Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.
Super lur
Alle har glæde af at sove 20 minutter I løbet af dagen, mener søvnlæge. En rapport fra et forsøg i Hillerød Kommune dokumenterer, at medarbejderne føler sig mere effektive, når de har fået en middagslur. Men det er stadig tabu at sove på jobbet, selv om ledelsen har købt briksen og redt sengen.
Åh - hvem der bare kunne lukke øjnene et øjeblik...
Vi kender det alle sammen; øjnene bliver så tunge bag skærmbrillen om eftermiddagen. Man ville give næsten hvad som helst for at kunne stemple ud og snuppe en lille lur, en skraber, en på øjet, en halv time på den ene side, et power nap - og hvad man ellers kalder det at give hjernen en lille pause i løbet af arbejdsdagen.
Som regel vælger man at gøre alt muligt andet end netop at sove: Rejse sig op, gå lidt rundt, skænke en kop ekstra stærk kaffe, snakke med naboen, tage et skud sukker eller en gulerod, putte koldt vand i hovedet, tænde en cigaret osv. osv.
De fleste kender nok også fornemmelsen af at vågne om morgenen og kun have en virkelig klar tanke i hovedet: Nemlig regnestykket om, hvor mange timer der går, før man kan komme til at sove igen, fordi man slet ikke føler sig klar til at afbryde forholdet til sin dyne.
I begge tilfælde er et power nap i løbet af dagen en rigtig god løsning. Ja, det er det faktisk til enhver tid.
Vi får for lidt søvn
- Set fra et lægefagligt synspunkt er power napping noget, alle burde gøre, mener overlæge Søren Berg, søvnklinikken Scansleep i København.
Han stod sammen med kollegaen Jan Ovesen for Hillerød Kommunes forsøg med power napping i foråret 2002.
- Hillerød-forsøget viste jo, at forsøgspersonerne både følte sig mere effektive og fik en større arbejdsglæde - og at et power nap fik eftermiddagstrætheden, det vi kalder late afternoon dip, til at forsvinde, siger Søren Berg.
Hertil kommer, at forsøgspersonerne også følte sig friskere om aftenen og syntes, de havde mere overskud til familien.
- De fleste voksne danskere sover for lidt om natten - i gennemsnit halvanden time for lidt. Men forsøg har vist, at et power nap på 20 minutter kan opveje helt op til halvanden times nattesøvn, siger Søren Berg.
Han mener, at både medarbejdere og arbejdsgivere og for den sags skyld samfundet ville have gavn af at gøre noget ved den udbredte søvnmangel, for eksempel ved at power napping blev almindeligt accepteret.
Mangel på søvn er blandt andet skyld i ulykker, fordi hjernen selv slår fra og giver sig til at sove, når ejermanden bliver for træt.
Undersøgelser viser også, at der er sammenhæng mellem mangel på søvn og for eksempel tilstande som stress, depression og overvægt.
Hos medarbejderne i den vuggestue, der deltog i Hillerød-forsøget, viste det sig også, at bare forventningen om at kunne sove til middag sammen med børnene øgede arbejdsglæden og mindskede anspændtheden hos den enkelte medarbejder lige fra morgenstunden.
Tabu at sove på jobbet
Søren Berg fra Scansleep har ikke noget overblik over, hvor udbredt det er i Danmark at power nappe systematisk.
- Der var stor interesse for konceptet, da forsøget kørte i Hillerød Kommune, men hvor mange steder, man efterfølgende har taget ideen til sig, ved jeg ikke, siger Søren Berg.
Han tror dog, at mange medarbejdere rundt omkring med enkeltkontorer, som kan lukke deres dør, power napper uden at de nødvendigvis skilter alt for meget med det.
- Jeg gør det ofte selv. Jeg lukker lige døren og lægger mig på gulvet med en gammel redningsvest som hovedpude, siger han.
Det kan være sværere for medarbejdere, der sidder i kontorlandskaber, at komme til at power nappe. Der kan også være andre praktiske vanskeligheder, for eksempel arbejdets tilrettelæggelse.
Søren Berg tror dog, at den største barriere for udbredelsen af power napping findes i folks hoveder.
- Det er tabu at sove på jobbet, og det er svært at slippe af med det, selv når ledelsen siger, det er ok, siger Søren Berg.
Det kan projektleder i Hillerød Kommune Dorthe Jensen bekræfte.
- Det er grænseoverskridende for mange at sove i arbejdstiden. Der er nogle meget faste forestillinger inde i folks hoveder om, hvad man kan tillade sig at gøre, mens man er på arbejde, siger Dorthe Jensen.
Power nap er personalegode
I Hillerød Kommune besluttede byrådet efter forsøget, at det var et personalegode på linie med for eksempel betalt frokost at power nappe. Alle har ret, men ikke pligt, til det. Hver afdeling skal selv sørge for at organisere faciliteter og fastlægge retningslinier.
- Jeg gør det selv engang imellem, men på en eller anden måde er det lettere at overskue at sætte sig i massagestolen, som vi fik her på rådhuset samtidig med sovebriksen, så det gør jeg nok oftere, end jeg lægger mig til at sove, indrømmer Dorthe Jensen.
- Men der er ingen tvivl om, at det udretter mirakler at sove 20 minutter i løbet af dagen. Så det gode spørgsmål er, hvorfor vi ikke alle sammen gør det hver dag, når vi nu har mulighed for det, siger Dorthe Jensen.
Hillerød Kommune fører ikke statistik over, hvor ofte tilbuddet om at power nappe bliver brugt af medarbejderne.
Billedtekst:
Hillerød Kommunes forsøg med power napping i foråret 2002 fik megen medieopmærksomhed. Her har Anne-Lise Hansen indtaget gulvet i byrådssalen for at nappe sig en lur.
Foto: Scanpix
Boks:
Power nap-teknik
For at power nappe skal man kunne slappe af nogenlunde på kommando, men det kan læres med simple teknikker.
Mange teknikker duer, for eksempel meditationsteknikker, der tømmer hovedet for tanker. I Hillerød blev forsøgspersonerne inden forsøget undervist i en progressiv muskelafslapningsterapi, hvor man starter med hovedet og spænder af ned igennem kroppen.
Power napping kaldes også nøglesøvn. Man må ikke sove for længe eller for dybt, for så er man bare mere træt, end man var før luren. Den helt rette dosis kan man for eksempel opnå ved at tage sine nøgler i den ene hånd. Når man er ved at falde rigtigt i søvn, slipper hånden grebet, nøglerne falder på gulvet - og man vågner ved lyden.
Hillerød-forsøget
Forsøget i foråret 2002 blev ledet af søvnlægeklinikken Scansleep og omfattede 42 medarbejdere i Hillerød Kommune, 17 fra daginstitutionsområdet og 25 fra administrationen. Deltagerne blev inden forsøget undervist i at slappe af og falde i søvn på kommando.
Inden forsøget svarede deltagerne i to uger to gange om dagen på en række spørgsmål om deres egen oplevelse af deres arbejdstempo, duelighed og stemningsleje (for eksempel stresset, afslappet, glad, træt etc.). Deltagerne svarede på de samme spørgsmål igennem to uger, hvor de power nappede hver dag.
Forsøget viste blandt en bedre oplevelse af duelighed om eftermiddagen, bedre evne til at tilegne sig ny viden hele dagen, bedre evne til at yde service om eftermiddagen, større afslappethed om formiddagen, bedre stemningsleje og mindre træthed om eftermiddagen. Ikke overraskende oplevede deltagerne at have lidt mere travlt både formiddag og eftermiddag for at få tid til at sove.
Hillerød indstillet til pris
Dansk Design Center har indstillet Hillerød Kommune og Scansleeps power napping-koncept som dansk bidrag i kategorien work i designkonkurrencen INDEX: 2005. Begrundelsen er, at det er en designløsning, som gør op med et tabubelagt emne og som vil kunne forbedre mange menneskers livskvalitet. De 100 topnominerede design offentliggøres i maj.