Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. februar 2005.
Danmark og en gruppe andre EU-lande har slået sig sammen i kampen mod spam.
13 EU-lande, inklusive Danmark, vil styrke samarbejdet om at bekæmpe spam
De 13 lande er blevet enige om at udveksle information og forfølge klager over spammere, som opererer på tværs af deres grænser. Formålet med det fælleseuropæiske samarbejde om kamp mod spam er at gøre det lettere at identificere og retsforfølge spammere hvor som helst i Europa.
- Anti-spam-myndighederne i medlemslandene skal være i stand til effektivt at gribe ind over for spam fra andre EU-lande, hedder det i en udtalelse fra Viviane Reding, der som it-kommissær har efterfulgt Erkki Liikanen.
Med aftalen søger landene at tackle den grænseoverskridende spam ved at give de nationale myndigheder - i Danmark er det Forbrugerombudsmanden - juridisk mulighed for at håndhæve forbud mod spam, også når den kommer fra samarbejdslandene. De øvrige deltagende lande er Østrig, Belgien, Cypern, Tjekkiet, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Litauen, Malta, Holland og Spanien.
Viviane Reding erkender, at broderparten af de uønskede e-mails kommer fra lande uden for EU og noterer, at man i parallelle tiltag søger at iværksætte samarbejder med tredjelande både bilateralt og gennem internationale organisationer som OECD og den internationale telekommunikationsunion, ITU.
Hvor vanskeligt det er at komme spam til livs, afspejles af udviklingen i både EU og USA. EU's anti-spam direktiv fra december 2003 har ikke har haft den store effekt, eftersom broderparten af spam-mails kommer fra USA.
Her vedtog Kongressen i januar 2004 den såkaldte CAN-SPAM-lov, der søger at stoppe udsendelsen af uønskede e-mails. Men effekten er udeblevet. Ifølge IDG News Service har de fleste forhandlere af anti-spam-produkter registreret en stigning i mængden af spam siden da. Stigningen anslås eksempelvis af firmaet Email Systems til 40 procent, så spam-andelen af den samlede mængde e-post er oppe omkring 90 procent.
Loven kritiseres for at kræve, at modtagere af spam selv afmelder sig uønskede kommercielle e-mails, frem for at tvinge afsenderne til at få tilladelse, inden de trykker på send-knappen. Dermed legaliseres spam, lyder argumentet.
En nylig rapport fra Stanford University viser, at den gennemsnitlige internet-bruger hvert år bruger 10 arbejdsdage på at bøvle med uønskede e-mails.
Billedtekst:
It-kommissær Viviane Reding fra Luxemburg kunne i denne uge præsentere en anti-spam-aftale mellem 13 EU-lande og benyttede lejligheden til at opfordre de resterende 12 lande til at følge trop.
Foto: Den Europæiske Union