Løn som forskyldt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. februar 2005.


Vi mennesker er generelt storsindede. Vi giver den gerne en ekstra skalle, bidrager med endnu et nøk og tager fat, når det kræves - men se til, at lønsedlen er i orden efter månedens dont. Ellers falder der brænde ned, og den positive ånd udskiftes let med en "arbejd-efter-reglerne" og "sytten-tredive-nul-dut-kultur". Læren i Københavns Kommune er, at man ikke eksperimenterer med medarbejdernes udbetalinger - det må aldrig være en risikofaktor i lønprojekter. I Frankrig havde den slags ført til strejker og optøjer i gaderne, i Danmark kan vi nøjes med en sag i Arbejdsretten.

For Københavns Kommune har den tidligere it-chef Jimmy Kevin Pedersen, nu direktør for Fujitsus kommunale område, sin del af ansvaret. Han forlod projektet i september, da skandalen rullede i medierne. Det blev derfor det ellers internationalt velanskrevne konsulentfirma Accenture, der skulle sætte ord på problemerne i offentligheden. Og det havde det svært ved, som det fremgik af Computerworlds Consultant-magasin i november, hvor firmaet følte sig misforstået og kørt over. I dag bagatelliserer administrerende direktør Jakob Kraglund problemerne og hefter sig ved, at man nu holder sig inden for en særlig fejlmargin.
Set fra et kontraktuelt synspunkt har direktøren muligvis ret. Men han møder næppe stor forståelse hos de københavnske lønmodtagere, der med rette kunne forvente en mere ydmyg og undskyldende attitude. Accenture ser ud til at få det svært i den offentlige sektor.

Et andet skandaleramt lønsystem, Statens Lønsystem (SLS) har kostet 14 år og 430 millioner kroner at udvikle. Men de ansatte får udbetalt den korrekte løn til tiden. Økonomiske overskridelser kan bedre gouteres end fejlagtige kernefunktioner. Føj til, at staten begynder at spare penge, fordi den ikke længere sender lønsedler ud på papir, men i stedet e-mailer dem til et digitalt arkiv som e-Boks.
SLS er med til at accelerere udbredelsen af digital signatur, fordi de ansatte ellers ikke kan få fat i egne oplysninger. Det er en centralt styret tvangsstrategi, som styrker digitaliseringen af den offentlige sektor.
Heroverfor står ønsket om fri konkurrence og liberalisering, symboliseret ved Accentures københavnereventyr, så afhængigheden af KMD og CSC bliver mindre. Den model har med konsulentvirksomhedens fadæse unægtelig lidt et knæk.

Hvis SLS-projektet var blevet søsat i dette årtusinde, ville man have anvendt en fællesoffentlig udbudsmodel og ikke kun nedsat et statsprojekt. Med lidt held ville det have betydet, at vi havde opnået det bedste fra begge modeller. Frit valg, konkurrence og brug af færre skattekroner. Løbet synes nu kørt for de offentlige lønsystemer. SLS forbliver en statslig spændetrøje, Accenture kan prale af et gennemtestet system, der ikke kan sælges, og KMD kan smile hele vejen rundt i kommunerne med sit Opus-lønsystem.
Læs side 12 og 13




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere