Julegaver til de små i en videnøkonomi

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. december 2004.


Er man træt af unger, som, bombarderet af reklamer i post og tv, bare kræver at få seneste plasticvariant af My-scene,
Bratz, clickits, beyblades, police force og game boy til jul eller måske næsten mere skræmmende bare må have et karaokeanlæg, er der sunde alternativer: Gaver som vil overraske, gaver som kan skuffe, men også gaver som forhåbentlig kan antænde de rette energier i de poder, som arver vores verden, og som skal opfylde målet om at gøre nationen til en førende videnøkonomi.
Allan Christiansen, en tidligere IBM-mand, slog sig i midten af halvfemserne ned som legetøjshandler og åbnede Captoy i Søborg ved København sammen med sin kone. Her tilbyder de naturvidenskabeligt legetøj til underholdning og læring. Måske er det ikke lige det, børnene drømmer om, men så måske en af forældrene. Og når først sikkerhedsbriller, pipette og handsker er i sving, går tiden hurtigt.
Computerworld har ladet sig inspirere og bringer her et par gavetips, der bør kunne kandidere til at ligge under mangen en videnarbejders juletræ eller sågar en videnskabsministers.
www.captoy.dk

Hjernekrystaller
Her er der underholdning til hele familien. Først går man en tur og finder egnede sten. Så laver man en nøje opmålt opløsning af de forskellige former for krystalpulver, lægger ingredienserne ned i en plasticbeholder - og et par dage efter er fremvokset de mest fantastiske former.

Brillantøreringe
Nej - måske ikke helt med så mange karat, men de ligner fint. Og så kan man dyrke dem selv. På med brillen og bland opløsningen. Vips, vups og et par dage senere er der smykkesten til kæder, ringe og ører.

Miljøbiler
Endnu inden regeringen er begyndt at justere landets himmelstræbende bilafgifter, hvorfor man betaler kassen for de mest futuristiske miljøbiler, kan man omgøre det hele hjemme på køkkenbordet. Med denne legepakke kan man bygge et køretøj, som er fri for skadelige affaldsstoffer - hvorunder indgår eksperimenter med brændselsceller.

Solceller
Heldigvis for Harry Potter. Ellers ville dette lærerige sæt, som kredser om anvendelse af solenergi, have en ringe fremtid. Der er dømt nørd. Og det er synd for en energiform, der forhåbentlig kommer til at spille en større rolle i fremtiden.

Den lille kemiker
Har barnet ikke kappe på? Sådan ser det ud på billedet. Der er dømt 70'er-nostalgi med kemisættet, selv om myndighederne har saneret i indholdet. Således indgår mælk fra køleskabet, når kemikeren fremstiller plastic og andre almindelige køkkenremedier, når der skal bygges en vulkan.

Lydbil
Hvis man skal skridtet videre fra fjernstyrede biler, er her muligheden for at bygge en bil, der kan styres ved hjælp af en mikrofon. Det kræver dog at man kan lodde og har det relevante udstyr i forvejen. Måske en oplagt gaveidé til ingeniører af E-linien?

Krystalradio
DAB-radioen vælter frem og kan købes for pænt mange penge. Men man kan også lave sit eget krystalapparat og indfange æterens analoge bølger. Man mindes Anders And-historien, hvor Anders pludselig modtager mærkelige beskeder, fordi han har fået skiftet en plombe hos tandlægen, hvorfor Anders' undermund virker som radiomodtager.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udbudsjurist til Danmarks største IT-udbud

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data Engineers til bekæmpelse af skatteunddragelse

SporingsGruppen ApS

App-udvikler

Capgemini Danmark A/S

Salesforce CTO - Nordics
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere