Domænesag op i Folketinget

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2005.


Helge Sander og Lene Espersen bliver nu spurgt, hvad de vil gøre ved sagen om svindel med danske domæner. Politiet efterforsker stadig ikke sagen, og den situation er uholdbar, mener Det Radikale Venstre.

Sagen om fup og svindel med de godt 480 danske domænenavne bliver nu en politisk sag. It-ordfører for Det Radikale Venstre Morten Helveg Petersen vil nu rejse sagen over for videnskabsminister Helge Sander (V) og forlange en forklaring på, hvordan han og justitsminister Lene Espersen (K) har tænkt sig at dæmme op for kriminaliteten på internettet.
Det sker, efter Computerworld i sidste uge skrev, hvordan en udenlandsk ring af svindlere systematisk har udnyttet, at danske internetbrugere ofte taster forkert i browserens adresselinie. Svindlerne har købt 480 domæner med adresser, der ligner typiske tastefejl, som for eksempel daiting.dk i stedet for dating.dk. Taster man forkert i webadressen, bliver man ført videre til en amerikansk webside, hvorfra der blandt andet installeres en såkaldt dialer, der får pc'en til at ringe op til et dyrt østrigsk telefonnummer. Det kan resultere i store telefonregninger, hvis det ikke bliver opdaget i tide.

Sikkerhedseksperten Preben Andersen fra DK-Cert anmeldte allerede i februar sagen til Lyngby Politi efter at have fundet omfattende elektroniske spor efter svindlerne. Han hævder endda at være i besiddelse af det nummer, der ringes op til. Alligevel henlagde Lyngby Politi i første omgang sagen med den begrundelse, at ingen ofre, der er bosiddende i Lyngby Politikreds, har henvendt sig. Lyngby Politi har nu bedt Preben Andersen om yderligere oplysninger, men indtil videre ser det ikke ud til, at sagen vil blive efterforsket.
Det får nu Morten Helveg Pedersen op af stolen.
- Det er en uholdbar situation og et godt eksempel på, at it-kriminalitet nu begynder at blive vedkommende for alle. Eksempler som dette viser jo med stor tydelighed, at vi er nødt til at overveje at skabe en national enhed, der kan efterforske it-kriminalitet, siger Morten Helveg Pedersen, der ser et stort problem i, at det er de lokale politikredse, der skal efterforske den ofte internationale it-kriminalitet.
Også næstformanden for Folketingets Retsudvalg, Anne Baastrup (SF), vil nu bede Lene Espersen om en forklaring. Hun håber, at den kommende rapport fra Visionsudvalget for fremtidens Politi vil give anbefalinger til, hvordan politiet bliver rustet til at håndtere it-kriminalitet i fremtiden. Derfor maner hun indtil videre til forsigtighed.
- Men denne sag virker ærligt talt så Molbo-agtig, at den bør blive diskuteret i Folketingets retsudvalg og med justitsministeren, siger Anne Baastrup.

Billedtekst:
duer ikke - Eksempler som dette viser jo med stor tydelighed, at vi er nødt til at overveje at skabe en national enhed, der kan efterforske it-kriminalitet, siger den radikale it-ordfører, Morten Helveg Pedersen.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere