Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.
teleudvikling: Kun ét selskab og kun 50.000 kunder benytter i dag 3G-telefoni i Danmark. Alligevel fik Danmark i januar sit eget udviklingscenter for 4G. Det tager nemlig mange år at udvikle en mobiltelefonigeneration. 3G tog 10 år og 4G ventes at tage endnu længere tid.
Naboens datter gør det, folketingsmedlemmer gør det og Hallgrim Ørn Hallgrimsson gør det. Bruger 3G-telefoner.
Blandt andet masser af reklame i DR's dramaserie "Ørnen" har udbredt kendskabet til 3G-telefonen i Danmark. Alligevel har 3G ikke rigtigt fat i befolkningen endnu.
Selvom 3G-teknologien altså endnu ikke er udbredt, gik man alligevel allerede i januar i gang med at forske i 4G i Danmark og skabte i Aalborg et 4G-forskningscenter.
Det tager mange år at udvikle en teknologisk generation inden for mobiltelefoni. De mest optimistiske forventninger taler om 4G-telefoni tidligst om seks-syv år. Så 3G får masser af tid til at få kommerciel succes i de mellemliggende år.
4G-forskningscenteret i Danmark hedder Center for Teleinfrastruktur (CTIF) og blev etableret under Aalborg Universitet. Centret har 180 forskere. Med centret er Danmark allerede godt med internationalt med hensyn til udviklingen af 4G-netværket. Ligesom det var tilfældet med GSM-standarden, der skylder Nordjylland en hel del for udviklingsarbejdet, håber centrets leder Ramjee Prasad også på, at 4G-arbejdet i Aalborg kan bidrage med et væsentligt skub til den højteknologiske industri i Danmark, og dermed - måske - give Danmark et hårdt tiltrængt teknologisk pengelokomotiv a la Ericsson eller Nokia.
CTIF regner ikke med, at de første 4G-løsninger er på markedet før tidligt i 2009. Indtil da forestår der et gigantisk udviklingsarbejde med at få skabt enheder, der forener forskellige teknologier, så det fremstår som ét net, ligesom ambitionen denne gang i højere grad er at tage udgangspunkt i brugernes behov.
Billedtekst:
En ørn på 3G. Hallgrim Ørn Hallgrimsson må de næste mange år "nøjes" med 3G. Selv om næste generation er på tegnebordet, må Ørnen vente nogle år, før han får en 4G-telefon i hånden.
Foto: DR
Boks:
Tålmodighed
Det tog næsten 10 år fra de første ideer og tekniske specifikationer om 3G kom på banen i 1992, til det første selskab lancerede teknologien kommercielt i Japan i oktober 2001. Tiden blev brugt dels til den teknologiske udvikling, dels til et stort organisatorisk arbejde med standarderne.
Udviklingen af 4G ventes at tage mindst lige så lang tid, og i Aalborg regner man ikke med klartone for 4G før tidligst i 2009.
Boks:
Generationerne
4G er mere et princip for kommunikation og dataudveksling mellem digitale enheder end det er en afgrænset teknologisk løsning. Et princip, der især handler om at konvergere kommunikationen ved at skabe en enhed, der forener forskellige teknologier, så de for brugeren fremstår som ét net.
Derudover handler 4G om at forhøje hastigheden på dataudveklingen til et sted mellem 100 og 150 Mbit/s over trådløse net og senere helt op til 1 Gbit/s. Med 4G handler det ikke længere kun om mobiltelefoner, men trådløse enheder mere generelt.
4G erstatter 3G, som nu er ved at blive sat i drift over det meste af verden med dataoverførselshastigheder på foreløbig op til 384 kbit/s.
Anden generation var det digitale GSM, der gik i luften i 1992, der igen afløste det analoge NMT-system, som opfattes som første generation.
Boks:
Nokia: 4G tidligst i 2015
For Nokias Juha Saarnio, der er leder af afdelingen "Industrial Initiatives" hos Nokia og dermed repræsenterer Nokias synspunkter over for konkurrenter, EU og andre steder, hvor 4G-teknologiens standarder skabes, lyder det alt for optimistisk, når Aalborgenserne regner med at se de første 4G-løsninger i 2009.
- 4G er foreløbig primært et forskningsområde, og i første omgang fokuserer man på at udvikle 4G på systemniveau. De enheder, der skal kommunikere via 4G, er det nok for tidligt at sige noget om nu, siger Juha Saarnio.
Han forventer, at den største teknologiske udfordring bliver at skabe netværk, der er i stand til at håndtere ægte 100 Mbit/s mobil dækning og 1 Gbit/s til stationære enheder.
- Det bliver en stor udfordring at skabe så høje hastigheder, og lige nu arbejder vi hos Nokia først og fremmest med at skabe de radio-access-points, der er nødvendige og på at udvikle radionetværkene, siger han, og fortæller videre, at der ligger et stort arbejde i at fastlægge systemspecifikationerne, som igen er styret af brugerbehovene.
- En anden stor udfordring bliver at løse problemet med strømforsyning. De høje datahastigheder kræver mere strøm, og til det skal vi have udviklet batteriteknologien yderligere.