Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. februar 2005.
Morten Storm Petersen har arbejdet med den digitale signatur siden nettets spæde begyndelse herhjemme. En pionersjæl, der spiller blues i fritiden, og er fuld af forhåbning for signaturens fremtid.
Den lille lampe på Chrysalis-serveren lyser grønt et øjeblik i det topsikrede, armerede serverrum. Hvis du blinker, når du ikke at se endnu en digital signatur blive hentet hos TDC.
- Der var den igen, siger Morten Storm Petersen, afdelingsleder i TDC Certificeringscenter.
Han har arbejdet med den digitale signatur fra begyndelsen. Den 36-årige jyde forklarer, at trafikken er kraftigst sidst på dagen. Og han bliver stadig begejstret over blinket i det hvide kælderrum i Århus.
- Signaturer er en snigende revolution. Udviklingen er rigtig, men det tager tid, siger Morten Storm Petersen. Og TDC har en del færre kunder end forventet i butikken til de digitale signaturer. TDC gik sidste år glip af en millionbonus fra Videnskabsministeret, fordi der ikke var de 350.000 brugere, man havde satset på.
Morten Storm Petersen er ganske rolig. Nu er der over 310.000 signaturer i brug, et tal som han kalder "ikke utilfredsstillende."
- Man skal flytte folk med teknologien. Selvom udviklingen går hurtigt, så tager det tid, når der er nogle gamle vaner, der skal brydes. Men det skal nok komme, uddyber Morten Storm Petersen.
For ham og hans afdeling på 14 mand er signaturen en langsigtet investering.
- Det har altid været klart for os, at det ultimative ville være at bygge den generelle struktur for en offentlig signatur, forklarer han.
Morten Storm Petersen er en efterspurgt foredragsholder, og det er nemt se hvorfor. Der ligger stor viden bag hans rolige fremtoning.
Danmark var knap nok på nettet, da Morten Storm Petersen begyndte at arbejde med det, der skulle ende med at blive den digitale signatur.
I 1994 begyndte den nyuddannede cand.scient. fra Aarhus Universitet hos Diatel, der var ejet af Kommunedata, TeleDanmark, GiroBank, Jyllands-Posten og Politiken. Senere købte TDC de andre ud, og skabte TDC Internet.
- Der var plads til at prøve ting af, og det gjorde vi så, siger Morten Storm Petersen, der fra 1997 arbejdede med signaturer som skræddersyede specialløsninger for erhvervslivet. I 1999 blev han gruppeleder for pilotprojektet om den fælles, offentlige digitale signatur.
- It-branchen var dengang hajfyldt farvand for alle, men det har hjulpet os, at det her ikke er et dotcom-projekt, siger Morten Storm Petersen uden at hovere.
Morten Storm Petersen har en kandidatgrad i matematik og datalogi, og specialet handlede om kryptologi.
- Det her område er så spændende, at det var oplagt for mig at blive i det, siger Morten Storm Petersen om de 11 år, han snart har brugt på at arbejde med sikkerhed, kryptering, betaling på nettet og digitale signaturer. Et pioner-arbejde, der gav ham Dansk IT's sikkerhedspris i 2003.
Det er voldsomt krævende at drive den digitale signatur. Alt skal fungere, og brugeren skal ikke mærke mekanikken, når hun afleverer momsregnskab eller skriver ungerne op til en vuggestueplads.
- Det er en ærefrygtindgydende opgave. Det er afgørende, at vi er en samlet gruppe, siger Morten Storm Petersen. Og det er den. Afdelingen scorede 97 ud 100 point i "commitment" i den seneste medarbejderundersøgelse.
En af årsagerne til sammenholdet er måske placeringen i Århus og konkurrencen fra bankernes egen signatur.
- Vi har en unik viden, og derfor har vi fået lov til at blive her. Med hensyn til konkurrenterne, så er der lidt krig på kniven, men det ville da være kedeligt uden, ler han og indrømmer spøgende, at der har været nogle møder med bankerne, hvor man har siddet på hver sin side af bordet som to mafia-klaner. Han understreger dog, at der er en god tone "familierne" imellem.
Udfordringerne med den digitale signatur har ændret sig undervejs. Morten Storm Petersens fingeraftryk ligger i arkitekturen.
Befolkningens interesse for den digitale signatur er dog kommet lidt bag på ham.
- Jeg ville gerne have vidst mere om massemarkedet, for der er stor forskel fra at lave special-løsninger, siger han lunt.
Fremtidens signatur bliver anderledes end den, som Morten Storm Petersen har været med til at udvikle.
- Vi går over til en andengenerations-signatur, forklarer han og hiver en cd på størrelse med et visitkort op af attachémappen. Måske bliver den til en signaturløsning for alle. Den er mobil, billig og uafhængig af medie.
- Vi har arbejdet med den siden foråret 2004, og nu er den i forsøg hos en række virksomheder. Jeg vil ikke sige for meget om den, men vi går måske den vej, siger Morten Storm Petersen og vender kortet tankefuldt i hænderne.
Om han sidder med en forløber for borgerkortet, er for tidligt at spå om.
- Umiddelbart er det her en mellemløsning, og jeg mener, at et borgerkort bør indeholde en chip. Det er en politisk beslutning. Der var modstand mod borgerkortet, men stemningen er vendt lidt. Sundhed og undervisning er i hvert fald to spændende områder, hvor signaturen kan få stor betydning, uddyber han eftertænksomt.
TDC kan i princippet eksportere systemet til de digitale signaturer, men udlandet er ikke klar, og det er følsomt, når det handler om borgeres identitet.
- Nej, det har vi ikke kigget på. Vi har haft udfordringer nok, smiler Morten Storm Petersen.
Se tema på side 16 -17
Billedtekst:
DIGITAL PIONER - Det er en ærefrygtindgydende opgave, siger Morten Storm Petersen om den
digitale signatur, som han har arbejdet med i en årrække.
Foto: Torben Klint
Boks:
Morten STORM PETERSEN
Cand. scient. i matematik og datalogi fra Aarhus Universitet.
1994: Diatel (konsulent).
1996: TDC Internet (gruppeleder, arkitekt, teknisk chef, afdelingsleder).