Forskning splitter IT-Brancheforeningen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. marts 2005.


Skal danske it-virksomheder - store som små - tænke mere i ph.d.-studerende og forskning?
Det spørgsmål delte vandene på IT-Brancheforeningens årsmøde på Børsen i København.

Hvis Danmark skal klare sig i globaliseringen, skal landets virksomheder blive langt bedre til at samarbejde med forskningsinstitutioner, forskere og ph.d.-studerende.
Det er et af grundlagene i regeringens plan for Danmarks fremtid i globaliseringen, og det er et af grundholdningerne i IT-Brancheforeningens ledelse, der længe har advokeret for at danske it-virksomheder skal tænke mere i innovation og derfor også det tage ph.d.-studerende ind i organisationen.
Med globalisering og innovation som hovedtemaer på IT-Brancheforeningens årsmøde i sidste uge blev emnet endnu engang bragt op, men langt fra alle af foreningens medlemmer er enige i, at det er den vej, innovationen skal komme.

Specielt de mindre og mellemstore virksomheder - blandt andre NNIT - har svært ved at se, hvad ph.d.erne og forskningssamarbejde på højt plan skal bruges til i netop deres virksomheder.
- Jeg ved, at det bliver opfattet som noget af en provokation, når jeg siger det i ITB-forum, men jeg kan ikke bruge ph.d.-studerende i NNIT. De kan noget meget specifikt inden for et meget snævert område, er meget specialiserede og typisk ikke særligt gode til at samarbejde. De er trænede i at finde nyt, men langt de fleste af vores virksomheder er ikke baseret på, at der skal findes noget nyt. Hvad vi har brug for, er kandidater, der kobler kandidatgraden med for eksempel en uddannelse på IT-Universitetet. Derfor er de studerende, der også færdes i vækstmiljøet på ITU interesante, siger Torben Skriver-Frandsen, administrerende direktør i NNIT.
Samme problemstilling står Jens Find, administrerende direktør for jyske Unik System Design, overfor.
- Vi har flere gange undersøgt muligheden for at have en ph.d.-studerende, men har indtil nu ikke kunne finde værdien eller projektet, der ville egne sig til den profil. For en virksomhed som os med 100 ansatte er et tre-årigt forskningsprojekt samtidig lang tid at binde sig økonomisk til et projekt, siger han.
Jakob Lyngsø, administrerende direktør for IT-Brancheforeningen, mener, at virksomhederne hænger fast i gamle traditioner og overser muligheder for udvikling.
- Der er for få, der tager studerende ind i virksomhederne, og ærligt talt mener jeg, at det er et udtryk for manglende fantasi, når de små og mellemstore ikke melder sig på banen, siger han.

For de store virksomheder, der var repræsenteret på årsmødet, var der da heller ikke tvivl om, at forskning, udvikling og samarbejde med forskningsmiljøerne er alfa og omega for it-branchens fremtid.
Siemens samarbejder med blandt andet DTU og Aalborg Universitet.
- Ph.d.-samarbejde er en del af vores eksistensberettigelse. Hvis vi ikke udvikler os her, er der reelt set ikke nogen grund til, at der skal eksistere et lokalt Siemens i Danmark, siger Jens-Uffe Andersen, Vice President hos Siemens A/S.

Billedtekst:
Hæder Traditionen tro blev "IT-Prisen" uddelt på IT-Brancheforeningens årsmøde. Vinder blev hardwareproducenten Kiss Technology, som blev belønnet for modet til at gå ind på markeder, hvor globale giganter dominerer. Computerworlds chefredaktør, Arne R. Steinmark, afslørede årets pris og de glade vindere kunne gå hjem med en stensofa i Chesterfield-design, skabt af kunstneren Poul Isbak. Fra venstre: Arne R. Steinmark, stifterne Peter W. Christensen og Anne Marie Cramer, samt Milla Manniche, der var stand-in for sin mand - selskabets tredje stifter - Martin Manniche.
Foto: Torben Klint

Læs historien om Kiss Technology på side 26




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere