Digital forvaltning baner vej for eksporteventyr

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. januar 2005.


Danmarks satsning på e-government og avanceret digital forvaltning er omsider begyndt at give bonus i form af eksportindtægter og danske arbejdspladser.
2005 tegner til at blive året, hvor det for alvor bryder løs. En række virksomheder, både fra underskoven af små og repræsentanter for de store, arbejder aktivt på at eksportere teknologier, løsninger og kompetencer, som udspringer af deres arbejde med digital forvaltning på hjemmefronten.
Det seneste eksempel er den hurtigtvoksende danske softwarevirksomhed Resultmaker, hvis patenterede indberetningsløsning indgår i erhvervsportalen Virk.dk. Resultmaker, der for bare to måneder siden fik sit internationale gennembrud med en kontrakt med den polske stat, er nu godt på vej ind i Holland gennem en aftale med det hollandske økonomiministerium. Ordren er vundet sammen med Capgemini, en af de største leverandører af it-løsninger til den hollandske stat.
- De strenge danske krav til og standarder for digital forvaltning har ført til udvikling af teknologi, der efterfølgende kan eksporteres. Det er vi helt klart et eksempel på. I og med at Virk.dk nu fungerer godt, og vi har en referencekunde som den danske stat, er vi godt stillet i konkurrencen internationalt, siger Kaare Nørgaard, administrerende direktør i Resultmaker.
Danske it-virksomheder vinder på, at man har tænkt længere i Danmark, eksempelvis ved at indføre standarder som OIO (Offentlig Information Online). Det stiller krav til teknologiværktøjer, som vi herhjemme har måttet finde ud af at leve op til, mens andre endnu ikke kan, pointerer han.
Andre mindre danske it-virksomheder som IT Practice med sikkerhedsteknologi til digital signatur, Key2Know med e-learning og dokumentstyringsløsninger samt Targit med business intelligence til lave priser er også begyndt at eksportere løsninger, som udspringer af deres arbejde med digital forvaltning i Danmark.
- Vores forretning går meget bedre uden for landets grænser end inden for. Det, at vi forberedte os meget grundigt på den digitale signatur i Danmark, har skabt eksportmuligheder for os, siger Torben Falholt, stifter og direktør i IT Practice.
Selskabets vækst i 2004 hidrørte udelukkende fra udlandet. Eksportandelen af sidste års omsætning på 63 millioner kroner løb op i omkring 20 procent fra næsten ingenting året før. I år skønnes forsigtigt en vækst på 70-100 procent.

I den tunge ende af skalaen bereder IBM sig netop nu efter overtagelsen af Mærsk Data på at eksportere løsninger og kompetencer på sundhedsområdet. En strategi for at løfte Mærsks EPJ-udvikler (Elektronisk Patient Journal), Acure, ud over landets grænser er ved at blive ført ud i livet.
- Danmark er i en absolut førerposition på sundhedsområdet i forhold til andre lande. På den baggrund har vi med Acure noget unikt, og det indgår i vores strategi at eksportere det, siger Hans Erik Henriksen, der har ansvar for sundhedsområdet i de nordiske lande for IBM.
En del af strategien er direkte produktsalg til Sverige, hvor Karolinska Instituttet er Acures første kunde, og Norge, hvor man er tæt på at have første salgsaftale på plads. En anden, ikke mindre vigtig del er eksport af de kompetencer, der ligger i Acure.
- Vi er tæt på at have en aftale på plads med IBM i USA, der betyder, at udviklingsopgaver inden for personlig medicin (målrettet den enkelte gennem genteknologi, red.) bliver lagt i Danmark. Helt konkret giver det fem arbejdspladser. Derudover arbejder vi på at få sikret Acure status som kompetencecenter for IBM's Health Care-organisation i Europa, hvilket vil give en større effekt på beskæftigelsen, siger Hans Erik Henriksen.

Flere andre EPJ-selskaber har også eksportfokus, eksempelvis CSC Scandihealth, der er blandt eksportpionérerne.
- Det, vi ser nu, er en betydelig bevidsthed hos virksomhederne om, at de har noget unikt, og det, de har udviklet til Danmark, også kan noget internationalt. Vi har endnu vanskeligt ved at se det i tallene fra Danmarks Statistik, men softwareeksporten er stigende, og det skyldes blandt andet de her løsninger, siger udviklingschef Jacob Michael Lund fra Dansk Handel & Service.

Læs mere side 9

Billedtekst:
"Det, at vi forberedte os meget grundigt på den digitale signatur, har skabt eksportmuligheder for os"
Torben Falholt, IT Practice




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere