Fusionslystne kommuner tager forskud på festen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.


Fælles it-sikkerhedspolitik
Bredebro, Tønder, Skærbæk, Højer, Løgumkloster og den nyankomne til fusionen, Nørre Rangstrup, har udnævnt sig selv til
"6 rigtige". De håber i hvert fald, at de ikke er forkert på den, når de satser på at få dispensation til en it-sammenlægning før tid.
It-chef Bent Johannsen går sammen med sine kolleger i samarbejdet www.6rigtige.dk rundt og håber på, at han kan trykke på startknappen for en it-fusion så hurtigt som muligt, efter at lovpakken om strukturreformen er vedtaget. Det sker efter planen inden sommerferien.
- Vi er nødt til at vente på en afklaring af, om sammenlægningslovens paragraf 41 om dispensationer kan fortolkes, så vi kan få lov til at fusionere vores it-systemer før 1. januar 2007. Men vi arbejder efter en plan, der siger, at det lykkes, siger it-chefen.
Tvivlen bunder blandt andet i, at kommunerne skal kunne aflevere et selvstændigt regnskab den 31. december 2006.
Der er flere årsager til, at de "6 rigtige" kommuner gerne vil fusionere deres it-systemer før tid.
- Det vil være en stor fordel at undgå at skulle gøre det hele på en gang. Hvis it-systemerne allerede er på plads, kan vi koncentrere os om organisation og personale
1. januar 2007. Det gør det noget nemmere, siger Bent Johannsen.
En anden årsag er, at man rent faktisk er i stand til at fusionere kommunernes it før tid. Eneste hurdle er at få bragt Nørre Rangstrup på omgangshøjde med de øvrige fem, som i praksis er meget viklet ind i hinanden med et it-samarbejde, der begyndte allerede i 2001.
Ikke alene har de allerede et fælles driftscenter i Tønder. De har også anskaffet et ESDH-system i fællesskab.
- Og det er implementeret ens i alle kommunerne efter én fælles arbjedsgangsanalyse, understreger Bent Johannsen.
Hertil kommer en fælles ældreløsning og mange samordnede decentrale systemer. På det sociale område er de store fagsystemer ens, og man har ensrettet den måde, KMD Sag er implementeret på.
Alt dette har gjort de "6 rigtige" kommuner rigtigt interessante for KMD. Så interessante, at de netop har lavet en partnerskabsaftale med leverandøren, som indebærer, at de "6 rigtige" blandt andet udarbejder drejebøger over, hvordan de har gjort og vil gøre i den kommende tid. KMD vil gerne bruge dem som sammenlægningspilot - og forhåbentlig høste nogle måske lidt mere anvendelige erfaringer i en it-fusion, hvor der fra starten har været mere fokus på it, end der var på Bornholm.
- I princippet vil vi reimplementere alle it-systemerne i forbindelse med fusionen, så de passer til den større nykommunes behov, samtidig med at vi skaber en fælles arkitektur og datasammenhæng, siger Bent Johannsen.
- Det vil give os en stor fordel frem for de fleste andre, som bliver nødt til først at lægge systemerne sammen for at kunne sikre driften efter 1. januar 2007 og dernæst tilpasse systemerne til den nye organisation. Vi kan nøjes med en arbejdsgang, hvis vi altså får lov, siger it-chefen i Bredebro.

En fælles it-chef øger fagligheden
Stenløse, Ølstykke og Ledøje-Smørum har ansat en fælles it-chef, der skal stå for it-
delen af kommunesammenlægningen. Den fornødne it-faglighed fandtes slet ikke hos de tre kommuner.
Navnet på den nye kommune skal først findes i løbet af foråret - formentlig med borgernes hjælp - men it-chefen ér fundet. Han hedder Jørgen Kristensen og tiltræder 1. februar.
Ud over at fungere som it-chef i Stenløse, Ølstykke og Ledøje-Smørum Kommuner frem til 1. januar 2007 - og i den nye kommune efter fusionen - skal han også styre it-delen af kommunefusionen.
- Der må være mange andre små kommuner, der ligesom os ikke har personer ansat med den fornødne it-viden og faglige dybde til at stå for en fusion, siger Lars Hansen, vicekommunaldirektør i Stenløse Kommune.
Derfor var det en nem beslutning - meget nemmere end navnet på den nye kommune - for de tre at enes om at skynde sig at ansætte en rigtig it-chef. Sådan en havde ingen af kommunerne nemlig, idet it-
området hidtil har været placeret under chefer, der havde forskellige andre hovedansvar.
- Nu føler vi os meget tryggere, siger Lars Hansen.

Vil lægge it sammen før tid
I den nye kommune med arbejdstitlen Sydsjælland-Møn lå det lige til højrebenet at begynde at skabe en fælles it-sikkerhedspolitik allerede i december 2004. It-området må dog lige klappe hesten, indtil resten af organisationen er klar.
Navnet ligger ikke lige for, så man må bruge en arbejdstitel. It-chef Jesper Nielsen håber inderligt, den ikke bliver permanent.
- Jeg foretrækker langt et navn uden æ, ø og å - og det har jeg også gjort opmærksom på. Nu må vi så se, om der er nogen, der lytter, siger Jesper Nielsen, der er it-chef i Vordingborg Kommune.
Hvornår navnet på fusionen mellem Langebæk, Møn, Præstø og Vordingborg Kommuner falder på plads, er ikke godt at vide. Gamle købstæder giver ikke sådan køb på deres navn.
Hvad der imidlertid har ligget lige til højrebenet, er et it-samarbejde mellem de fire kommuner, som tager udgangspunkt i en ny, fælles it-sikkerhedspolitik.
De fire stod alle over for en revision af deres it-sikkerhedspolitikker. Og de kender hinanden særdeles godt fra kommunesamarbejdet Sjælland Syd.
Her var man - før den kommende strukturreform blev konkret - godt i gang med en analyse, der skulle have endt med en sammenlægning af it-driften af 11 kommuner. Processen blev imidlertid standset på grund af reformen.
Nu bliver de 11 kommuner plus en mere til tre kommuner. Foruden Sydsjælland-Møn er det Ny Næstved og Fakse-Haslev Kommuner.
- I dag er de andre deltagere i Sjælland Syd blevet mit bagland. Vi har besluttet at koordinere vores sammenlægningsprocesser, fordi vi kender hinanden så godt, siger it-chef Jesper Nielsen.
Den nye, fælles it-sikkerhedspolitik vil være resultatet af det første fælles it-projekt i den nye kommune. Det skal være færdigt ved udgangen af februar, hvorefter it-sikkerheden vil danne et fælles fundament til at bygge fusionen på.
Statusregistreringen af alle de grundlæggende it-systemer vil også være færdig i slutningen af februar.
- Så holder vi nok en lille pause, mens vi venter på politikerne. Faktisk er vi blevet bedt om at klappe hesten lidt, fordi vi på it-området er så meget længere fremme end resten af organisationen, siger Jesper Nielsen.
- Vi kan heller ikke komme længere, før arbejdsgrupperne fra fagforvaltningerne er på plads, fordi vi mangler fagligt modspil. Det er jo her, de har fingeren på pulsen med fagsystemerne, siger Jesper Nielsen.
It-afdelingen kan i mellemtiden godt gå i gang med at lave de knap så politisk følsomme fælles it-systemer som mail og intranet. Det fælles ESDH-system må dog vente, selv om fusionskommunerne teknisk set egentlig ikke er så forskellige.
- På den organisatoriske side af dokumenthåndteringen forventer jeg rigtig mange forskellige meninger, hvis man skal dømme efter, hvor forskelligt det er implementeret i de fire kommuner, forudser Vordingborgs it-chef, Jesper Nielsen.

www.komsammen.dk
Allerede i april 2004 indledte Holbæk, Tornved, Tølløse, Svinninge og Jernløse forhandlinger om at lægge kommunerne sammen. Det betyder, at arbejdet med den kommende fusion til Ny Holbæk Kommune er meget langt fremme.
Det kan man forvisse sig om ved at lægge vejen forbi www.komsammen.dk.
En del af visionen er nemlig åbenhed, hvilket gør det oplagt for andre ikke så fremmelige fusioner at bruge hjemmesiden (der dog netop er ved at blive redesignet) som tjekliste og inspiration.

www.viborgstorkommune.dk
Bjerringbro, Viborg, Fjends, Karup, Møldrup og Tjele bruger blandt andet KL's Procesguide som ledetråd i sammenlægningsarbejdet, der ledes af et allerede kørende projektsekretariat. Sekretariatet har til huse på Viborg Kaserne og er finansieret med midler fra Viborgegnens Udviklingsråd.
Viborg Storkommune bliver landets største kommune med et areal på 1.400 kvadratkilometer.
Den fælles hjemmeside er for længst gået på nettet og indeholder information om alt det arbejde, der allerede er i gang. It-udvalgets fem medlemmer skal være klar med en status 1. marts.

www.regionsyddanmark.dk
Vest for Storebælt, nord for grænsen og øst for Vadehavet. Her finder du den kommende Region Syddanmark, som får hovedsæde i Vejle.
Sådan lyder den poetiske beskrivelse på den fælles hjemmeside, der ifølge målsætningen blandt andet skal være informationsmæssigt omdrejningspunkt for valget til det nye regionsråd 15. november og medvirke til, at de forskellige dele af regionen kommer til at kende mere til hinanden.
Det var de fire amtsborgmestre i de involverede amter, der bestemte, at en fælles hjemmeside skulle være en realitet inden 1. november 2004.

www.broenderslev-dronninglund.dk
Indtil det folkevalgte sammenlægningsudvalg træder sammen den 1. januar 2006, er det et forberedelsesudvalg, der styrer den politiske sammenlægningsproces for Brønderslev og Dronninglund Kommuner. Udvalget har syv byrådsmedlemmer fra hver af de to kommuner med borgmestrene som formænd.
Ellers er projektgrupper - i enkelte sektorer eller på tværs - et nøgleord i forberedelsesprocessen i Brønderslev-Dronninglund Kommune.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere