Smartphones overtager pda-markedet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. februar 2005.


Det bliver stadigt sværere at skelne imellem pda'er og de såkaldte smartphones, der er avancerede, multifunktionelle mobiltelefoner. Analytiker vurderer, at smartphones i sidste ende vinder kampen om brugernes gunst - i hvert fald i Europa.

Elektronisk kalender, håndholdt computer, lommecomputer eller pda'er (personlig digital assistent) - kært barn har mange navne. Men ingen er endnu begyndt at kalde pda'erne for mobiltelefoner, endsige smartphones, for de er jo noget andet. Eller hvad?
Måske ikke. For efterhånden som henholdsvis pda'er og smartphones udvikler sig og får flere og flere af hinandens funktioner, begynder de også at lappe mere og mere ind over hinanden. Det bliver svært at skelne: Hvad er en pda og hvad er en smartphone?
Dermed trænger et andet spørgsmål sig på: Bliver det pda'erne, der fremover kommer til at dække vores behov for mobiltelefoni, eller bliver det smartphones, der kommer til at dække vores pda-behov, hvilket vil sige kalender, e-mail, notesblok, opgavelister og så videre.
Analyseinstituttet IDC mener ikke, at pda'erne vil overleve - og så alligevel. Fremtidsudsigten fra analyseinstituttet lyder nemlig, at de såkaldte smartphones vil overtage det marked, som pda'erne dækker nu - telefonerne bliver altså de nye pda'er og vil dække behovet hos de kunder, der efterspørger pda-egenskaber.

Det vil ske på trods af, at mange pda'er efterhånden også kan ringe, og selv om man med en pda med indbygget telefon samlet set ofte har flere og mere avancerede funktioner.
- Telefoner vil mere og mere overtage det marked, som i dag dækkes af de håndholdte computere, siger senioranalytiker Anders Elbak fra IDC Nordic.
- Det skyldes, at markedet for mobiltelefoner og smartphones er meget større end markedet for pda'er. Alle har en mobiltelefon i dag, men der er langt færre, der har en pda. Vi har vænnet os til at have en telefon i lommen. Men vi har ikke også plads til en pda i lommen, så hvis vi skal købe pda-egenskaber, skal de være indbygget i en telefon, siger Anders Elbak.
- At købe en telefon, der bliver mere og mere avanceret, er mere naturligt end at købe et helt nyt produkt - en pda. For de fleste vil det blive oplevet som en omvej, hvis de skal til at købe en håndholdt computer med telefon, i stedet for at købe en telefon med pda-funktioner. En pda med indbygget telefon vil blive oplevet som et helt nyt produkt for forbrugeren, mens en telefon med pda-funktioner blot opleves som en naturlig udvikling, siger Anders Elbak.

Han forventer, at der kun vil være få pda'er tilbage om få år og vurderer, at pda'en kun vil overleve hos de kunder, som har brug for så avancerede funktioner, at de ikke kan være i en mobiltelefon - kunder, som kan acceptere, at pda'en fylder lidt mere.
- Men på dét marked bliver pda'en presset fra en anden side, nemlig fra de bærbare computere. For hvis pda'en ikke kan holde telefon-størrelsen, så kan folk lige så godt købe en bærbar computer. Og holder den telefonstørrelsen, kan folk lige så godt købe en mobiltelefon. Så pda'en er klemt fra flere sider, siger Anders Elbak.

Boks:
pda Pda'er og smartphones smelter sammen og begynder at få de samme
egenskaber. Dermed er der lagt op til kamp om, hvorvidt det er smartphones
fra for eksempel Nokia, der bliver de nye pda'er eller pda'erne fra blandt
andre PalmOne, der bliver de nye telefoner.

Boks:
pda'erne står stærkt i usa
Der er stor forskel på udbredelsen af henholdsvis smartphones og pda'er i USA og Europa. Mens pda'erne nåede at få en stor udbredelse og blive meget populære i USA, før mobiltelefonerne kom til, er sagen omvendt i Europa. Her var de moderne mobilnet hurtigt udbredt, og teleselskaberne lykkedes med aggressive markedsføringskampagner at gøre mobiltelefonerne til hvermandseje, før pda'erne for alvor fik fat.
Den hurtige og tidlige udbredelse af mobiltelefoner i Europa gør, at disse formentlig vinder kampen om at blive fremtidens pda'ere her, som beskrevet andetsteds her på siden. I USA er billedet mere broget.
Her vil de to enheder nok eksistere side om side i længere tid end i Europa. Et eksempel på dette er den enorme popularitet, som den kombinerede e-postmaskine og mobiltelefon Blackberry, som Research in Motion (RIM) står for, har fået på den anden side af dammen. Her sidder Blackberry på en femtedel af markedet for mobile enheder. Det tilsvarende tal i Europa er fem procent. På begge markeder blev salget firedoblet fra 2003 til 2004. fog




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere