Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. februar 2005.
Morten Østergaard er nyvalgt til Folketinget for Det Radikale Venstre. Det betyder et farvel til jobbet som markedschef for digital forvaltning hos Dafolo og næstformandsposten i partiet.
Tirsdag den 22. februar blev en travl dag for den nyvalgte radikale politiker Morten Østergaard med åbning af tinget, fotografering, interview og rigtig mange møder. Men Morten Østergaard, 28, er fra han var i begyndelsen af tyverne vant til at have mange jern i ilden på én gang.
Allerede som 22-årig - året før han begyndte på sit studium ved Institut for Statskundskab i Århus i 1999 - lod han sig opstille som radikal folketingskandidat. Og før det havde han, frisk fra gymnasiet, deltaget i valgkampen ved kommunalvalget i 1997 som kampagneleder.
Men det var vist især valgkampen forud for folketingsvalget i 1998, der blev afgørende for, at Morten Østergaard meldte sig under fanerne som radikal folketingskandidat senere på året.
En coathanger med tøj og toilettaske kommer til syne bag døren, da den lukkes efter os i det rudimentært indrettede kontor i Proviantgården på Christiansborg. Det rummer ikke meget andet end tomme og lidt tilfældigt kastede blå og grå Montana-reoler og et skrivebord.
Den radikale gang er i anledning af valgsejren blevet noget længere, og der er flyttekasser overalt, men ikke hos den nye Morten.
Efter at have lånt en ekstra stol fortæller århusianeren gerne om de mærkesager, der gjorde, at han allerede i starten af tyverne følte sig kaldet til politik.
- Integrationsproblemet i Danmark står allerøverst på min liste. Som nummer to, hvis jeg skal nævne de tre politiske områder, der er vigtigst for mig, kommer reformer af velfærdsstaten - især af efterlønnen og overførsler som børnechecken og folkepensionens grundbeløb, som jeg personligt mener skal gøres indkomstafhængigt, siger Morten Østergaard.
Det sidste politiske problem i hans top tre er at få løftet den tredje verden, at give udviklingsbistand på en måde, der kunne hjælpe de fattigste lande til at springe nogle af den første verdens udviklingstrin på vejen mod velfærd over. Gerne ved hjælp af it.
- Men det er også egentlig det eneste it, der hidtil har været en del af mit politiske engagement, siger Morten Østergaard, indtil 9. februar markedschef for Digital Forvaltning hos Dafolo og specialestuderende med et speciale om at måle gevinster af digitalisering. Og han uddyber paradokset:
- Jeg har vel altid haft næsten vandtætte skotter mellem mit politiske engagement og min faglighed på statskundskab og arbejdet hos Dafolo. Men det er jo slut nu. Nu bliver alt politisk, siger Morten Østergaard og ser ud, som om det i sin fulde udstrækning først går op for ham i samme nu, han siger ordene.
En plads i tinget blev det ikke til i første forsøg ved folketingsvalget i 2001. Men i 2002 blev den da kun 25-årige Morten Østergaard til gengæld valgt som næstformand for partiet. Han har også prøvet at være fire uger i tinget som suppleant.
- Så jeg er faktisk kommet rigtig meget her på Christiansborg, siger Morten Østergaard og slår hjemmevant ud med armen, da vi går op ad den store trappe i Folketingets forhal.
I 2002 - fire år inde i statskundskabsstudiet, og samme år som han overtog næstformandsskabet i partiet - lod Morten Østergaard sig også ansætte som markedschef for digital forvaltning i Dafolo. Et job han nu har forladt, ligesom han også snarligt afgiver næstformandsposten til et radikalt partimedlem, der ikke er på tinge.
- Vi lavede en klar aftale om, da jeg blev ansat i Dafolo, at selv om jeg selvfølgelig måtte fratræde, hvis jeg en dag blev valgt til Folketinget, så skulle min viden ikke gå tabt. Så vi skal måske finde ud af noget med lidt konsulentbistand. Men der bliver ikke tale om dobbeltjobberi, siger Morten Østergaard.
Det skal jo være ubeklikkeligt, at han kun er MF Morten Østergaard, når han udtaler sig om digitaliseringsspørgsmål.
Tid til at skrive sit statskundskabsspeciale færdigt har den tidligere dobbelt-jobber haft svært ved at finde. Seneste forsøg gik i vasken, da valget blev udskrevet, og det måtte smides for at føre valgkamp. Men han insisterer; det skal gøres færdigt. Måske i uge 10 og påskeferien, men aller-aller-senest i sommerferien.
- Jeg har sagt for åben skærm i TV2 Østjylland, at jeg stiller op til hvad som helst, de kan finde på at bruge mig til, hvis mit speciale ikke er færdigt inden første tirsdag i oktober, siger Morten Østergaard, og ser et splitsekund betænkelig ud trods fastheden i stemmen.
Forfatter har Morten Østergaard dog haft tid til at blive. Sammen med Jeppe Dørup Olesen har han skrevet debatbogen Digital Forkalkning, der sætter spørgsmålstegn ved, om it altid lever op til de skyhøje forventninger politikerne gradvist har fået de seneste ti år: At digitalisering af den offentlige sektor er en slags kinderæg, der både kan give kvalitetsforbedring, effektivisering og øget demokrati på én gang.
Faren er, postulerer bogen, at konsensusstyring og manglende gevinster forhindrer en fokuseret brug af it. Der må ifølge bogen en helt ny national it-politik til, der kan revolutionere it-strategierne rundt om i den offentlige sektor.
Så mere vandtætte har skotterne mellem arbejde, studier og politik alligevel ikke været. Digitalisering og innovation ligger faktisk Morten Østergaard politisk meget på sinde. Så meget, at han allerede på tingets første dag fik en fordobling af it-ordførerskabet på plads. Et ordførerskab som Morten Helveg Petersen hidtil har bestredet alene.
Dobbelt-Morten er med andre ord, hvad regeringen kan vente sig fra radikalt hold på it-området: Hele to mand på it-ordførerskabet, hvor den senest tilkomne endog af fag er ekspert i digitalisering af den offentlige sektor.
Arbejdsdelingen mellem Morten og Morten er indtil videre, at Helveg tager sig af
open source, telepolitik og e-handel, mens Østergaard tager sig af EPJ, digital forvaltning og innovation.
- For eksempel synes jeg, pervasive computing er enormt interessant og vil få stor betydning. Nanotaknologi ligeså. Jeg tror, det er meget vigtigt at opruste på lovende områder og lave flere innovative miljøer, hvor man kan eksperimentere, og hvor der er plads til de fejlskud, der er nødvendige for også at ramme plet en gang imellem, siger Morten Østergaard.
Danskerne er kreative og dygtige til at koble ting, og det bør vi satse på som nation frem for flere og flere milliarder til grundforskning, mener han.
- Hvis vi arbejder kreativt på at løse konkrete behov og på at kombinere og opfinde ting, der virkelig virker, for eksempel på handicapområdet, og kobler det med flere labs og innovative miljøer, så tror jeg, det vil rykke mere for Danmark og for færre penge end grundforskning, siger Morten Østergaard.
Billedtekst:
Farvel til dobbelt-jobberi og goddag til Dobbelt-Morten. Nyvalgte Morten Østergaard skal sammen med Morten Helveg Petersen være it-ordfører for Det Radikale Venstre. Morten Østergaard er desuden integrationsordfører og er medlem af sundhedsudvalget.
Foto: Torben Klint