Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. januar 2005.
It-branchens forventninger om, at Danmarks investering i digital forvaltning vil give afkast i form af eksport, er omsider ved at blive indfriet. Men det går ikke lige hurtigt for alle, og ikke alt kan sælges uden for landets grænser.
Danske virksomheder ligger forrest i feltet, når det gælder løsninger inden for digital forvaltning. Det begynder nu endelig at give afkast i form af eksport, og i 2005 deltager 10 teknologivirksomheder i et eksportfremstød i Norge.
ScanJour er en dansk virksomhed, der udvikler produkter rettet mod danske kunder og deres arbejdsgange. Indenfor et år til halvandet venter ScanJour imidlertid at være klar med en eksportløsning, der kan tilpasses andre landes lovgivning og systemer
Baggrunden er det fællesoffentlige projekt for elektronisk sags- og dokumenthåndtering, ESDH, hvor selskabet er med i et af de tre konsortier med rammeaftaler med det offentlige Danmark.
- Vi har ikke noget konkret projekt endnu, men er i kontakt med mulige udenlandske partnere. Når det danske marked har gjort sig nogle erfaringer, venter jeg et ESDH-projekt, som bygger på dansk software og er eksporteret på baggrund af de danske erfaringer, siger ScanJours administrerende direktør, Bo Schor.
Han peger på, at i modsætning til selskaber som Resultmaker, der netop er begyndt at eksportere sin indberetningsløsning til erhvervsportalen Virk.dk, bliver der tale om eksport af en hel løsning frem for en enkelt teknologikomponent.
For godt to år siden afslørede en undersøgelse blandt IT-Brancheforeningens medlemsvirksomheder en markant interesse for digital forvaltning. Det hang sammen med forventninger om store muligheder for fremtidig eksport af relaterede produkter, hvis dansk e-gov fik succes.
Her godt to år senere modererer formanden for IT-Brancheforeningen, Lars Monrad-Gylling, forventningerne lidt.
Før så man digital forvaltning som noget særligt. Nu er det bygget ind i eksisterende systemer, siger Monrad-Gylling.
Han peger på, at der i eksportsammenhæng er forskel på teknologileverandører og leverandører af indhold, der typisk er lovbundet og nationalspecifikt og dermed vanskeligt eksporterbart.
I denne sidste kategori er KMD, hvor Monrad-Gylling til daglig er administrerende direktør. Og på den baggrund har KMD ikke nogen umiddelbare eksportplaner.
Teknologiprodukter til digital forvaltning, derimod kan sælges i udlandet, hvis de kan gøres tilstrækkeligt generiske, siger han.
For ScanJour gælder det allerede, at ESDH-løsningen har en generisk sagsbehandlingsinfrastruktur.
- Vi har ikke et internationalt produkt. Men med en standardramme har vi et produkt, som udenlandske partnere kan tilpasse i forhold til national lov og praksis. Den model tror vi meget på, siger Bo Schor.
Århus-firmaet Key2Know, hvis e-learning og dokumentstyringsløsninger blandt andet er målrettet mod sundhedssektoren, har også taget hul på eksporten. Her siger administrerende direktør Bo Sejer Frandsen, at der nok er lovbindinger på nogle områder, men ikke på mange andre:
- Mit bud er, at man burde kunne lave løsninger, der er så generiske, at det kan lade sig gøre at eksportere.
Han fremhæver betydningen af Danmarks fremskudte position inden for digital forvaltning og gode danske referencer i forhold til udenlandske kunder, og efterlyser i den forbindelse uafhængige undersøgelser, der kan påvise, på hvilke områder Danmark rent faktisk er længere fremme end andre. For det hjælper de internationale salg.
Key2Know er begyndt at eksportere til Norge og Sverige og interesserer sig også aktivt for det tyske marked ved hjælp af eksportstøtte. I 2004 er oparbejdet en eksportandel på 8-10 procent af omsætningen på 24 millioner kroner. Den ventes fordoblet til omkring 20 procent i løbet af et års tid.
Mens Mærsk Data-selskabet Acure med dets sundheds-it nu bliver markedsført af IBM's internationale organisation, slås de små og mellemstore danske virksomheder med, at det er svært og dyrt at komme ud på eksportmarkederne.
Ti teknologivirksomheder deltager i 2005 i et eksportfremstød i Norge, som gennemføres af LNP Market Development med støtte fra Danmarks Eksportråd og i samarbejde med den danske ambassade i Norge. Hovedfokus er på den offentlige sektor. Blandt deltagerne er IT Practice, Targit samt konsulentvirksomheden Pentia, der blandt andet har udklækket Sitecore - leverandør af CMS og portalramme til Virk.dk.
Pentia tager to produkter med til Norge. Henholdsvis teknologien til Dansk Patient Sikkerheds Database, et rapporteringssystem til sundhedsvæsenet, og en multisite CMS-løsning, udviklet til Københavns Kommunes Center for Informatik.
- Vi blev inviteret til at deltage, fordi vi sidder med specifikke kompetencer, og det synes oplagt gennem eksport at genbruge de teknologier, vi har udviklet. Mange problematikker går igen i andre lande, så det er synd at begrænse udbredelsen til Danmark, siger Pentias salgschef, Mona Saxlund Bischoff.
Targit, der leverer generisk business intelligence til billige priser via en partnerstrategi, har allerede satset stort på eksport og er også med i det norske fremstød med fokus på den offentlige sektor på grund af muligheden for således at løfte i flok. For små og mellemstore virksomheder er eksport en overvindelse og en økonomisk belastning, siger virksomhedens direktør for salg og marketing, Hans-Christian Brahe Møller.
IT Practice, der også deltager i det norske fremstød, satser ellers på markedsføring over internettet. En strategi der har høstet store internationale kunder til selskabet i dets arbejde med sikkerhedsaspekter ved digital signatur.
- Vi afstod fra eksport i lang tid, fordi det er så ressourcekrævende. Men ved at markedsføre os på nettet har vi eksempelvis fået Deutsche Post og det største franske serviceselskab Atos Origins spanske datterselskab som kunder, fortæller stifter og direktør Torben Falholt.
Udviklingen i den offentlige sektor rummer en enestående chance for danske it-virksomheder, mener han. Betingelsen er, at det offentlige holder ud trods problemer undervejs, som det eksempelvis er set med de elektroniske patientjournaler, og at det lykkes Videnskabsministeriet at få vedtaget de rette åbne standarder, så alle kan være med.
Billedtekst:
Lars Monrad-Gylling peger på, at der i eksportsammenhæng er forskel på teknologileveranrører og leverandører af indhold
Lars Monrad-gylling er formand for it-brancheforeningen og adm. dir. for kmd
Billedtekst:
- Vi arbejder med et ESDH-projekt, som bygger på dansk software og eksporteres på baggrund af de danske erfaringer
Bo schor, adm. dir. for scanjour
Billedtekst:
- Vi afstod fra eksport i lang tid, fordi det er så ressourcekrævende, men ved at markedsføre os på nettet har vi eksempelvis fået Deutsche Post som kunde.
Torben falholt, stifter og direktør af it practice
Boks:
Eksportbarrierer fjernes
Kombinationen af et avanceret hjemmemarked og tendensen til standardisering og modularisering af e-gov produkterne indikerer et spændende eksportpotentiale, som burde udnyttes noget mere, mener ITEK's direktør, Tom Togsverd.
Derudover er der med de nye standardkontrakter med staten, den såkaldte K01 der har afløst K18, fjernet en kontant barriere.
- Tidligere havde staten ophavsret til alt, hvad virksomhederne udviklede til dem. De nye kontrakter giver bedre muligheder for, at leverandørerne kan videresælge og dermed også eksportere de byggeklodser, de kommer med, siger Togsverd.
Fra IT-Brancheforeningen kommer tovholderen for Udvalg for Digital Forvaltning, vicedirektør Jane Eis Larsen, med en opfordring til virksomhederne, der ellers gennem de seneste år har nået at konstatere nogle af besværlighederne ved at eksportere digital forvaltning.
- Vi vil se mange nye produkter i forbindelse med strukturreformen, og der bør leverandørerne huske at tænke i eksportbaner.
Jane Eis Larsen peger derudover på, at eksporten kan have mange former. Har en virksomhed store kompetencer i at lave digitale forvaltningsløsninger kan den eksempelvis lave udviklingsarbejde for udenlandske leverandører.
Eksport af rådgivning manifesterer sig hos Rambøll Management, der per 1. januar har åbnet kontor i Oslo som led i sin internationale strategi. Fokus er først og fremmest den offentlige sektor og digital forvaltning.
Boks:
Vi har talt med:
• Kaare Nørgaard, direktør, Resultmaker
• Hans-Christian Brahe Møller,
VP salg og marketing, Targit
• Bo Sejer Frandsen, adm. dir., Key2Know
• Torben Falholt, stifter og direktør,
IT Practice
• Mona Saxlund Bischoff, salgschef, Pentia
• Bo Schor, adm. dir., ScanJour
• Niels Ole Kleinstrup,
Industry Leader, IBM
• Hans Erik Henriksen,
Healthcare Industry Leader, IBM
• Allan J. Christensen, adm. dir., Rambøll Management, Norge
• Jan Larsen, partner i
LNP Market Development
• Lars Monrad-Gylling, formand for
IT-Brancheforeningen
• Jakob Lyngsø, direktør i
IT-Brancheforeningen
• Jane Eis Larsen, vicedirektør i
IT-Brancheforeningen
• Tom Togsverd, direktør, ITEK
• Erik Friis Mondorf,
teknologiattaché ved den danske ambassade i Tokyo
• Anders Rosbo, kommunikations- og marketingdirektør, KMD
• Jesper Rohde, eksportrådgiver, Eksportrådet
• Jacob Michael Lund, udviklingschef i Dansk Handel & Service