Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. april 2005.
En betydelig canadisk satsning på videnskabelig grundforskning i fysik og kvantemekanik udspringer af interessen for naturvidenskabens mysterier hos stifteren af Research In Motion (RIM) - selskabet der hittede med Blackberry PDA'en.
Mike Lazaridis, manden bag RIM, har åbent kritiseret den canadiske regering for at udsulte grundforskningen. Og så har han ladet handling følge ord med betydelige investeringer i netop grundforskning.
Kickstarten kom i 2000, da Lazaridis donerede 100 millioner dollar til etableringen af Perimeter Instituttet for Teoretisk Fysik i Waterloo ved Toronto. To andre RIM-topfolk smed hver 10 millioner dollar oveni, og endelig kom regeringen på banen med yderligere midler i størrelsesordenen 55 millioner dollar. De lokale myndigheder stillede byggegrunden til rådighed, og de føderale myndigheder kom med midler til driften.
Den forskningsinteresserede RIM-stifter nøjedes ikke med at give penge til Perimeter, men har derudover doneret millioner til Institute for Quantum Computing i Waterloo og på den måde fået gang i den offentlige finansiering også her.
Perimeter Institute åbnede for fire år siden som uafhængig forskningsinstitution og flyttede sidste efterår ind i permanente forskningsfaciliteter.
Fra ni videnskabsfolk i 2001 er forskerstaben foreløbig vokset til 45, et antal der på sigt skal op omkring 80. Dertil kommer en god snes postdoctoral fellows, en lille håndfuld associerede forskere og en hoben gæsteforskere. De kommer og bliver et sted mellem et halvt år og op mod syv år.
Det velanskrevne videnskabelige magasin Science har beskrevet Perimeter som et Shangri-la for forskere. Bare fire år efter åbningen valfarter verdens bedste af slagsen til instituttet for at dele deres viden og ideer, og Perimeter konkurrerer i den akademiske 1. division med institutioner som Stanford, Harvard og det tyske Albert Einstein Institut om verdens bedste teoretiske fysikere.
Hvad Mike Lazaridis angår, berettede han ved åbningen ifølge The Globe and Mail om, hvordan han som ung studerende på University of Waterloo vaklede mellem at læse fysik eller blive ingeniør. Han valgte det sidste, men bevarede drømmen om studierne af fysik.
Det var i øvrigt ham, der rekrutterede lederen af det lokale Institute for Quantum Computing, Raymond Laflamme, som en række andre videnskabelige institutioner også var ude efter. Trækplasteret var netop etableringen af Perimeter Institute og dermed et videnskabeligt miljø af usædvanlig høj kvalitet.
Forskellen mellem de to findes i graden af kommerciel orientering. Når store it-virksomheder kommer til byen for at mødes med forskere, kommer de til Institute for Quantum Computing. Perimeter Institute derimod er en ren grundforskningsoase, hvor man udelukkende beskæftiger sig med koncepter og naturkræfter.
Billedtekst:
Fra push- e-mail til teoretisk fysik. Mike Lazaridis stiftede RIM i 1984 som ingeniørstuderende på University of Waterloo. 16 år senere donerede han nogle af de millioner, han har tjent på virksomheden, til grundforskning i regionen.