Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.
Der er lang vej til det pejlemærke i strategien for digital forvaltning, der siger, at 75 procent af digitaliseringsprojekterne skal frigøre ressourcer.
Mens det går fint med at digitalisere Danmark - og FN netop har udnævnt os til næstbedst i verden til digital forvaltning efter USA - ligger den såkaldte frigørelse af ressourcer meget langt fra de opstillede mål.
Zoomer man ind på effekten af digitaliseringsprojekterne i de helt friske tal fra Danmarks Statistik, så er det to skridt frem og et tilbage i disciplinen "frigørelse af ressourcer".
De tre procent af myndighederne, der i 2003 svarede, at deres digitaliseringsprojekter i høj grad havde frigjort ressourcer, er steget med beskedne ét procentpoint til i alt fire procent i 2004.
De 43 procent, der i 2003 svarede at digitaliseringsprojekter i nogen grad havde frigjort ressourcer, er derimod faldet til 40 procent i 2004.
Samlet set er tallet for, om der er frigjort ressourcer i varierende grad altså faldet fra 46 procent i 2003 til 44 procent i 2004.
Danmarks Statistik kommenterer, hvordan tallene om ressourcefrigørelse og effekt skal tolkes:
"Der kan imidlertid tænkes vellykkede it-projekter, som endnu ikke har givet ressourcemæssige afkast. Resultaterne viser de talmæssige sammenhænge, men ikke nødvendigvis forholdet mellem årsag og virkning."
Der er altså ikke nødvendigvis tale om, at de ansvarlige for digitaliseringsprojekterne skal iklæde sig sæk og aske eller flagellere sig selv, fordi de har fejlet, men der er unægtelig langt til de ressource-frigørelsesmål i strategien for Projekt Digital Forvaltning, der skal være nået ved udgangen af 2006. Her skulle det gerne være 75 procent af alle digitaliseringsprojekter, der frigør ressourcer. Og 25 procent af dem skulle gerne gøre det i høj grad.
På andre områder er der pæn fremgang mod de opstillede mål. Andre af målene er allerede opfyldt. Det gælder for eksempel målet om, at højst 10 procent af myndighederne må anse mangel på politisk vilje og klare mål som en alvorlig barriere.
Målet om, at 60 procent af myndighederne skal være i stand til at kommunikere sikkert elektronisk med hinanden, vil blive overopfyldt på tirsdag den 1. februar, som er deadline for eDag2. Her skal alle myndigheder nemlig opfylde kravet.
Boks:
offentlig it-brug
Danmarks Statistiks udsendelse af "Den offentlige sektors brug af it 2004" i denne uge, gør det muligt at tage en detaljeret temperatur på, hvordan det går med fremdriften af egov i Danmark.
Strategien for Projekt Digital Forvaltning fik for et år siden tilføjet fem pejlemærker med målbare mål, der skal være nået ved udgangen af 2006.
Målene relaterer sig for de flestes vedkommende til data, der kan findes i publikationen fra Danmarks Statistik.
Imidlertid ønsker Den Digitale Taskforce ikke at kommentere resultaterne på grund af valget.
Læs mere på side 18 i denne avis og side 55 i magasinet Computerworld eGov, som
følger med avisen i denne uge.