Lækker 24 tommer iMac årgang 2009

Apple er kendt for at skabe lækkert design, men er det nok, når der spares på funktionaliteten? Få svaret i vores test af Apples alt-i-en-stationære, iMac årgang 2009.

Lækker 24 tommer iMac årgang 2009

Stationære computere er traditionelt store klodser med et tilhørende kabelhelvede. Undtagelserne har primært været små enheder, som den banebrydende Eee Box eller Shuttles kabinetter - eller halvfærdige løsninger som HP's Touchsmart pc.

Men er du parat til at kaste Windows overbord og sværge troskab til Apple, så er de nye iMacs, hvor computeren og skærmen er bygget sammen i ét kabinet, en overvejelse værd.

De er både elegante, rimeligt kraftige og kendetegnet ved den enkelthed, som præger de seneste par års Mac-modeller. Og netop dogme-stilen er dybest set en styrke i disse skærm-og-computer-i-et modeller.

Derfor skal Apple også have ros for ikke at forfalde til mærkelige touch-screen eksperimenter, surround højtalere, lys, blink eller andet lir og gejl.

Skåret ud af ét stykke

Som de nye MacBooks er iMac skabt ud af et stykke aluminium, hvilket er med til give et lækkert finish. Bagsiden ved det finish er, at der er begrænset med udvidelsesporte.

Blandt andet savner vi et slot til SD-hukommelseskort for nem adgang til kameraets billeder. Vi savner desuden det DVI/HDMI-stik, som selv de fleste billige bærbare-computere i dag er udstyret med som standard - og nej, vi synes ikke Apples egen version af displayport-stikket, med de dertilhørende adaptere, er en spiselig løsning.

Og ikke mindst savner vi mere end fire sølle USB-porte på en så mediecentreret computer.

Bærbar hardware i en stationær computer

Den iMac, som vi lånte af Apple, er udstyret med en af de nyeste Intel Core 2 Duo processorer på 2,93 gigahertz og med fire gigabyte DDR3 hukommelse. Forbindelsen til omverdenen er varetaget af Bluetooth, Wifi 802.11b/g/n og af et gigabit netværksstik.

Harddisken er på anstændige 640 gigabyte, i siden finder du et dvd-drev, og bagpå fire USB-porte, samt Apples displayport.

De fleste komponenter er af den mobile variant. Det er set før, blandt andet i HP Touchsmart, og er en god ide. De mobile Intel processorer bruger både mindre strøm og udvikler mindre varme end deres fætre på desktop-modellerne.

Til gengæld er de knapt så hurtige, men skal du ikke redigere HD-video eller lave 3D-animationer er de mobile processorer fine.

Imponerende skærm

Skærmen er af den blanke type og på 24 tommer med en opløsning på 1.920 gange 1.200 pixels, samtidig er skærmen udstyret med en rigtig god kontrast, der lod os skimte nuancer i billeders mørkeste områder, som redaktionens normale monitorer ikke kunne levere.

Skærmen kan vippes, men det ville være en fordel, hvis den også havde kunnet justeres i højde - i stedet kan du nu finde anvendelse til de telefonbøger, som du har liggende i reolen.

Grafikken drives af et Nvidia GeForce GT 120 med 256 megabyte hukommelse. Det er absolut i den svage ende af markedet, specielt i forhold til den samlede pris på systemet. Vi oplevede dog ingen problemer med at køre Mac OS på iMac, men det er ikke 3D, som er maskinens styrke.

Gode højttalere

De indbyggede højtalere er klasser bedre end højtalere i bærbare computere, men du er stadig et stykke vej fra at opleve en fornuftig bas.

Er du typen som vil holde skrivebordet fri for højtalere, kan du nok leve med dem, men for den fulde musikoplevelse er der ingen vej uden om rigtige selvstændige højtalere.

Med til iMac får du mus og et minitastatur. Tastatur er dog mest til pynt, for det er på størrelse med de tastaturer, du får med mininotes. Det er til at skrive på, men længere tekster er den direkte vej til en fast aftale med en kiropraktor.

Alt i alt er iMac 24 tommer en god, men noget dyr, maskine til hjemmebrugeren, der ikke forventer mulighed for 3D-spil eller mange udvidelsesmuligheder.

Ret beset er der tale om en stationær computer med en indbygget 24 tommer skærm i rigtig god kvalitet. Og reelt kunne du købe tilsvarende hardware hver for sig, og endda til billigere penge, men dermed giver du både køb på designet og den samlede brugeroplevelse. Om det så er pengene, og besværet med at lære et nyt styresystem, værd er op til dig og din pengepung. Det er med andre ord det klassiske Mac-dilemma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere