Freelance - ikke så frit som ventet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.


freelance: Tanken om mere frihed og afvekslende opgaver fik datawarehouse-specialist Mette Lundhøj til at kaste sig ud i livet som freelancer. Et liv, der bød på mere end en overraskelse.

Mette Lundhøj fik første gang lyst til at prøve livet som freelancer under et ophold i USA. Hun var fastansat datawarehouse-specialist i en amerikansk virksomhed.
På samme arbejdsplads havde en gruppe freelance it-folk deres daglige gang. De blev behandlet på lige fod med alle andre, men havde en større grad af frihed. Så da Mette Lundhøj i 2002 vendte tilbage til Danmark, besluttede hun, at det skulle være som freelancer.
- Jeg tænkte, at det var en god måde at kombinere mit arbejdsliv og familieliv. At det ville give mig mere frihed til at arbejde hårdt et par måneder og så være hjemme hos mit barn i et stykke tid. Og selvfølgelig at det betød afvekslende arbejde.
Gennem tidligere kolleger fandt hun frem til to freelancebureauer, som gerne ville have hende i stald. Men oplevelserne hos de to bureauer var vidt forskellige.
- Det første sted blev jeg mødt med så mange konkurrenceklausuler, at jeg ville have svært ved at udføre mit arbejde. Jeg måtte ikke arbejde for konkurrerende konsulenthuse eller konkurrenter til deres kunder, og jeg arbejder i en del af branchen, hvor opgaverne ikke hænger på træerne, så jeg bakkede hurtigt ud.
Hos det andet bureau gik det bedre. Der var ingen klausuler, ud over at hun ikke måtte hyre nogen af de andre freelancekonsulenter til opgaver.
- Der var åbenhed om, hvor meget kunden betalte for mig i timen. Bureauet tog 25 procent, og det, syntes jeg, var fair.
Den første opgave, hun kom ud på, ramte direkte ned i hendes kernekompetence, opgaven var spændende, og hun blev taget godt imod i virksomheden. Da hun kom ud på opgaven, viste det sig, at livet som freelancer var noget anderledes end forventet.
- Du er på hele tiden. Der skal leveres hele tiden. Det der med lige at kunne smutte til tandlæge, den går ikke. Kunden skal have fuld valuta, og det er selvfølgelig fair, men det er noget, man lige skal tage med i sine overvejelser.
En anden dimension, Mette Lundhøj begyndte at savne, var det sociale aspekt.
- Man er ikke en del af firmaet. Alt hvad der kommer af afdelingsmøder og sociale arrangementer, det er man ikke en del af.
Samtidig forlængede kunden af flere omgange kontrakten med Mette Lundhøj. Opgaven var sat til tre måneder, men endte med at vare 15.
- Jeg blev freelancer, fordi jeg havde forestillet mig skiftende arbejdsopgaver. Det lykkedes ikke helt. Man skriver under på en kontrakt om, at kunden kan forlænge i den periode, de har brug for det. Det er selvfølgelig for at beskytte kunden, så man ikke bliver revet af projektet midt i det hele, men det tog noget af den frihed, jeg havde forestillet mig.
Og det var ikke den eneste overraskelse. Forestillingen om bedre mulighed for hjemmearbejde blev også skudt i sænk.
- Det er ikke altid nødvendigt at sidde på arbejdspladsen, for eksempel i dokumentationsfasen. Men den gik ikke. Politikken var, at konsulenter arbejder fra arbejdspladsen.
Da den første opgave var overstået, kom Mette Lundhøj ud på en opgave som projektleder. Det lå lidt uden for kompetencefeltet, men virksomheden tilhørte en industri og et forretningsområde, hun kendte godt. Forløbet blev en negativ oplevelse.
- Kunden forventer selvfølgelig, at man kan komme ind og rette op på problemerne, men projektet var kørt helt af sporet, og det lå uden for mit kompetencefelt. Vi fik løst problemerne, men jeg kan godt lide at have fuldstændig styr på de ting, jeg arbejder med, og det havde jeg ikke her.
Mette Lundhøj har nu fundet fast arbejde tæt på sit hjem. På trods af at freelancelivet var anderledes, end hun havde forestillet sig, afviser hun ikke, at hun vender tilbage på et tidspunkt.
- Nu har jeg prøvet den bedste og den værste opgave, og jeg tror, jeg fint ville kunne fungere som freelancer igen.

Billedtekst:
- Du er på hele tiden. Der skal leveres hele tiden. Det der med lige at kunne smutte til tandlæge, den går ikke. Kunden skal have fuld valuta, og det er selvfølgelig fair, men det er noget, man skal tage med i sine overvejelser, siger Mette Lundhøj om sit liv som freelancer. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere