Norsk digitalisering tænder dansk eksporthåb

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.


En livlig trafik af digitaliserings-delegationer er begyndt mellem Norge og Danmark.
Danske it-virksomheder går efter det norske marked, hvor der nu for alvor sættes turbo på digitaliseringen af den offentlige sektor.
Stik imod de almindelige antagelser om, hvad der er op og ned på en globus, er det for tiden Norge, der ser op til Danmark. Eller henter ideer og inspiration til digital forvaltning, om man vil. Til gengæld er danske it- og konsulentvirksomheder ved at få øjnene op for det eksploderende offentlige norske marked.
Det er i stigende grad blevet en sten i skoen for nordmændene at se sig selv ligge på 7. eller 10. pladsen i de internationale målinger af digital forvaltning. Agterudsejlet af de øvrige nordiske lande med Danmark i spidsen.
- Der er noget, vi er mindre gode til, men der er også noget vi er gode til, for eksempel på skatteområdet, hvor 37 procent af skatteyderne udfylder selvangivelsen online, siger ekspeditionschef i moderniseringsministeriet, Hugo Parr.
Norge vågnede op til digital dåd sidste sommer og oprettede et moderniseringsministerium, der er dedikeret til at digitalisere den offentlige sektor.
8. december 2004 blev der oprettet et koordineringsorgan for eForvaltning. Her sidder et dusin statslige topledere samt repræsentanter for amter og kommuner. Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer er formand.
- Nu er der virkelig kommet tryk på udviklingen og politikformuleringen. Moderniseringsministeren er meget aktiv og målbevidst og personligt engageret i digitaliseringen, siger Allan Christensen, som er nyudnævnt administrerende direktør for Rambøll Management Norge.
Han bekræfter, at Norge ser mod Danmark for at få inspiration til digitalisering.
- Men nordmændene kigger da også andre steder hen, tilføjer han.

Fakta er dog, at der har været en del trafik af digitaliseringsdelegationer mellem Norge og Danmark i anden halvdel af 2004. Alene i Udenrigsministeriet har der været tre norske besøg.
Desuden har folk fra Den Digitale Taskforce flere gange været i Norge - og moderniseringsministeren med følge var i Danmark i to dage i november. Her var videnskabsminister Helge Sander og Den Digitale Taskforce værter for den norske delegation, der blandt andet blev inspireret af det gode samarbejde mellem stat, kommuner og amter om digitalisering.
- Det samarbejde er vi generelt ganske imponerede af. Jeg tror også, at vi skal have pejlemærker som de danske med i vores nye strategi. Det er en god ting at kunne måle fremdriften, siger Hugo Parr.
Også en statistisk udgivelse som Informationssamfundet Danmark kunne han godt tænke sig en pendant til, om end han understreger at man ikke bare har tænkt sig at lave en kopi.

Flere større danske it- og konsulentvirksomheder har allerede etableret sig i Norge for at udnytte deres kompetencer og erfaringer fra digitaliseringen af den offentlige sektor i Danmark. Top Nordic er et eksempel, Rambøll Management er et andet.
Rambøll Management Norge slog dørene op den 1. januar 2005, men havde allerede da løst opgaven med at rådgive regeringen om en ny digitaliseringsstrategi, som skal afløse eNorge. ENorge er den handlingsplan, der nogle år i træk er blevet opdateret.
Ifølge ekspeditionschef Hugo Parr i Moderniseringsministeriet vil den nye strategi og handlingsplan være klar inden sommerferien.
Den første norske IT i Praksis-undersøgelse, der netop er udkommet i denne uge viser, at selv om Norge ligger noget efter Danmark i de internationale e-gov-undersøgelser, er der mange lighedspunkter i de barrierer for digital forvaltning, man slås med.
- De to største forskelle er, at nordmændene endnu ikke har taget fat på outsourcing og på at bruge digital signatur. Ellers er den mest markante forskel nok, at der virkelig er kommet meget turbo på heroppe. 80 procent af alle offentlige institutioner vil påbegynde ESDH projekter (elektronisk sags- og dokumenthåndtering) i år, siger Allan Christensen, Rambøll Management Norge.
Den 15. marts vil udenrigsministeriets prisvindende it-chef, Svend Olling, være indlægsholder ved en konference, som Rambøll Management Norge og Norsk Dataforening holder sammen, baseret på den første norske udgave af IT i Praksis, som netop er udkommet i denne uge.
- Norge står jo over for at skulle det samme igennem som Danmark med at effektivisere og modernisere den offentlige sektor, siger ministerråd Claus Hermansen ved den danske ambassade i Oslo.
Oven i købet er der for tiden også politiske drøftelser i gang om en strukturreform. Overvejelserne går blandt andet på at sammenlægge de norske amter til fem storregioner og slå nogle af de 486 kommuner sammen til større enheder.
For at promovere danske it-virksomheders kompetencer inden for digital forvaltning, er den danske ambassade ved at tilrettelægge et fremstød for mindre danske it-virksomheder i Norge, som skal vare det meste af 2005. En godkendelse og en pose penge fra Danmarks Eksportråd mangler formelt stadig, men køreplanen er klar.
Også ministerråd Claus Hermansen bruger ordet "turbo" til at beskrive de norske digitaliseringstilstande.
- Den politiske erkendelse af, at man halter bagefter har virkelig sat gang i udviklingen. Der skal investeres alle steder, i sundhedsvæsnet, i forsvaret, i kommunerne. Der er opgaver nok at byde på for dygtige, danske it-virksomheder, siger Claus Hermansen.

Billedtekst:
Det norske moderniseringsministerium
45-årige Morten Andreas Meyer indtog for et halvt år siden det norske moderniseringsministerium. Samtidig med udnævnelsen blev der møbleret rundt på porteføljerne, Moderniseringsministeriet har ud over it-politikken ansvarsområderne Konkurrencepolitik, Organisationsomstilling/personalepolitik og statsforvaltningen.
Således har nordmændene med et snuptag samlet de ansvarsområder, der har betydning for digitalisering og modernisering af den offentlige forvaltning i et og samme ministerium.
Det er dog ikke ministeriet, men det nye koordinerende organ for eForvaltning, der skal styre digitaliseringsprocessen.
I Danmark har Finansministeriet rollen som effektiviserings- og moderniseringsministerium, der driver udviklingen ved hjælp af økonomiske incitamenter. Videnskabsministeriet har ansvaret for it-politikken, it-arkitektur og standarder. Og endelig har den tværoffentlige Digitale Taskforce med Projekt Digital Forvaltning i ryggen ansvaret for fremdriften i digitaliseringen.

Billedtekst:
- De to største forskelle er, at nordmændene endnu ikke har taget fat på outsourcing og på at bruge digital signatur. Ellers er der virkelig er kommet meget turbo på heroppe, siger Allan Christensen, Rambøll
Management Norge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere