Kommunaldirektørerne og kommunefusionen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


Direktionen
Vi synes, det var rart at få topledelsen på plads med det samme, siger Birgitte Juhl, direktør i den kommende Vesthimmerlands Kommune, hvor Farsø, Løgstør, Aars og Aalestrup fusionerer.
Det kom den allerede i begyndelsen af februar, da den politiske styregruppe udpegede direktionen - under forudsætning af sammenlægningsudvalgets efterfølgende godkendelse.
Birgitte Juhl, vicekommunaldirektør i Års Kommune, Jan Lund Andersen, kommunaldirektør i Løgstør Kommune og Mogens Kristensen, kommunaldirektør i Ålestrup Kommune udgør den nye direktion i Vesthimmerlands Kommune.
Kommunaldirektøren i Aars, Keld Jørgensen, trækker sig tilbage. Og Kommunaldirektøren i Farsø, Peder Eg Pedersen, er udpeget til forvaltningsdirektør med særansvar for it, løn og personale.
Vesthimmerlands Kommune har også allerede oprettet en sammenlægningsorganisation. Den ledes af Birgitte Juhl, som piller de nødvendige medarbejdere og ressourcer ud af den daglige drift. Det sker for at forebygge, at det bestående og det kommende skal konkurrere om opmærksomhed og ressourcer i dagligdagen.
Udnævnelser af forvaltningschefer er også i gang. Det tør man godt, selv om man ikke officielt har myndigheden til det.
- Ansættelserne er - ligesom topledernes - betinget af sammenlægningsudvalgets godkendelse. Men eftersom 68 byrådspladser skal skæres ned til 27, så forventer vi en genvalgsprocent på mindst 80 - og dermed ingen problemer med efterfølgende godkendelse af vores dispositioner, siger Mogens Kristensen, Aalestrup.
Både han, Birgitte Juhl og Keld Jørgensen nævner personale- og organisation som de største udfordringer.
- Jeg skal gøre medarbejderne trygge, siger Birgitte Juhl.
- Integrationsarbejdet er stort, for vi har personale fra fire kommuner, to amter og nogle paragraf 60-selskaber, og alle har vidt forskellige kulturer, vi skal have til at fungere sammen. Jeg tror, vi skal have os et integrationsministerium, siger Mogens Kristensen.
- Vi får 4.000 medarbejdere. Det er meget vigtigt at skabe ro omkring dem, og det er derfor, vi har prioriteret at få topledelsen på plads. Dernæst skal vi have opbrudt kulturforskellene, så medarbejderne kommer til at føle sig som én organisation, hvor plejer er død, og alting skal defineres på ny, siger Keld Jørgensen.

Vogter på hinanden
I Ny Tønder Kommune (Bredebro, Højer, Løgumkloster, Nørre Rangstrup, Skærbæk og Tønder - også kendt som VSK-kommunerne (de vestsønderjyske) i reformsammenhæng - vogter kommunaldirektørerne i stigende grad på hinanden, mener Torkild Præstegaard, kommunaldirektør i Bredebro.
- Vi sidder seks kommunaldirektører sammen i den administrative styregruppe. Vi har vedtaget, at vi kun tager beslutninger, vi alle sammen er enige om. Det bliver sværere og sværere at være enig, efterhånden som fusionen får momentum, så vi vogter lidt på hinanden, siger Thorkild Præstegaard.
Politikerne sidder for deres del i en politisk styregruppe med tre repræsentanter for hver kommune, hvor borgmestrene skiftes til at sidde for bordenden.
- Vi prøver at få taget så mange beslutninger som muligt allerede i år - også fordi vi forventer 80 procents genvalg blandt politikerne. Den politiske styregruppe har for eksempel bestemt, at vi skal bruge de eksisterende rådhuse. Oplægget til forvaltningsstrukturen indeholder da også seks sektorgrupper. Men hvem der skal sidde hvor, det er politikerne ikke enige om, siger Thorkild Præstegaard.
Fem af de seks fusionspartnere i Ny Tønder Kommune har i tre år haft et tæt samarbejde om administration og it. Alle servere står på rådhuset i Tønder, og alle nye systemer er implementeret ens, lige som der på ældreområdet er flere fællesløsninger.
Ny Tønder Kommune er blevet kendt for at have søgt indenrigsministeriet og KL om lov til at fusionere før tid, men havde ved redaktionens slutning endnu ikke fået lov.
- Vi gearer organisationen til datakonvertering 1. juli 2006 - men succeskriteriet er stadig sikker drift 1. januar 2007, siger Thorkild Præstegaard.

Den lille frække
Bjarke Steen Johansen, kommunaldirektør i Skævinge Kommune (5.700 indbyggere), som skal fusionere med Hillerød (37.000 indbyggere) er glad for kommunernes aftale om en ligeværdig fusion trods tonnage-forskellen.
- På mange måder har den lille kommune valgt de frækkeste it-løsninger. Vi har for eksempel IP-telefoni og ESDH. Og man går jo ikke tilbage fra IP-telefoni til konventionel telefoni eller afskaffer ESDH, når man først har implementeret det. Her oplever vi heldigvis, at den store kommune lytter, siger Bjarke Steen Johansen.
Han ser som sin vigtigste lederopgave i 2005 at bidrage maksimalt til planlægningsopgaverne, indtil sammenlægningsudvalget er valgt.
- It-planlægningen fylder en del hos os. Krav, forventninger og ambitioner skal efter min mening sættes op hos de faglige arbejdsgrupper. It er for vigtigt til, at vi bare kan læne os tilbage og vente på, hvad de enkelte arbejdsgrupper finder frem til, siger Bjarke Steen Johansen.
Besættelse af toplederstillinger i Ny Hillerød kommune er endnu ikke diskuteret.
- Jeg er sikker på, at hele ledelseslaget kigger frem og tænker "hvor er jeg selv om to år?". Men lige nu fylder planlægningen mere, synes jeg, siger Bjarke Steen Johansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere