Test: Tre vilde bundkort til Intel Core i7

Har du også fået smag for at bygge en computer med Intels vanvittigt hurtige Core i7-processor? Så læs med når vi tester tre vilde bundkort fra Asus, Foxconn og EVGA.

Test: Tre vilde bundkort til Intel Core i7

Et bundkort med Intels nye X58-chipsæt er aktuelt det eneste valg, hvis du vil bygge en ekstremt hurtig computer med Core i7-processoren.

Udvalget af X58-bundkort er, siden lanceringen af Core i7, vokset til en anseelig størrelse, men fælles for topmodellerne er, at de er en bekostelig investering for de fleste.

Det giver blot øget tilskyndelse til at vælge bundkortet med omhu, og vi har i denne omgang valgt at teste tre af markedets vildeste modeller til Intels Core i7-processor: Asus Rampage II Extreme, Foxconn Blood Rage og EVGA X58 SLI.

Vi har altså bundkort på testbænken, der henvender sig til teknologinørder, for hvem benchmarking og rekordhøj ydelse kommer i første række, mens miljøhensyn og den grønne attitude må se sig henvist til bageste række.

Samtidig er det her, vi får demonstreret, præcist hvad Intels muskuløse Core i7-processor er i stand til at udrette, når arbejdsbetingelserne er helt optimale.

Sådan har vi testet

Producenterne håndterer BIOS'er og overclockingindstillinger forskelligt, og vi har derfor valgt at lægge testens fokus på bundkortenes standardydelse i en række discipliner.

Vi benyttede processordeltestene i de syntetiske benchmarkprogrammer PCMark Vantage, PCMark 2005 og 3DMark 2006. Endvidere testede vi med ScienceMark og SiSoft Sandra, mens Far Cry 2 blev afviklet med laveste DirectX 9-kvalitetsindstillinger, igen for at teste processoren.

Alle bundkort undergik opdateringer til de nyeste officielle BIOS'er, og vi slog Turbo Mode - en egenskab i Core i7-processorerne, der gør, at systemet kan overclocke processorfrekvensen helt automatisk - fra.

Testens tre kombattanter understøtter ikke blot Crossfire - ATI's teknologi til at håndtere flere grafikprocessorer i samme pc - men er også klar til Nvidia SLI. Vi sikrede os derfor, at bundkortene ville være i stand til at køre uproblematisk med flere grafikkort ved at installere to af de kraftige GeForce GTX 295-kort og aktivere SLI-funktionalitet i Nvidias driverkontrolpanel.

Den faste testopstilling var konfigureret således:
• Processor: Intel Core i7 965 Extreme Edition
• Køler: Noctua NH-U12P
• Hukommelse: 3x 1GB Kingston HyperX T1 2000MHz @ 1333MHz
• Grafikkort: 2x EVGA e-GeForce GTX 295
• Harddisk: 80GB Intel X25-M SSD
• Strømforsyning: SilverStone Zeus 1200W
• Operativsystem: Windows Vista 32-bit SP1

Baggrund: Vælg det rigtige chipsæt

Valget af chipsæt er centralt, fordi det blandt andet afgør, hvilke processorer, bundkortet understøtter.

Til Intels Core i7-processorserie findes der aktuelt kun ét chipsæt, nemlig Intels eget - og ret pebrede - X58. Intel har med X58 sagt farvel til den velbevandrede processorsokkel LGA 775, der har været benyttet til Intel-processorer siden Pentium 4-æraen, og i stedet budt LGA 1366 velkommen.

Som hovedregel understøtter X58-bundkort samtlige Core i7-processorer, der tæller i7 920, 940 og 965 Extreme.

Den mest markante ændring på LGA 1366-bundkort er, at Intel har flyttet den såkaldte memory controller fra bundkort til processor, nøjagtigt som AMD har gjort siden K7 Athlon-dagene og stadig gør med udpræget succes.

Intels X58-chipsæt kan derfor betragtes som en fremtidssikret løsning sammenlignet med eksempelvis P45- og X48-systemer med Core 2-processoren.

Flere kerner på vej

Fremtidssikret, fordi Intel ventes at lancere processorer med endnu flere kerner og sågar integreret grafikchip, hvilket er muligt, fordi chipgiganten nu også kan byde på en integreret memory controller. Du kan læse mere om Intels planer for grafikprocessoren Larrabee i vores dækning her.

Budgetvenlige udgaver af den eksisterende Core i7-processor er også på vej, og det bliver til det kommende Intel P55-chipsæt. P55 vil også byde på en anden sokkel: LGA 1160. Derfor bliver kommende processorer i mellemklassen ikke kompatible med Intels topmodel, X58, og en investering i et kraftigt X58-system med Core i7-processor står derfor ikke over for at blive forældet lige med det samme.

1. Asus Rampage II Extreme

Et Rampage II Extreme er en benchmarkers ultimative drøm. Bundkortet er ikke rettet mod den normale pc-bruger, men tværtimod dem, der går op i at jagte nye hastighedsmæssige hardwarerekorder.

Så hvis du er typen, der gerne koger flydende nitrogen på processoren i fritiden, er det her bundkortet, der kan give dig et sandt arsenal af muligheder for at finjustere dit overclock.

Placeringen af bundkortets komponenter er generelt udmærket, og vi havde ikke praktiske problemer med hardwareinstallationen. Det er dog værd at bemærke, at området omkring processorsoklen er en anelse trafikeret, så det er stærkt anbefalelsesværdigt at montere køleren, inden du sænker luksusbundkortet ned i kabinettet.

Bredden kan blive problematisk for enkelte typer kabinetter, for det sorte og mørkebrune printkort måler 30,5 x 26,9 centimeter, som er bredere end normale bundkort i ATX-format.

Årsagen må formodes at være, at Asus har haft behov for at reservere pladsen til det overclocking-kontrolpanel, der benyttes til at finjustere frekvenser og indstillinger - selv når brugeren ikke befinder sig i bundkortets BIOS-menu.

Softwareløsninger til Windows regnes generelt som værende en anelse unøjagtige, og et kontrolpanel er derfor den optimale løsning for målgruppen.

Alt hvad en entusiast kan ønske sig

Bundkortet kan byde på alt det, en entusiast måtte ønske - blandt andet seks hukommelsessokler, der klarer op til 24 gigabyte DDR3-hukommelse, to fysiske BIOS-chips, 3-Way SLI- og CrossfireX-understøttelse samt et licenseret Creative-lydkort, der understøtter EAX 4.0. Det lækre PCIe-lydkort er del af en omfattende tilbehørspakke, som også indeholder bunker af kabler, såkaldte SLI bridges, blæser til processorens strømområde, hvis du vil køre med vandkøling, samt et lille eksternt LCD-display.

Bagpanelet gemmer blandt andet på to Gigabyte Ethernet-porte, seks USB-tilslutninger og eSATA. Du kan benytte op til 12 USB-tilslutninger, hvis du også tager den medfølgende bracket og kabinettets fronttilslutninger i brug.

Ydelsesmæssigt befinder testdeltageren fra Asus sig i front, og vi har intet at udsætte på stabiliteten. Der, hvor bundkortet kan få en anelse kritik med på vejen, er i kraft af den uoverskuelige mængde applikationer, Asus har listet ind på den medfølgende software-cd-rom. Med navne som AI Suite, TurboV, TweakIt og EPU-6 er der stor sandsynlighed for, at du helt undlader at installere dem.

Prisen er op til artiklens deadline høj for et bundkort, men attraktiv i forhold til alternativerne, hvor særligt EVGA synes en anelse for dyrt. Hvis du hører til blandt bundkortets målgruppe og vil have markedets mest ekstreme computer, skal der ikke herske tvivl om, at Rampage II Extreme sniger sig foran de i artiklen konkurrerende modeller og samtidig erobrer titlen som vores testvinder.

Asus Rampage II Extreme

Pris: Cirka 2.560 kroner. Tjek nyeste pris online her.

Læs mere hos Asus.

Karakter: 5 ud af 6

2. Foxconn Blood Rage

Foxconn har døbt firmaets seneste monsterbundkort 'Blood Rage', og med tanke på kortets smagfulde æstetiske layout såvel som det ekstravagante tilbehør - møntet på ekstremkøling - rammer navnet virkelig plet.

Blood Rage er ikke bare et kraftigt Intel X58-bundkort; nænej, Foxconn har inkluderet fire forskellige slags tilbehør, så du kan køle chipsættets northbridge efter smag og behag: Passivt, med blæser, vand og sågar ekstremkøling - tøris eller flydende nitrogen!

Bundkortets komponenter er alle tilpasset en ekstrem tilværelse i hænderne på overclockere, og derfor har Foxconn valgt kraftige strømkredse til både processor, hukommelse og northbridge på henholdsvis 14, tre og to faser.

Den fysiske udformning er i særklasse, og med tilføjelsen af yderligere fire monteringshuller omkring processorsoklen har Foxconn åbnet muligheden for, at du kan installere en almindelig LGA 775-køler uden dikkedarer.

Et andet særligt designvalg er de kun tre hukommelsessokler, der aktuelt begrænser den maksimale mængde DDR3-ram.

Her vil det udelukkende være tale om en smagssag, hvorvidt beslutningen er fornuftig eller ej. Feinschmeckere vil mene, at færre (store) hukommelsesmoduler i teorien øger stabiliteten, mens andre er af den holdning, at det hæmmer opgraderings- og udvidelsesmulighederne.

Foxconn Blood Rage har også lækkerier for den almene hardwareentusiast - herunder to integrerede SAS-tilslutninger, der normalt benyttes til lynhurtige harddiske på 15.000 omdrejninger per minut, to fysiske BIOS-chips, så du kan eksperimentere med beta-BIOS'er uden efterfølgende hovedpine, og et Creative-licenseret EAX 4.0-lydkort, der sikrer en gedigen lydoplevelse.

Bagpanelet kan bryste sig af dobbelte Gigabit LAN-porte, og det totale antal USB-tilslutninger er intet mindre end 12.

Som på de øvrige testdeltagere er SLI og Crossfire understøttet, her med mulighed for intet mindre end fire PCI Express x16-grafikkort, hvilket er ét mere end på bundkortet fra Asus. Ydelsesmæssigt placerer Foxconn-kortet sig ved standardindstillingerne middelmådigt, oftest lidt efter Asus Rampage II Extreme og med et betydeligt trin ned til kortet fra EVGA.

Det har været en udpræget positiv oplevelse at have Foxconns Blood Rage-kort på testbænken, men de besværlige anskaffelsesmuligheder og ydelsen, der lader lidt tilbage at ønske, trækker helhedsvurderingen ned på 4 ud af 6. Med de positive takter, testkandidaten fra Foxconn her har vist, kan vi kun krydse fingre for, at producentens bundkort i fremtiden får en mere stabil tilværelse i Norden.

Foxconn Blood Rage

Pris: Set til 289 euro i Tyskland. Forhandles ikke i Danmark for øjeblikket.

Læs mere hos Foxconn.

Karakter: 4 ud af 6

3. EVGA X58 SLI

Vi har tidligere stiftet bekendtskab med den Nvidia-fokuserede producent EVGA i kraft af bundkort og grafikkort, hvor et højt kvalitetsniveau og solide garantiordninger ofte står højt på menuen.

I denne omgang har EVGA dog ikke bedrevet et X58-bundkort, der når sensationelle niveauer - til det er kortet præget af uhensigtsmæssige designbeslutninger, en - i visse discipliner - lettere skuffende ydelse samt en blot middelmådig funktionsliste.

Med tilsynekomsten af Intels X58-chipsæt var EVGA ladt tilbage uden reel mulighed for at lancere et Nvidia-baseret bundkort til den mest ydelsesdygtige processor overhovedet - Core i7.

Mens vi betragter EVGA's første Intel-bundkort, er det designmæssigt meget tydeligt, at producenten normalt har med Nvidia at gøre: Alt lige fra farvevalg til kølerudformning minder om producentens tidligere Nvidia nForce-bundkort.

Netop kølervalget må betegnes som den måske største anke ved dette bundkort, for northbridge-køleren både fylder voldsomt på kortet og er udstyret med en blæser af den hvinende slags.

Det nytter ikke noget at pille strømkablet fra den generende blæser, for efterfølgende bliver bundkortet brandvarmt. Køleren kan - sammen med køleelementet ved processorsoklen, den såkaldte mosfet-køler - også udgøre et problem, afhængigt af hvilken processorkøler der benyttes.

Thermalright Ultra-120 Extreme - en populær køler til LGA 1366 - havde således lidt svært ved at blive monteret korrekt. Med lidt velvilje lykkedes det os dog at montere vores Noctua-køler uden problemer.

Ekstrem opsætning

EVGA-kortet understøtter tilsvarende ekstreme systemopsætninger som dets to konkurrenter: CrossfireX og 3-Way SLI såvel som DDR3-hukommelse ved hæsblæsende hastigheder. Kortet har dertil to Gigabit LAN-porte, en vifte af USB-tilslutninger som på de to øvrige kort i testen og et almindeligt integreret 7.1-kanalers lydkort, der ikke kan følge med Creative-lydkortene hos Asus og Foxconn. Tilbehøret er ren standardvare og indeholder de mest nødvendige kabler - ingen positive eller negative overraskelser her.

Til en pris på knap 2.400 kroner står det klart, at EVGA's første bud på et X58-bundkort på flere punkter ikke kan følge med de veldrejede Rampage II Extreme- og Blood Rage-kort, der både har tilbehørspakken i orden, formidable layoutvalg og ganske attraktive priser. Ydelsen er desuden en bekymring - særligt i spiltesten, hvor de to GTX 295-grafikkort ikke formår at bide fra sig og leverer et decideret skuffende resultat i vores Far Cry 2-benchmark.

EVGA X58 SLI

Pris: Cirka 2.400 kroner. Tjek nyeste pris online her.

Læs mere hos EVGA.

Karakter: 3 ud af 6

Konklusion: Testvinder fra Asus

De tre bundkort ser måske ganske ens ud på papiret: Alle er de baserede på Intels kraftige X58-chipsæt, understøtter flere grafikkort og har et rigt udvalg af udvidelsesmuligheder.

Men her stopper sammenfaldene også, for der er tydeligvis store forskelle på kortene, når det drejer sig om den praktiske implementering.

På et X58-bundkort er det oplagt at benytte en effektiv entusiastkøler til processoren, men EVGA X58 SLI døjer med uheldigt placerede bundkortkølere, der kan gøre det til en sur tjans at bygge ny computer. Ydelsen varierer desuden på tværs af testkandidaterne, og selv om pc-brugere normalt ikke vil bemærke de små udsving, er det marginalerne, der tæller blandt de største teknologientusiaster. EVGA-kortet placerer sig næsten systematisk bagest i feltet, mens Asus og Foxconn leverer mere attraktive resultater.

Tilbehørsmæssigt formår både Asus og Foxconn desuden at imponere særdeles positivt i kraft af et virkelig godt lydkort fra Creative, mens EVGA til prisen synes en anelse nærigt forsynet med tilbehør.

Når Foxconn Blood Rage ikke formår at indtage førstepladsen, skyldes det tilgængelighedsproblemet, at ydelsen ligger lidt bag Asus Rampage II Extreme, og at vi havde foretrukket yderligere tre hukommelsessokler.

Kortene fra Asus og Foxconn er dog begge udmærkede køb til den ultimative Core i7-computer, mens vi med tålmodighed venter på et mere helstøbt og konkurrencedygtigt alternativ fra EVGA.

Test-resultater

Nedenfor kan du finde testens resultater i grafer. Du kan klikke på hver graf for at se en større udgave.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere