Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2005.
Danmark skal fostre virksomheder, som bygger forretningssoftware på en allerede eksisterende softwareplatform. Det mener Senior Vice President i SAP Jim Hagemann Snabe.
Danmark har tradition for innovation og for at tage tilgængelig standardteknologi og forædle den. Det skal vi gøre meget mere af i stedet for at genopfinde grundlæggende teknologi. Sådan har vi gjort inden for mange andre brancher. Nu skal vi gøre det i it-branchen.
Det mener SAP's danske topmand i Tyskland Jim Hagemann Snabe. Han har en lang række visioner for, hvordan hans barndomsland Danmark skal distancere sig fra det internationale felt og opretholde en høj konkurrenceevne i en globaliseret verden, hvor grundlæggende kode fås for en slik i Indien, og alle virksomheder med en god idé bliver opkøbt af af amerikanere.
- I stedet for at lave grundlæggende kodning skal Danmark fostre virksomheder, som bygger forretningssoftware på en allerede eksisterende softwareplatform som SAP, siger han.
- Det vil ruste Danmark til den hårde globaliserede konkurrence på to måder. For det første bliver der derved skabt en softwareindustri i Danmark, der er med til at trække forretning og indtjening til landet. For det andet får andre brancher og erhverv et førstehåndskendskab til ny forretningssoftware og hurtig adgang til den, hvilket kan give en konkurrencefordel for dem også, siger Jim Hagemann Snabe, der har det globale ansvar for SAP's ERP-løsninger, herunder udvikling og salg af brancheløsninger til forsikrings- og banksektoren samt den offentlige sektor.
Jim Hagemann Snabe mener, at man som udgangspunkt kan udnytte de erhverv og brancher, hvor Danmark allerede har en førerrolle i verden, og lave forretningsapplikationer til disse erhverv.
- Vi har brug for brancher, der er førende på verdensplan. Ved at opbygge en softwarebranche i Danmark kan man nå to mål. Dels skabe noget forretning for Danmark, dels med branchespecifikke løsninger til for eksempel fødevare- og transporterhvervene give disse erhverv endnu bedre mulighed for at beholde førerrollen.
Jim Hagemann Snabe mener, at Skandinavien og især Danmark har alle forudsætninger for at skille sig ud på den teknologiske front med for eksempel opfindsom softwareudvikling. Han kender Norden fra sine tre år som administrerende direktør for SAP i Sverige og derefter yderligere tre år som administrerende direktør for SAP i Norden.
- Her findes evnerne og traditionen til at udvikle teknologi. Danmark - og Skandinavien - er karakteriseret ved, at man har en meget teknologibegejstret befolkning og stor udbredelse af digital teknologi - se bare på internet og mobiltelefoner. Befolkningerne begynder at anvende it i en lav alder og får god undervisning i det. Vi vil have ordentlige brugergrænseflader og design - det ligger i vores gener. Samtidig er markederne i Norden hurtige til at tage nye teknologier og produkter til sig, mens andre lande venter og ser, hvad der sker, siger han.
Han mener, at det eneste problem er, at nordiske og danske virksomheder har svært ved at slå igennem internationalt uden at blive opkøbt. Han foreslår, at opfindsomme virksomheder læner sig op ad platform-leverandører, for eksempel SAP, som allerede har slået igennem internationalt og skabt et marked.
- Hvorfor ikke udnytte den europæiske softwaresucces SAP? Alle de andre er amerikanske, mens SAP's hovedkvarter ligger i Danmarks naboland Tyskland. Der er en oplagt nærhed at udnytte der, siger Jim Hagemann Snabe.
SAP har allerede fået øje på Danmark. Ikke bare blev den årlige Sapphire-messe holdt i Bella Center i København i sidste uge. Virksomheden kundgjorde samtidig, at den har indgået en nyskabende partneraftale med KMD. Aftalen betyder, at der skal KMD-folk til SAP-hovedkvarteret i Walldorf for at undervise SAP-folk i at lave ERP til den offentlige sektor, og at KMD fremover vil basere alle sine systemer på SAP-platformen og dermed netop gøre, som Jim Hagemann Snabe foreslår danske virksomheder:
- Lad være med at opfinde den dybe tallerken igen og skaf jer en partner med international gennemslagskraft. Eller med andre ord: Lad SAP tage sig af den grundlæggende kode, it-platform og international markedsføring og koncentrer jer om at udvikle it-services, specifikt til nichemarkeder.
Dermed er KMD-aftalen et eksempel til efterfølgelse, siger han:
- Vi vil helt sikkert være interesserede i at indgå lignende partnerskaber med andre danske virksomheder, der ligesom KMD har kendskab og adgang til et nichemarked.
Den nye verdensorden, hvor grundlæggende kode og it-platforme udvikles meget billigere i for eksempel Indien, betyder, at softwareudviklere i Danmark skal have nogle andre kompetencer, mener han.
- Hvis Danmark skal kunne konkurrere i en globaliseret verden, må man gå nichevejen og lave alt det, som ingen andre kan, i stedet for det, som andre også kan. Det kræver, at man skaber en ny generation af kodere, der kan bygge ovenpå fremfor at producere grundlæggende kode, siger han.
Tidligere var it- og forretningsfolk adskilte, men fremover bliver der brug for en kombination af de to kompetencer - folk, som kan se forretningsmulighederne og samtidig løse dem teknologisk, mener han.
- Jeg kunne godt tænke mig en dansk uddannelse, der kombinerer de to ting, og som kan skabe folk, der kan forædle en it-platform og den grundlæggende kode. En uddannelse i at kombinere forståelse for teknologi og forretning. Evnen til at fortolke forretning til teknologi bliver nemlig en afgørende faktor og et konkurrenceparameter for Danmark, tror jeg, siger Jim Hagemann Snabe.
Billedtekst:
Rustet til fremtiden SAP's danske topmand i Tyskland Jim Hagemann Snabe har en lang række visioner for, hvordan Danmark skal
distancere sig fra det internationale felt og opretholde en høj konkurrenceevne i en globaliseret verden.