Digitale Domptører

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. januar 2005.


Meget lidt i denne verden er gratis. I hvert fald ikke i længden. Efter 25 års fri brug af dankortet, der banede vejen for store rationaliseringer og gennemgribende forandringer i bankverdenen, er det forbi. Det gratis dankort er dødt, chipkortet med løbende omkostninger lever. Brugerne er tæmmede og tilpassede og vil - trods bistre og forudsigelige protester - i løbet af få uger vænne sig til at betale en halv krone, hver gang kortet bruges. Hvis da ikke detailhandlen vælger at lade udgiften indgå på linie med strøm og varme og gøre den usynlig for kunderne.
Med stor tålmodighed og en vedholdende strategi er det lykkedes bankerne at ændre vores vaner, så de både kan spare penge og fra nu af blive endnu rigere (alt om rentemarginalernes betydning for deres indtjening ufortalt).
Dankortet fik en vaklende begyndelse i firserne, hvor mange manden på gaden afviste kortet af frygt for at miste overblikket over den personlige økonomi, og sågar kunne mønstre en art folkelig modstand anført af kritiske akademikere som Peter Kemp, som foreslog udviklingen af alternativet danpung, der kunne oplades. Men modstanden døde ud, og dankortet sejrede og vandt en folkelig opbakning, der på verdensplan næppe er overgået. Dankortet virkede bare alle steder - og i takt med introduktionen af gebyr på brug af checks, kontoudtog og andre bankdokumenter, blev danskernes forhold til plovmænd og vandmærker forvandlet til cifre på et display.

I dag fremstår bankerne strømlinede, effektive og med ejerskab til en digital infrastruktur, som er garanteret finansielt.
Men den digitale bankverden ligner kun en halv inspiration for en offentlig sektor, der skal opnå rationaliseringsgevinster meget hurtigere end bankerne. Stat, regioner og kommuner har kun få år til at tæmme danskerne digitalt.
Et middel er at lukke for anvendelsen af klassiske kanaler som skranker og papirblanketter for derved at skubbe danskerne til at bruge digital signatur. Et andet er at indføre en art brugerbetaling ved henvendelse til det offentlige. Det vil i en ikke fjern fremtid givet blive diskuteret om borgere, der lægger beslag på manuel tid i den offentlige administration, skal bones for det. Akkurat som da bankerne indførte gebyr på checks og kontoudtog. Borgere betaler i forvejen for at få passet børn i vuggestuer og børnehaver. Hvorfor, kan det argumenteres, skal borgere, der insisterer på at bruge papirblanketter og sende håndskrevne breve, ikke betale for en fordyret sagsbehandling?

Og vi kan allerede begynde at tage hul på næste epoke. Når vi er blevet gennemdigitaliserede, skal der holdes liv i infrastrukturen - som med chipkortet. Det koster penge. Staten har frikøbt TDC's digitale signatur i fire år. Herefter er der i princippet intet, som hindrer det meget dominerende teleselskab i at tage betaling for brugen. Som også bankerne formentlig allerede sidder og regner på nu med Net-ID. Vi er blevet tæmmede.




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere