Det forkromede overblik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.


I pjecen Reform i Praksis har KL samlet en oversigt over artikler, bøger og andre publikationer, der handler om kommunalreformen - eller dele af den.
Reform i praksis - Inspiration til gennemførelse af opgave- og strukturreformen kan downloades fra www.kl.dk

Ja - kommuner kan lære meget af private fusioner
Trods erhvervslivets grundlæggende anderledes rammevilkår, er der meget, kommunerne kan lære af private fusioner. Det er tesen bag en bog, hvor private topledere øser af deres erfaringer fra seks virksomhedsfusioner. Bogen er baseret på interviews med blandt andre Merete Eldrup (JP/Politikens Hus), Finn Lund Andersen (TDC), Lars Steensgaard Mørch (Danske Bank) og Michael von Bülow (MT Højgaard). Desuden medvirker direktør Poul Blaabjerg, Center for Ledelse, og Anne-Marie Søderberg, professor ved Handelshøjskolen i København, har bidraget med en overbliksartikel om private fusioner.
I Anne-Marie Søderbergs bidrag kan man blandt andet læse, at de kommunale ledere skal være forberedt på at tackle både sorgreaktioner, stress og stor vrede hos medarbejderne. Nogle vil føle sorg over at miste den gamle organisation, mens andre vil føle vrede og afmagt ved at blive sat i en situation, de ikke selv har kontrol over, og som truer deres identitet og tilknytning til kollegerne. Usikkerheden på fremtiden vil i sig selv give grobund for stress hos medarbejdere og ledere. I studier af fusioner har man set, at helt op til halvdelen af lederne søger væk over en treårs periode, skriver Anne-Marie Søderberg.
Hendes råd er, at man ved fusioner kommunikerer hurtigt ud til nøglemedarbejdere, at man nødigt vil miste dem. Problemet er blot, at de siddende politikere ikke kan love disse nøglemedarbejdere noget. Løfter om fremtiden kan kun den politiske ledelse, som vælges til november, give.
Men en absolut lærerig bog, som kommunalpolitikere og kommunale ledere burde have liggende på natbordet for tiden.

Fusionserfaringer fra det private erhvervsliv
- inspiration til de kommunale sammenlægningsprocesser
KL, 2004, 52 sider, 120 kroner for bogformat ISBN: 87-91375-67-3
90 kroner for PDF-format. ISBN: 87-91375-68-1-pdf
Kan bestilles på www.kommuneinformation.dk/812974

Fusioner skal ledes for at lykkes
"Om der bliver frigivet energi ved de kommunale fusioner, afhænger i høj grad af ledernes evne til at lede forandringerne og skabe engagement og opbakning blandt medarbejderne til processen". Sådan lyder det i forordet til bogen, der skal inspirere kommunale ledere og vise mulige veje i en fusionsproces. Bogen gennemgår ni temaer, der kræver særlig opmærksomhed i en fusionsproces.
Men frem for alt skal fusioner ledes for at lykkes. Det er bogens tese.

Når vi flytter sammen
- ledelse af kommunale fusioner
2004, ISBN: 87-91375-60-6, Redigeret af Jesper Baltzer Amskov (KL), Frank Iversen og Astrid Fabricius (Perspektivgruppen),
Udgivet af KL og KTO. Distribution Kommuneinformation. Bogen er gratis og kan også downloades fra KL's hjemmeside i PDF-format

Her er udbuds-gærdet lavest - værsgo at springe
Hovedbudskabet i en ny vejledning fra Konkurrencestyrelsen er, at der ikke generelt kan dispenseres fra udbudsreglerne i forbindelse med kommunalreformen. Men styrelsen peger på steder, hvor gærdet er lidt lavere end andre,
og hvor det vil være relevant at hoppe, når der skal indgås nye aftaler eller forlænge eller ændre gamle aftaler, når kommuner fusionerer eller opgaver skifter ejermand. Disse steder beskrives et for et i vejledningen, som det nok kan be-tale sig for kommunerne at bruge en regnvejrsdag på at nærstudere. Konkurrencestyrelsen lover også supplerende vejledninger på enkeltområder hed ad
vejen mod reformen.
Så må man bare håbe, at disse ikke er lige så længe undervejs som denne,
der blev sat i gang i januar 2004 og først blev færdig i december.

Vejledning: Udbud i forbindelse med kommunalreformen
- håndtering af forskellige udbudssituationer
Konkurrencestyrelsen, 2. december 2004
Kan downloades fra www.konkurrencestyrelsen.dk

Sådan barberes geden
Procesguiden fra KL opstiller centrale anbefalinger til, hvordan og i hvilken rækkefølge en sammenlægnings udfordringer med fordel kan håndteres lokalt. Procesguiden indeholder en række temaer: Forståelse af sammenlægningsprocessen, Lovgrundlaget, Faser og fokusområder, Anbefalinger til håndtering af sammenlægningsprocessen, Værktøjskassen - herunder en uddybet del om kommunikation og Implementering af nye opgaver - cases.

Guiden kan hentes på www.kl.dk/procesguide

Det nye Danmark skal organiseres sådan
John Storm Pedersens bog "Nye rammer" indeholder en systematisk model
til analyse af, hvordan de politiske opgaver bedst organiseres under og efter strukturreformen. Forfatteren er forsker og lektor ved RUC, og han har brugt strukturreformen som gennemgående case i sin analysemodel.

Nye rammer: Offentlig opgaveløsning under og efter strukturreformen
John Storm Pedersen, 2004, Børsens Forlag, 336 sider, 399 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere