitsminister Lene Espersen.
- Jeg er sikker på, at større kredse vil give politiet langt bedre chancer for at rekruttere og fastholde de spidskompetencer, der skal til for at løse fremtidens opgaver. Desuden lægges der op til, at politiet i højere grad skal rekruttere specialister udefra, og det, tror jeg, i sig selv vil gøre politiet til en sjovere og langt mere attraktiv arbejdsplads.
Læs også side 15

Billedtekst:
visionsudvalget Formand Erik Bonnerup mener, at beslutningstagerne må vurdere, hvordan problemerne løses bedst. Foto: Scanpix

Boks:
måske it-sektion i Århus
Rigspolitets københavnske it-sektion får måske snart en jysk underafdeling. Sådan lyder ihvertfald den idé, Rigspolitiet i øjeblikket arbejder med. Foreløbigt er afdelingen kun på idéplan, men ifølge polities kommunikationsrådgiver Erik Vand forventes en afklaring inden for kort tid. Ideen er, at afdelingen skal ligge i Århus og beskæftige tre-fire mand. Rigspolitiets it-sektion har blandt andet til formål at bistå de lokale politikredse med opklaringsarbejde inden for it-kriminalitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere