Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. april 2005.
Politiet er blevet dårligere til at opklare forbrydelser. Flere voldsmænd, bankrøvere og indbrudstyve slipper væk i dag end for ti år siden. Antallet af opklarede straffelovsovertrædelser er faldet til under en femtedel. Med et budget på syv milliarder kroner om året vil de fleste borgere finde det rimeligt med et mere effektivt politi, der bedre er i stand til at løse sin opgave.
Hidtil har flertallet i Folketinget ment, at flere og mere synlige betjente ville være løsningen. Tallene viser, at opfattelsen er fejlagtig. Danmarks politi er for dyrt og for ineffektivt. Såvel i det private som i en række offentlige institutioner er løsningen på bedre service og effektivisering ikke mere mandskab, men organisationsændringer, som understøttes af it.
Finansminister Thor Petersen har ikke trukket prangerpungen op af lommen for at smidiggøre introduktionen af rationel digital forvaltning i stat, amt og kommuner. Effektiviseringsgevinster skal i sig selv finansiere it-investeringerne. Ellers giver teknologien ikke nok igen på bundlinien, lyder rationalet, og er den virkelighed, man arbejder i alle steder.
Undtagen hos politiet, hvor man af flere omgange har fået store ekstra millionbevillinger til it. Det fik man i 1996 og igen med finansloven for 2004. I dag har politiet nået et modenhedsniveau, hvor indførelse af rudimentær e-mail giver anledning til udsendelse af pressemeddelelser. Det er næsten sjovt, hvis det ikke var så tragisk. Slående er det, at man fra 2. maj selv kan overvåge kriminalitetsniveauet via Kraks hjemmeside i sit nabolag - de forbrydelser, der i stadigt mindre omfang bliver opklaret - mens man stadig skal turnere mellem flere politidistrikter for at udpege mistænkte i tykke, ukoordinerede forbryderalbums.
Det bliver derfor stadig tydeligere, at politiets ineffektivitet og manglende it-mæssige formåen i mindre omfang handler om penge og mere om kultur og prioritering. Det er nemt at dadle populistiske politikere i Retsudvalget og Politiforbundet selv for ønsket om flere mænd i uniform på gaden, selv om man måske godt kunne ønske sig, at førstnævnte havde interesseret sig for, hvad it-bevillingerne egentlig var blevet anvendt til.
Sværere men mere korrekt kunne man ønske sig, at den politimæssige ledelse af egen drift var gået i krig med organisations- og arbejdsformer, der i mere end et årti har været udsat for hån og dårlige vittigheder. Manglende bevillinger er en dårlig undskyldning.
Betjentene har fortjent meget bedre. Dansk politi burde være på forkant med anvendelsen af it og i nærheden af mulighederne, som de beskrives i nutidens tv-serier. Det kræver lederskab og nytænkning helt ind i de inderste hjernekamre af politiledelsen at fjerne billedet af McCloud til hest.
Politiets problemer med it bliver behandlet
på side 10 - 12