It-cheferne og kommunefusionen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. april 2005.


At komme godt i gang
Ketty Daarbeck, it-koordinator i Lundtoft Kommune, synes, at den største udfordring i forbindelse med kommunalreformen indtil videre har været at komme ordentligt i gang med den store opgave, det er at fusionere de fem kommuner Rødekro, Tinglev, Bov, Aabenraa og Lundtoft til Ny Aabenraa Kommune.
- Men nu har vi da fået ansat en fælles it-chef (fra 1. april, red.), og vi har også været med i KL's markstudie, så nu rykker det, siger Ketty Daarbeck.
Hun ser det organisatoriske og det kulturelle som større udfordringer end at blive færdig til tiden.
- Arbejdet er meget forskelligt organiseret i store og små kommuner, siger it-koodinatoren, der kommer fra fusionens mindste kommune med godt 6.000 indbyggere.

At tage hånd om medarbejderne
Den største udfordring for mig er helt klart at mestre mit nye job som fælles chef for it-afdelingerne i Ny Aabenraa Kommune, siger Eva Minke Andersen, der indtil 1. april var it- og sekretariatschef i Rødekro kommune.
- Jeg skal få fem kulturelt meget forskellige it-afdelinger til at fungere sammen. Og det er vigtigt, for hvis samarbejdet fungerer, og medarbejderne føler fællesskab, så går meget af sig selv. Derfor er min vigtigste opgave i 2005 at få bragt de fem organisationer sammen, selv om de stadig er adskilt, siger Eva Minke Andersen.
Derudover prioriterer hun at få en kontrakt med KMD på plads og at få etableret et fibernetværk mellem de fem gamle rådhuse allerede i år.
- På lidt længere sigt handler det om serverkonsolidering og så lige de 100.000 underprojekter i faggrupperne, siger hun.
Men fokus - det er lige nu på medarbejderne i de fem it-afdelinger. På det nære og de nærliggende spørgsmål.
- For den enkelte fylder det meget, hvor man skal sidde, og hvad man skal lave. Derfor gælder det om at få afklaret så mange spørgsmål af den art som muligt, så vi kan komme videre med en strategi for fusionen, siger Eva Minke Andersen.
Fordi Ny Aabenraa kommune var med i KL's markstudie, er der allerede taget en lang række foreløbige strategiske beslutninger, for eksempel om mail-platform. Nogle af beslutningerne skal dog efterprøves i praksis, før Eva Minke Andersen tør sige god for dem.

At matche kulturerne
At det er tre mindre kommuner, Rønnede, Fakse og Haslev, der skal smedes sammen, gør processen sværere, tror it-chef Peter Hegnhøj, Fakse.
- Jeg tror, det havde været nemmere og hurtigere, hvis det havde været to mindre kommuner, der skulle opsluges af en stor. At vi alle tre er små, gør det sværere at få kulturerne i de tre kommuner til at passe sammen. Det går også langsommere, siger Peter Hegnhøj.
Trods jobbet som it-chef ser han den kulturelle udfordring som langt større end den it-mæssige.
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi nok skal klare det it-mæssige. Vi har jo rigtig lang tid til at opnå konsensus mellem systemerne, siger Peter Hegnhøj.

At skaffe tid
Den største udfordring for mig er nok at skaffe tid. Jeg skal hele tiden vælge mellem at bruge tid på den daglige drift eller på opgaver i forbindelse med reformen. Det meste af tiden taber reformen. Og det endda selv om vi er meget opmærksomme på problemet, siger Børge Knudsen, sektorleder it-driftsafdelingen, Ribe Amt.
Børge Knudsen sidder med i både Ny Esbjergs og Ny Vardes fusionsorganisationer. Foruden den fælles fusionsorgansation på amtsdirektør- og kommunaldirektørniveau er amtet med i så mange arbejdsgrupper på fagniveau som muligt for at gøre opgaveoverførslen så god som muligt.
- Men der er grænser for, hvor mange arbejdsgrupper vi kan nå at sidde med i. Alene i Varde Kommune er der 21 faglige arbejdsgrupper. Det er virkelig en stor udfordring, når vi skal tage tiden til det fra de daglige driftsopgaver, siger Børge Knudsen.
Medarbejderflugt har Børge Knudsen endnu ikke oplevet, selv om flere og flere driftssystemer efterhånden skal sættes på stand by.
- Fordelen ved det er, at vi vel så efterhånden får tid til reformen. Men både Ny Varde og Ny Esbjerg vil også gerne rekruttere it-folk fra Ribe Amt, siger Børge Knudsen.

At finde de rigtige medarbejdere
For it-chefen i Bov Kommune, Peter Skov Rasmussen, ligger den største udfordring i at få de rigtige medarbejdere sat på de rigtige opgaver.
- Så er vi faktisk klar til at rulle, for vi har allerede lavet it-status, fordi vi var på vej ind i et tæt it-samarbejde efter samme model som VSK-kommunerne (de vestsønderjyske, red.), da vi blev overhalet af kommunalreformen, siger Peter Skov Rasmussen.
Den friske it-status gav Ny Aabenraa Kommune endnu et forspring, fordi den betød, at de fem kommuner blev valgt til at deltage i KL's markstudie.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere