Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.
Partnerskabsaftale mellem KMD og tyske SAP betyder farvel til 30 års knopskudte og lukkede fagsystemer. Med KMD's fagløsninger oven på tyskernes rammesystem er der lagt op til, at andre leverandører kan sælge løsninger til kommunerne.
Tirsdag blev en hidtil tophemmelig partneraftale mellem den store danske leverandør af kommunal it, KMD, og den tyske ERP-gigant SAP underskrevet og samtidig offentliggjort. Det skete på SAP's store messe for europæiske brugere, kunder og partnere, Sapphire, i denne uge i København.
Aftalen betyder, at KMD fremover vil basere alle sine systemer på SAP-platformen, mere præcist SAP NetWeaver produktet, og bygge videre på dette. Samtidig vil de to partnere sammen udvikle standard-ERP-software, som retter sig direkte mod transaktioner og processer i det offentlige, især inden for socialområdet. Det er standardsystemer, der kan eksporteres til hele verden. I første omgang udvikles systemer til brug i forbindelse med sygedagpenge og barselorlov.
Aftalen koster KMD og SAP tilsammen en milliard kroner, men ingen af parterne vil ud med en fordelingsnøgle på det beløb.
Konsekvensen for KMD's danske kunder - der tæller hovedparten af de danske kommuner - er, at de tvinges over på SAP-platformen.
- Hvis vores kunder ønsker at blive hos os, så skal de med over på SAP-platformen. Men egentlig bliver det relativt usynligt for vores kunder, at vi går over på SAP-platformen. De skal jo ikke forholde sig til, hvilken teknologi der er i kælderen. De behøver kun at interessere sig for, om vi leverer den rette funktionalitet, de rette styringsredskaber og den arkitektur og logik, som de efterspørger, siger Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD.
SAP er dog ikke helt ny i KMD-sammenhæng. KMD har selv i en årrække benyttet SAP til sine interne transaktioner, ligesom SAP allerede er inkorporeret i nogle af KMD's produkter. Således har KMD siden årtusindskiftet brugt SAP som motor i lønsystemet Opus, der erstatter det hidtidige 20 år gamle lønsystem fra KMD. Ligeledes er SAP motor i KMD Elev og KMD Vejledning.
Det nye er, at KMD fremover vil overføre alle sine systemer, uden undtagelse, til SAP-platformen.
Det vil dog tage nogle år og kan ikke nås, inden kommunalreformen skal være på plads den 1. januar 2007. Faktisk vil de første KMD/SAP-produkter først for alvor være på gaden i sommeren 2007. Så de kommuner, der bliver hos KMD, må skifte over på SAP-platformen samtidig med, at de skal have styr på alle øvrige områder i reformen.
Men det udgør ikke noget problem for kommunerne, mener Lars Monrad-Gylling, der samtidig lover, at skiftet til SAP vil understøtte muligheden for åbne standarder.
- Fremover vil vores løsninger basere sig på internationale standarder, og vi vil overholde alle de krav om åbenhed, som vores kunder stiller, siger Lars Monrad-Gylling.
KMD mener dermed, at kommunerne får bedre mulighed for at skifte mellem KMD og andre it-leverandører.
Kommunalreformen har ikke spillet en rolle for KMD's nye aftale med SAP.
- Vi fik ideen til at gå over på SAP og lave en offentlig udgave af ERP, inden der var nogle, der snakkede om kommunalreform - det kan du jo også se af lønsystemet Opus. Men det har vist sig, at timingen ikke er så dårlig. Vi vil stå stærkt positioneret om to-tre år - når kommunerne står og puster ud oven på kommunalreformen - med en del af vores platform godt på vej til at køre på SAP og med nye produkter på trapperne. De større kommuner og enheder vil give en øget efter-spørgsel efter anvancerede styringsredskaber, og så vil vi være klar med produkterne, siger Lars Monrad-Gylling.