Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. marts 2005.
I det store billede er vores børsnoterede software-virksomhed Simcorp blot en lille fregne. Men i den hjemlige andedam er selskabet, der udvikler software til den finansielle sektor, blevet det lokale idol og forbillede. Efter Navision og IO Interactive er solgt, er det danskejede Simcorp det udviklingshus, som markerer sig med betydelig økonomisk fremgang. Administrerende direktør Peter L. Ravn bragte i sidste uge selskabet i mål med rekord i både overskud og omsætning for finansåret 2004. Knap hundrede millioner kroner blev det til efter skat ud af en omsætning på godt 600 millioner kroner.
Det er ikke bare godt. Det er imponerende. Simcorp er værd at beundre.
Simcorps himmelfærd står i kontrast til andre danske softwareselskabers situation. Det børsnoterede Maconomy, det andet af blot tre danske rene softwareselskaber på fondsbørsen, har netop leveret endnu et svagt regnskab. Omsætningen falder år for år, og overskuddet er beskedent om end i plus. Kan hænde at selskabet har ryddet lidt op i økonomien, men selskabets strategi er som en vindbøjtel. Da selskabet straks efter børsnoteringen i 2000 begyndte at miste sin niche med at levere virksomhedssystemer til projektorganisationer, skulle en ny partnerstrategi redde selskabet. Den forlader virksomheden nu, og den følges af administrerende direktør Bent Larsen. Faktum er, at Maconomy aldrig blev den ledestjerne, som mange af os håbede på. For ti år siden vurderede grundlæggeren Per Tejs Knudsen det som nødvendigt, at selskabet inden årtusindskiftet skulle omsætte for en milliard kroner for at have en chance. Beløbet er i dag under 150 millioner kroner, og selskabet ligner ikke et troværdigt heltebillede.
Øjnene har også hvilet på Jylland, hvor Systematic knap 20 år i træk har leveret vækst i omsætningen. Men en NATO-ordre glippede og dermed også rekorden med konstant vækst, som selskabet rapporterede mandag. Omsætningen er på cirka 220 millioner kroner og er efter de mange år på banen ikke i sværvægtsklassen.
Aktionærer venter spændt på Danwares regnskab, som offentliggøres i begyndelsen af næste uge. Denne tredje aktør blandt de børsnoterede softwarevirksomheder flirter med et image som leverandør af softwaresikkerhed, men det er stadig netværksovervågning og fjernstyring af programmer, der kendetegner kerneproduktet. Danware er kendt som et konservativt og lidt snusfornuftigt selskab, hvor købmandskabet overtrumfer vilde drømme om vækst. Selskabet omsætning har i flere år penduleret omkring de hundrede millioner kroner. Habilt? Ja. Spektakulært? Ikke rigtigt.
Så hvor er de henne, de danske softwareselskaber, der viser vejen gennem ørkenen i en branche, der domineres af stadigt større internationale mastodonter? De er ikke nemme at få øje på. Guideix, der som Simcorp, sigter på et lille marked med en teknologi, der synes svær at efterligne, kunne være en kandidat. Men selskabet er så lille og symboliserer på den måde måske meget godt situationen for fremtidens danske softwareudviklere.