Forventningsniveauet overrasker

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.


freelance: Tag et kritisk kig på cv'et og ikke mindst de sociale kompetencer, før du kaster dig ud i livet som freelancer.

Freelancebureauet Interim Competence og Prodata Consult, der er konsulenthus/freelancebureau, deler en gylden regel. Du kommer ikke ind af døren hos de to selskaber, medmindre du kan fremvise fem års dokumenteret projekterfaring.
- Kunderne er blevet langt mere rutinerede i deres køb af konsulenter, og de går efter folk med et speciale. Der er masser af ressourcer derude, men der er få spidskompetencer, og det er dem, folk er i markedet efter, siger Kristian Kousholt, der er leveranceansvarlig hos Interim Competence, som har 500 freelancere i deres stald.
For at komme i betragtning som freelancer skal man sende sit cv til Interim Competence, hvor det bliver screenet for dokumenteret erfaring og nøglekompetencer. Bliver det godkendt, følger et personinterview med referencetjek og en gennemarbejdning af cv'et for at finde den råde tråd, der gør kandidaten salgbar. Ifølge Kristian Kousholt har en typisk freelancer hos Interim Competence mere end otte års erfaring.
Aflønning
Hos Prodata Consult, der ud over 12 fastansatte har 600 freelancere tilknyttet, starter ansøgningsprocessen på nettet, hvor kandidaterne skal dokumentere erfaring i en online formular. Hvis kompetencerne er i orden, følger en samtale, hvor de sociale færdigheder testes.
- Folk skal være fremadrettede, være i stand til teamwork og ikke mindst til at kommunikere. Hvis du ikke behersker det, foreslår vi dem at søge fast arbejde i stedet. Det er ikke let at være freelancer. Pengene kan være gode, men forventningsniveauet er også derefter, og det kommer som en overraskelse for mange. Kunderne forventer, at du kan komme ud og rette op på et problem, aktivt komme med input og hurtigt sætte dig ind i problemstillingerne, siger administrerende direktør Carsten Lindskog.
Prodatas billigste konsulent går for 450 i timen og den dyreste for 1.000 kroner. Selskabet tager 20 procent af den fakturerede time, de sidste 80 går til konsulenten. Kan konsulenten gennem kontakter i markedet skabe nye ordrer for Prodata Consult, får personen to procent af salgets værdi.
Salgsbarrierer
Hos Interim Competence tager man mellem 10 og 15 procent af den fakturerede time, resten går til konsulenten.
Begge steder er der åbenhed om, hvad bureauet tager for konsulenten hos kunden, men det er ifølge Carsten Lindskog ikke en selvfølge alle steder.
- Vi har fået konsulenter ind, der følte sig tørrede af deres tidligere bureau. De fandt ud af, at bureauet havde taget dobbelt så meget i timen for deres arbejde hos kunden, som de selv fik, siger han.
Hvis de sociale færdigheder og nøglekompetencer er på plads, er der ingen hindringer for at blive freelancer hos Prodata, men Carsten Lindskog advarer om, at kunderne har visse barrierer, der gør salg sværere. De to vigtigste er alder og sprog.
- Den typiske freelancer er mellem 30 og 35 år, men vi har folk, der er over 60. De helt ældre har vi dog svært ved at sælge på trods af, at de tit demonstrerer et overblik, som de yngre ikke har.
Og så er der det med sproget.
- Mange steder foretrækker kunderne de danske konsulenter. De skal kunne indgå i et team, og kunderne bliver nervøse for eventuelle misforståelser på grund af sproget, så selv svenske konsulenter har vi svært ved at få afsat flere steder, siger han.

Tema:
Kend dine begrænsninger
Lad være med at være så ivrig efter at få solgt dig selv, at du går på et projekt, der ikke matcher dine kompetencer - også selvom dit bureau gerne vil sælge dig til opgaven. Tænk på det som en jobsamtale: Er det et sted, hvor du gerne vil være, og kan du klare opgaverne? Mette Lundhøj, tidligere freelancer

Læg æg i flere kurve
Gå ud i markedet og meld dig til hos tre-fire bureauer. Det er stadig hårde tider derude, selv om opsvinget er begyndt at melde sig. Det er godt at have flere opgaver på hånden at vælge imellem. Carsten Lindskog, adm. dir., Prodata Consult

Støv dine sociale færdigheder af
Du arbejder i andre folks virksomheder og skal kunne indgå i team. Den indadvendte tekniker, der sidder i et hjørne og ikke kan tale et sprog, andre forstår, er gået af mode. Kristian Kousholt, Interim Competence.

Få en revisor!
Freelancere skal sørge for at få en revisor. Jo før, jo bedre. Vi ser for tit, at folk får problemer med de offentlige myndigheder, fordi der ikke er styr på bilagene. De skal sætte sig ind i, hvordan man kører sig selv som freelancebutik.
Carsten Lindskog, adm. dir., Prodata Consult

Kig på konkurrenceklausulerne
Vær opmærksom på hvem du må - og ikke mindst ikke må - arbejde for. Klausuler kan fjerne grundlaget for den forretning, du prøver at få op at køre. Mette Lundhøj, tidligere freelancer.

Hot lige nu
Du er hot lige nu, hvis du har spidskompetencer i Java, .Net, Oracle, SAP, projektledelse omkring test. Interim consulting og Prodata Consult.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere