Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. januar 2005.
Strukturreformens første dønning har allerede ramt HR-konsulentvirksomheder som Mercuri Urval. Bølgen består af topchefer fra amter og kommuner, som af den ene eller den anden grund ikke agter at lægge ryg til det kommende års jobmæssige usikkerhed.
- De kommer, fordi de ikke tror, de får den bestemmende post. Eller fordi de måske allerede har været igennem én større organisationsændring og ikke orker en til. Eller fordi de vælger at benytte lejligheden til et brat sporskifte i karrieren, siger Steen Vidø, direktør, Mercuri Urval.
Han understreger, at det ikke er de ældre, der kommer med den første bølge, men typisk folk midt i karrieren på 40-45 år.
- Er man et par år fra pensionsalderen, vælger man typisk den strategi at holde lav profil - eller man lægger kortene på bordet og siger: Brug mig til hvad I vil de sidste to år af mit arbejdsliv, siger Steen Vidø.
Nogle går også på pension allerede nu eller i løbet af 2005.
Det gælder for eksempel Morsø kommunes 63-årige Ivar Dreyer, der dog går til en toårig seniorstilling fra 1. april, hvor han skal bistå den nye ledelse med arbejdet med at gennemføre reformen.
Morsø Kommune skal ikke fusionere, men Ivar Dreyer følte alligevel, at kommunen var bedst tjent med at have den samme kommunaldirektør før, under og efter kommunalreformen.
Tidligere chefer styrker ledelsen
Formanden for Kommunaldirektørernes strukturudvalg, Jens Christian Birch, Greve kommune, forudser at en del andre kommunaldirektører, som er tæt på pensionsalderen, vil forsøge at få forskellige særordninger ved de kommende fusioner.
- Men nuværende topchefer i alle aldre vil få rådgivende job eller job på lavere niveau i de nye kommuner, forudser Jens Christian Birch, der ikke forventer et større blodbad.
Thomas Pallesen, lektor ved Institut for Statskundskabs afdeling for offentlig forvaltning, Århus, tror at vi kommer til at se mange parallelkonstruktioner, hvor tidligere kommunale topchefer bliver kommitterede, så nykommunerne reelt får styrket ledelsen i forhold til de gamle kommuner.
- Jeg gætter på, at ledelseskonstruktionerne i de nye kommuner bliver mere koncernledelses-agtige - en slags fællesledelse - for at tage brodden af det faktum, at der kun er brug for én kommunaldirektør i hver kommune. Men nogle vil formentlig opleve det som en voldsom degradering, siger Thomas Pallesen.
Boks:
Frygt for faneflugt fra amter
I Nordjyllands amt overvejer amtsdirektør Per Okkels at tilbyde penge til visse typer nøglemedabejdere for at blive til der lukkes og slukkes for at sikre, at nøglestillingerne er besat helt frem til 31. december 2006.
Amtsrådsforeningen har nedsat en arbejdsgruppe, der beskæftiger sig med de personalemæssige konsekvenser af strukturreformen, herunder hvordan man sikrer sig mod faneflugt i de kommende to år.
Kommunaldirektører på korttidskontrakter
Rudkøbing kommune har lejet en kommunaldirektør på en korttidskontrakt hos konsulentfirmaet H. C. Vestergaard, efter at den tidligere kommunaldirektør netop er fratrådt. Ifølge kontrakten skal 61-årige Poul Johansen sidde på posten frem til 1. januar 2007, når reformen træder i kraft og Rudkøbing Kommune bliver en del af Langelands Kommune. Han har erfaring som kommunaldirektør i en række kommuner igennem 24 år.
Chefkonsulent Flemming Heilberg fra KL's Struktursekretariat finder det meget sandsynligt, at vi kommer til at se flere korttidsansatte kommunale topchefer frem til reformen.
- Når lovene er vedtaget, kan det være særdeles hensigtsmæssigt at ansætte folk på kortere tid i kommunale chefstillinger, i de tilfælde hvor de nuværende chefer fratræder, før reformen træder i kraft, siger Flemming Heilberg.